måndag 24 december 2018

GOD JUL med lucka 24 i Wiplant julkalendern

Så var det lucka 24 och nu vill vi verkligen önska alla en riktigt God Jul. Är det nån som missat några eller många luckor i julbrådskan? I så fall går det också bra att ta luckorna som julläsning. Hela kalendern kommer upp på etikett "Julkalender 2018". Bara att bläddra på!


Också för dagens lucka har vi reserverat ett träd. Nu är det ett ensamt träd även om det finns några andra sorter också i samma grupp. Trädet är Körsbärsplommonet Petersburg, Prunus ceracifera 'Podarok St Petersburgh'.

Nytt som prydnadsträd


Podarok St Petersburgh (Podarok = gåva) har funnits med snart två decennier hos oss, dock endast som fruktträd. Nu i höstas lanserade vi sorten också som blommande prydnads- eller alléträd. Det passar alldeles utmärkt för detta ändamål eftersom det är ett av de få träd som blommar före lövsprickningen, och alltså därför påminner om japanska körsbärsträd. Som extra plus växer trädet någorlunda snabbt även om sluthöjden är ca 5-6 meter alltså ett mindre träd. Härdighet har angetts till zon IV i Finland.

rent vita blommor i massor
Trädet blommar redan som mycket ungt - bilden är salufruktträd, de träd vi har still prydnadsträd är äldre och större.

St Petersburg ger sedan i augusti rikligt med gula små, söta plommon, vilka våra kunder varje höst brukar ge betyget 10+. Även om trädet är delvis självfertilt så ger denna sort också mycket mera frukt om det pollineras av ett annat körsbärsplommon t.ex sorten 'Kometa' som har rödrosa frukter.

med bra pollinering får man dessutom "världens godaste plommon" i slutet av augusti.

Detta var sista kalenderluckan så nu återstår bara att tacka för året 2018 och önska alla en GOD JUL och GOTT NYTT ÅR 2019.

Wickmans Plantskola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar