fredag 1 december 2017

Lucka 1, julkalendern 2017

1 december är här och vi räknar ner till julafton med plantskolans julkalender. Som tidigare nämnts är temat för i år "Finska växter" med anledning av Finlands 100-årsjubileum. Häng med och se alla 24 spännande växterna med inhemskt ursprung eller anknytning vi har att bjuda på!

Magnolia salicifolia 'Neitonen'

Magnolia

'Neitonen'. Bild: MTT.

Vi börjar kalendern med  en asiatisk sort, som många drömmer om tack vare de vackra vita blommor på bar kvist på våren -  magnolian. Och det finns faktiskt två inhemska kloner, den japanska magnolian 'Vanha Rouva', och 'Neitonen'  vilka går att odla även i våra trakter!

Båda sorterna har kommit hit via Mustila Arboretum. Neitonen är en korsning som liknar den japanska magnolian, men är mindre i storlek. Man behöver dock inte vänta särskilt länge på att den ska börja blomma. Medan man kan få vänta 10 år på 'Vanha Rouva's första blomning blommar 'Neitonen' redan vid ca 3 års ålder. Den blommar i maj med vita doftande blommor.  Arten rekommenderas att testas i zonerna I-II (III-IV), den har visat sig klara sig bra vid försök i Ylistaro.

Planterar du själv en magnolia på gården ska den skötas ungefär som rhododendron. Den vill ha sur jord (lågth pH) och ska alltså inte kalkas. Den vill också ha en skyddad och varm plats och inte flyttas i onödan efter att den en gång planterats.

'Neitonen' växer till ett litet träd på ca 3-5 m. Planteras på solig, näringsrik, skyddad och fräsch plats med lågt pH i jorden.

 Dagens kalendererbjudande: 


Vi bjuder på -10% rabatt om du beställer magnolia idag! Plantan/plantorna får du hämta ut från plantskolan fr.o.m. 2.5.2018. Beställ via email: wiplant(at)tawi.fi. Erbjudandet gäller till midnatt, och det finns endast begränsad mängd.

Normalpris: 40 € (försäljningsstorlek: 50-80 cm)
Kalenderpris: 36 €


Du får ett köpbevis, som även passar i julklappskuvertet, på epost när vi mottagit din beställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar