torsdag 21 december 2017

Lucka 21, julkalendern 2017Viburnum opulus 'Pohjan Neito', FinE
Snöbollsbuske


Den finska snöbollsbusken 'Pohjan Neito' syns på många gårdar när den blommar med sina karakteristiska stora vita runda blommor i juni. 

Busken växer bäst i näringsrik, mullhaltig jord och för att blomma rikligast kräver den full sol. Pohjan Neito har klarat sig bra i försök på många olika håll i landet, i Pikis, Pälkäne, Ruuki, Sotkamo och delvis i Rovaniemi. 


Snöbollsbusken blir stor, upp till 4 m hög och är härdig ända till zon V. Den användas ofta i form av solitärbuske, massplanteringsväxt och även som häckväxt. Strax efter blomning kan man också beskära busken till passlig storlek.

Blomningstiden är lång för denna buske, men så liknar också själva blomknopparna redan blommor bara en aning mera limefärgad. Fullt utslagna blommor är närapå kritvita.

Pohjan Neito har ett ursprung från finska Syd-Österbotten, insamlad av plantskoleodlare Paavo Ahonen, som redan på 1980-talet kom fram till att denna klon klart avskilde sig från den vanliga snöbollsbusken.

Pohjan Neito anses också allmånt ha mindre benägenhet att få lusohyra än andra kloner. Den som har en 'Pohjan Neito' planterad borde ändå varje vår ta sig en titt på undersidan av bladtopparna ca 10-15 dagar efter knoppsprickningen. Det är nämligen då som man ser om busken just det året kommer att få ohyra och ser man början på lusinvasion kan man ett par tre gånger under ca 1 veckas tid duscha bladen med såpvatten.


 Dagens kalendererbjudande: 


Vi bjuder på -10% rabatt om du beställer buskstorlek av Snöbollsbuskar idag! Plantan/plantorna får du hämta ut från plantskolan fr.o.m. 2.5.2018. Beställ via email: wiplant(at)tawi.fi. Erbjudandet gäller till midnatt.

Normalpris: 15 €

Kalenderpris: 13,50 €


Du får ett köpbevis, som även passar i julklappskuvertet, på epost när vi mottagit din beställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar