onsdag 23 december 2015

Julkalender lucka 23

Pinus mugo 'Mops'

Dvärgbergtall


Pinus mugo 'Mops' har stadig bollform, långsamtväxande. På 10 år växer den till ca 1 meter och på 30 år kan den bli ca 2 meter. Barrfärgen är mörkt grön under sommaren och en aning ljusare under vintern.

Ursprung: Mops är en Holländsk selektion från 1951

Användning: Passar i stenpartier och barrväxtgrupper. Mops är en utmärkt ersättare för den mera krävande vidväxande naturformen, Pinus mugo pumilio. Zon VI-VII

Övrigt: Mops har korta, stadiga barr, ca 2-2,5 cm. Mops är påympad på en Pinus mugo fröplanta och behåller sin stadiga växt även som äldre exemplar. Mops tål snötyngder bra

Det var i mitten på 1980-talet som vi gjorde våra första bekantskaper med Mopsen. Då påstod alla plantexperter att Mopsen absolut inte skulle klara vårt klimat i kalla Finland, men nu 30 år senare kan vi bara konstatera att varenda Mops som vi planterat lever och mår fortfarande. Därför anser vi precis som flera andra planskolister att Mopsen borde ersätta den vanliga dvärgbergtallen, Pinus mugo 'Pumilio' , eftersom den har ett mycket brett och glesare växtsätt. Det är också p.g.a. om man årligen i början av juni bör beskära den vanliga Pumilio, något som man inte behöver göra på Mopsen.

Plantorna som vi har till mellandagsförsäljningen är ca 20-30 cm stora, odlade i en 2 liters kruka. Har du fastnat för Mopsen så får du rejäl rabatt i mellandagarna, checka in listan som kommer efter lucka 24.


Pinus mugo 'Mops' i blom.

Lägg till bildtext

Pinus mugo 'Mops' når en höjd på ca 60 cm på 5 år.

Mops har stadigt växtsätt och växer först något upprätt för att senare anta en rund form.

Redan på plantorna i plantskolan ser man den stadiga formen.

Efter ca 30 år har Mopsen nått en höjd på drygt 2 meter. Här med den något ljusare vinterfärgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar