torsdag 16 augusti 2018

Sex tips som gör trädgårdslivet enklare

När nätterna blir svalare och daggen börjar falla, hålls fukten kvar i marken när du vattnar. Också regnskurarna binds betydligt längre i marken under hösten. Det är just därför alla i trädgårdsbranschen rekommenderar att fixa planteringarna under höstmånaderna.
Sommaren 2017 byttes gamla rosbuskar ut mot en färgklick  med låga Berberisbuskar vid Dynamohouse i Närpes. Observera barkflisen som gjort att planteringen efter den torra sommaren fortfarande är helt okej.!

Själva anläggningen och växtvalet är A och O för att rabatten eller planteringen skall stå sig under kommande års torr- eller blötväder. Här kommer sex nyttiga tips:


1. Höstjobbet kan utföras under mycket längre tid än på våren. Det går att plantera ända tills tjälen kommer och du riskerar inte att råka ut för någon sommartorka. Du behöver alltså inte hasta till det.

Gör grundjobbet ordentligt!

2. Jorden du ska plantera i är viktig. Under hösten gör det inget fast du måste vänta nån dag på en riktig grävmaskin, alternativt tar spaden i hand några kvällar. Ordentligt med god, luft- och fukthållande jord skall det vara om fukten skall hållas i marken nästa sommar. Överlag rekommenderas ca 60 cm djup som neråt skall följas av dränerande lager eller rent av en riktig dränering. Observera att det gör inget fast du gör litet djupare heller. Det finns växter som klarar sig med mindre fukt och har du exakt på klart var vilka växter ska stå kan du förstås göra mindre just där, men överlag alltså, 60 cm.


Täck med bark

3. Täck med uppemot 7 cm tjockt lager barkflis, träflis eller motsvarande som håller fukten i jorden och som samtidigt hindrar fröogräsen att gro och växa. Observera här att mångåriga ogräs (tistlar, brännässlor, rallarrosor, maskrosor, kvickrot mm) växer igenom barktäckningen. Har du såna ogräs ska du byta ut jorden eller en någorlunda lämplig "fuskmetod" är markdukar för ändamålet. Rotmatta är den effektivaste men också billigare något mindre effektiva finns. På många anläggarsidor finns det skrivet att perennaväxter inte skall barkläggas förrän efter 1 år, och visst det är bra förutsatt att du faktiskt sköter om ogräsrensningen (och bevattningen) många gånger fram tills dess. Är du inte beredd till det - sätt barkflisen genast! Ett tidigare inlägg om hur man anlägger marktäckande växter i barkflis finns här.



4. Välj rätt växter
med tanke på önskad funktionalitet och inte minst tillräcklig vinterhärdighet. Vi brukar ha en tumregel att växter som utgör bas i trädgården, t.ex häckar, stora träd, skydd o.dyl.) skall anläggas med absolut säkra växter. En perennblomma eller liten prydnadsbuske i nån rabatt är enkel att ersätta så om man vill pröva nåt riktigt nytt så kanske detta är den riktiga platsen för det.
En av de bästa häckklonerna, Lonicera caerulea 'Jörgen'

Bärtry som häck, här klonen 'Atut'

 





5. Gödsling och kalkning görs i samband med anläggningen. På hösten är det höstgödsel som gäller. Höstgödsel är för höstbruk, innehåller inget tillväxtämne (kväve) så därför skall kvävet tillsättas först följande vår. Gödslar man med naturgödsel (innheåller kväve) är det till fördel att plantera (gödsla) litet senare på hösten när jordtemperaturen understiger +5 grader. Det finns undantag för allt och beträffande kvävet så är perennablommor och gräs här ett bra sådant eftersom de ofta växer sent på hösten (vissa sorter ända ner till +1 grad) och därför behöver en del kväve för tillväxt. Mer om gödsling hittar du under fliken gödsling.




6. Många växter skall beskäras, en s.k. etableringsbeskärning. Den här beskärningen kan man ofta göra genast i planteringsskedet, alternativt senast tidigt följande vår. Etableringsbeskärningen beror också på vilken kvalitetsklass på plantorna du valt att köpa. En liten ett eller tvåårsplanta (P9, 1L, 2-3L kruka) skall beskäras helt annorlunda än den planta av samma sort som har många år på nacken och står i en stor växtcontainer (15-20-30-60 liter).

I plantskolan finns beskärnings- och planteringsguider (finska leikkausopas och istutusopas) som berättar (på finska) mera utförligt om beskärning. Köp en sådan eller om du köpt mycket växter begär att få en på köpet!

På vår flik "beskärning" finns också en del allmänna saker om beskärning.


Växtval

Använd säkra kloner, här Ek 'Närpes' planterad på nya kyrkogården.
Som vi redan tidigare nämnde så är det viktigt att välja rätt. Ett träd valt på måfå ur en sydeuropeisk internetlista har tyvärr stor risk att bli en kortvarig historia, medan ett riktigt valt träd odlat i rätta växtzoner ofta fyller sin uppgift under 50 - 100 kanske t.o.m. 200 år. Zonkartor är här riktgivande och avvikelser till båda hållen kan finnas på upp till två zoner.

För att underlätta växtval har vi på Wickmans Plantskola sedan flera år tillbaks just denna blogg + en omfattande Pinterestsida. Besök gärna dessa eller så kommer du direkt in till oss med din skiss.

Inför höstsäsongen görs nuförtiden också alltid en liten digital erbjudandekatalog. Årets katalog kan du bekanta dig med via denna länk till ISUU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar