lördag 11 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 11

Den gullysande berberisen 'Maria' har under några få år seglat upp till en riktig favorit här hos mig. Dess officiella namn är Berberis thunbergii 'Maria' också kallad Berberis GOLD PILLAR, vilket då är ett handelsnamn.


 

Först varifrån kommer Maria

Berberis thunbergii 'Maria' är resultatet av en öppen pollinering av B. thunbergii 'Aurea' (fröförälder) och ett okänt urval av B. thunbergii (pollenförälder) som inträffade i ett planerat avelsprogram i Kuroska (Lucjan & Grzegorz Kurowscy), Polen 1998. US Plant Patent PP18 082 utfärdades den 25 september 2007. PBR status utfärdades i Polen 21.02.2005 (ansökan 10.06.2002).

Första officiella utställningen där sorten Maria ställdes ut i övriga Europa var på Plantarium i Holland år 2005 och sorten vann bronsmedaljen där. 

Till Wickmans plantskola kom sorten första gången 2012 och men 2015 hade vi på allvar fått upp ögonen för sorten och den numera välkända planteringen vid Dynamo-huset i Närpes gjordes 2017.

Olika dvärgberberisar, inkl sorten Maria, finns i ett blogginlägg från 18 juli 2020 .

Och varför tillhör Maria Kjells bästa?

Färggranna växter som är vackra hela sommaren har alltid varit mina favoriter och det var väl därför som jag från början fastnade för denna sort också.

Att sorten dessutom har andra goda egenskaper, som t.ex tät växt, kan utmärkt klippas, snygga årskott och att den faktiskt lyckas bra blott jordmånen hålls från värsta torkan (rekommenderas alltid barktäckning eller motsvarande eftersom rotsystemet är ytligt).

Berberis överlag har taggar, vissa sorter riktiga ordentliga taggar, men Maria har egentligen ganska mjuka taggar så den är hanterlig.

Höjden på busken är också så där passlig, eller ca 1 meter efter flera år. Den växer med upprätta skott och är därför lätt att hålla.

Se där - många fördelar så klart det snabbt blir en favorit!

Några bilder.

 

om man planterar skuggigt blir färgen mera gröngul, full sol är därför bäst

planterad på Bynamo-huset sommar 2017


samma plantering 2019 i augusti



Orangegul höstfärg i oktober 2020

redan i augusti börjar färgen skifta i gulorange

 ************

Den som önskar köpa Berberisen 'Maria'  till julklapp antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta.  För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar