tisdag 4 juli 2017

Växter vi inte riktigt hann prata om tidigare i vår

När säsongen drar igång är det svårt att riktigt hinna berätta om alla fina växter som förtjänar att lyftas fram, en del hamnar helt enkelt oförtjänt lite i skymundan när det ska berättas om vårens nyheter och mycket, mycket annat. Vi tar dem nu istället!

Nu när juli-omgången av Shopping Torsdag är på gång tar vi tillfället i akt och lyfter fram de här finfina växterna, som man dessutom får Shopping Torsdags-rabatt på om man kommer in 6.7. Många centrumbutiker har då öppet ända till 20.00, men vi som ligger lite utanför centrum stänger vanlig tid kl 17.00. En bra idé är alltså därför att börja shoppingrundan här på plantskolan och forsätt sedan ner till centrum - vi kan t.ex rekommendera en kaffetår på Cornelia!

Päronträd

Moskovskaja päron "på gång". Bilden från 30 juni lovar skörd också till hösten!

Päronen gjorde vi ordentlig reklam förra året. Sorterna som är smakligast och bäst i vår landsdel är: Moskovskaja, Pepi och Jukka. Alla är till en del självfertila men två sorter förbättrar skörden ordentligt, därför finns det också familjepäronträd, alltså träd med 3 olika sorter inympade.

Norm. pris: 39-42 €
Shopping Torsdag-pris: -10%, gäller också familjepäronen (norm. pris 70 €)

Snöbollsträd


Snöbollsbusken blommar ju just nu med suveränt fina blommor, men visste du att man också kan ha SNÖBOLLSTRÄD, alltså snöbollar på stam? Det är då frågan om äldre exemplar som är uppstammade till ett litet träd. Dessa är mindre i omfång än den stora busken men inte mindre vackra för det. Ett utmärkt val för en rabatt eller mindre trädgård eller varför inte som alléväxt längs en infart!

Norm. pris: 37-44€
Shopping Torsdag-pris: 37€/st

Syrener på stam

Prestonstamsyrenen 'Coral'

Syrenerna på stam är också såna som fått stå litet till sidan nu i vår när vi pratade om allt möjligt annat vackert. Just nu blommar ju norrlands- och ungerska syrenerna så varför inte då ta en titt på det rätt omfattande utbudet av stamsyrener?

Prestonsyrenen 'Coral' är t.ex. underbart vacker laxfärgad med en litet litet senare blomning än vanliga ungerska syrener.
Bl.a följande sorter finns just nu: Moscow Beauty (vit), Coral, Julia, Kjell, Veera, Elinor, McFarlane och dvärsammetssyren Palibin + ligustersyren i stamform.

Norm. pris: 40 - 60 €/st
Shopping Torsdag-pris: -10%

Äppelsorten Uslada

Uslada har funnits på plantskolan i ca 5 år och har gett bra frukt.

Uslada är en rysk äppelsort som vi efterhand fått in i sortimentet mera tack vare att andra sorter varit slutsålda och vi absolut behövt ett större höstäpple. Uslada har senare visat sig fylla de flesta fordringar för fin höstfrukt; härdig sort, stora äpplen, lagom saftig frukt, friskt träd  och dessutom ger Uslada frukt redan som ganska ungt träd.

Norm. pris:35 €
Shopping Torsdag-pris:31€/st

Och när du ändå köper Uslada, varför inte köpa ett bra pollinerarträd av annan valfri sort på samma gång. För två valfria äppelträd har vi konstant extrapris på 59,90 €. Gäller dock ej specialträd som familje-, dvärg- och spaljéträd.


Perennaväxten Astilbe

Ljusröda astilbe kombinerad med en mörkare färg. Med 2-3
olika sorter i samma nyans får man längre blomtid på 4-6 veckor.
Astilbe finns i många olika vita, rosa och röda färger. Blomningen börjar från mitten av juli och blandar man flera sorter i samma färg kan man ha blomning som sträcker sig långt ner i augusti.

Norm. pris: 8,50€ i 2 Liters kruka
Shopping Torsdag-pris: 5 st blandade enligt eget val för 35,90€


Detta var en början på listan av växter vi inte riktigt hunnit göra påstötningar på under våren, mera finns och är på kommande så småningom, men nu startar vi med dessa som en extra krydda på Shopping torsdag den 6 juli.

Med sommarhälsningar

Kjell Wickman
Plantskolisten på Wiplant.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar