Ni vet hur det är, man är säker att nåt finns men inte riktigt hittar. Här kommer det nu, ett inlägg från hösten 2017 om tillredning av produkter av vindruvor, päron, plommon och äppel:
Under förra veckan har saftmajan puttrat och assistenten varit i flitigt bruk. Och i lördags när det ändå regnade var det dags att rensa upp bland kylskåpets alla kastruller och kippor, där det lämnat en del som inte genast använts.
Under förra veckan har saftmajan puttrat och assistenten varit i flitigt bruk. Och i lördags när det ändå regnade var det dags att rensa upp bland kylskåpets alla kastruller och kippor, där det lämnat en del som inte genast använts.
'Zilga' vindruvor
Vid safttillverkningen av zilga-vindruvorna (det blev ca 10 liter saft av årets skörd) har det lämnat över en del passerad halvt urkokad bärmassa. Av den prövade jag att göra Zilga marmelad.
Så här gjorde jag:
ca 500 g bärmassa (utan frön)
ca 175 g syltsocker
Allt kokades i ca 10 minuter och hälldes på burk. Åtminstone provet på sked i kylsåpet såg ut att funka som marmelader gör och smaken var det inget fel på. Nästa gång skall dock sockermängden minskas och så blir det väl att tillsätta litet Melatin (blå melatin geleringspulver) i stället.
Det blev också ett par liter vindruvor över i veckan. De passerades råa och ur dem kom ca 1,5 liter saft (1 kg) vilken också kokades till en marmelad-geléaktig produkt. Hälldes på mindre glasburkar. Smakade alldeles utmärkt vid provet i kylskåp, så får se hur det ser ut som färdigt? För 1 kg saftmassa tillsattes ca 250 g pektinhaltigt syltsocker.
'Moskovskaja' päron
I år fick vi igen en superbra skörd av fina päron. Storleken på päronen var kanske inte den största men vad gör väl det, smaken är utsökt och kvaliteten i övrigt den bästa någonsin!
I veckan gjorde vi därför päronmos, på samma sätt som normal äppelmos, men på Moskovskaja-päron i stället.
Det finns ett litet problem med att göra päronmos, och det är saften! Päronen är så saftiga att man är tvungen att koka ur en ordentlig mängd saft förrän man får ett hållfast mos. Moset har en lite nötig smak men är fullt ätbart enligt mig och t.o.m. supergott enligt frugan och hennes väninna.
Och saften då? Ja den är något besk så där rakt av, så där tillsatte jag ca 200 g socker/kg saft. Den blev helt ok, men riktigt mycket smak är det inte. Tidigare har vi dock använt samma slags saft att blanda in i aroniaprodukter och tillsammans med Nordica- vindruvsglögg eftersom den rätt effektivt tar bort den litet sträva smaken som ren aronia annars har.
Socker tillsatt under uppkokning: I moset ca 200 g/kg och i saften ca 225 g/kg.
'Sinikka' plommon
De sista Sinikka-plommonen plockades också bort här i veckan, f.ö. ca 4 veckor senare än normalt. Av just Sinikka har vi tidigare år gjort marmelad som är supergott på rostat frukostbröd.
Här är det också så att frukterna innehåller litet väl mycket vätska så en fin biprodukt blir alltid plommonsaft.
Det jobbigaste med plommonen är kärnorna men i år gick det som en dans genom att använda en stor gaffel + sked. Kärnorna plockades efter kokning och vi bredde helt enkelt ut plommonmassan på en vanlig tallrik där man enkelt kände av de hårda kärnorna.
Marmeladen kokades ihop med 200 g syltsocker/kg bärmassa (där vi tagit bort ca hälften i form av saft) och konsistensen blev exakt som vi tänkt oss.
Saften var inte alls god utan sötning, så här tillsattes den normala mängden om ca 200 g/kg saft och då blev den riktigt god.
Malus "Nr 3"
Efter allt kokande och blandande blev det en runda ner till äppelraderna. Tanken var att göra något trevligt av de ljuvligt rosa prydnadsäpplena som vi korsade fram för ett antal år sedan. De har förresten fortfarande inte fått nåt riktigt namn, fastän det var tanken att det skulle ske redan för två år sen. På marknaden finns så många andra fina prydnadsäppel, även om ett rosablommande träd med helt rosa äpplen kanske inte är så vanliga. Nåja får se när introduktion sker, och det var ju inte heller det vi skulle prata om nu utan produkter av varan.
Rosa saft efterfrågas av frugan sedan förra omgången för två år sedan, dessutom användes det röda moset till att matcha lingonsylten på julbordet, så åtminstonde dessa två alternativ blir det nog att koka ihop. Hittar vi ytterligare på något nytt så varför inte?
Malus Rescue
Den vitblommande Rescue-prydnadsäpplet tillverkade vi i veckan också en omgång saft/mos utav. Den ger inte lika djuprosa färg som "Äppel Rosa nr 3" och smaken är bra. Ett stort plus med de här äppelsorterna är att de är otroligt lättplockade och tillverkningen går också lätt som en plätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar