torsdag 2 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 2

Dvärgbergtallen 'Varella' får äran att ta  2:ndra luckan i 2021 år julkalender i besittning. Den är min favorit tack vare det runda växtsättet och det faktum att sorten inte behöver beskäras i årsskotten överhuvudtaget. De gröna långa fina täckande barren gör förstås också sitt till att den faller mig i smaken.


Pinus mugo 'Varella'

År 2015 har vi också gjort en kort beskrivning av denna superrunda och gröna dvärgväxt. Sedan detta har vi nu här på plantskolan alltså ytterligare 6 års erfarenhet och vi är absolut inte besvikna.

Ett riktigt vedertaget svenskt namn på denna dvärgbergtall finns fortfarande inte så vi kallar den fortfarande för rund dvärgbergtall här hos oss.

Pinus mugo 'Varella'  är en tysk förädling 1997 av Hartmut Carstens. Sorten har fått sitt namn efter förädlarens hemstad, Varel, i nordvästra Tyskland. 

En beskrivning  av hur Varella växer är också gjord så sent som i januari 2020 då i ett inlägg om olika sorters dvärgbergtallar.

Där ingår också tips på planteringsplats:  stenparti eller motsvarande där jorden är täckt t.ex med barkflis eller sten och man vill ha en verkligt tät rund och frisk växt. Stamformen använder du i på liknande platser eller också i samband med låga marktäckande perennaväxter eller de allra mest markkrypande barrväxterna. 

Härdighetszon uppgav vi vintern 2020 till troligen IV-V. Nu vill jag påstå att den ska vara minst IV-V kanske t.o.m. som många av de andra dvärgsorterna eller zon VI. Zonerna är finska, för svensk motsvarighet plussa på en till två zoner eller då V-VII.

 

Att Varella absolut ska klara zon IV (finland) påstår jag för att just detta exemplar har i rätt många år klarat just zon IV och dessutom ganska kall plats.


Sommaren 2020 var mycket torr här i Syd-Österbotten och då fick vi faktiskt också en liten föraning om hur mycket torka denna bergtall tål. I jämförelse med t.ex Mops, 'Grüne Kügel', Mumpitz, Benjamin m.fl. kan konstateras att Varella faktiskt behöver litet mera fukt än de övriga sorterna. Detta kan bero att längden/mängden av barr är högre och avdunstningen därigenom säkerligen en aning högre. Eftersom den är påympad sort har jag svårt att tro att själva rotsystemet skulle inverka.


Varella, samma planta som ovan nu 5 år senare (feb. 2020) och måtten är nu ca 60 cm i höjd och ca 100 cm på bredden.
Varella på stam i vår Garden Center.
Varella ca 10 år (60*60 cm) och vuxit på denna plats i 6-7 år

 


Länkar och källor.

Taimistoviljelijät, menestymisvyöhykkeet, https://www.taimistoviljelijat.fi/menestymisvyohykkeet.pdf

Wiplant, julkalendern 8 dec 2015, https://wickmansplantskola.blogspot.com/2015/12/julkalendern-lucka-8-pinus-mugovarella.html

Wiplant, olika dvärgtallar 6 jan 2020, https://wickmansplantskola.blogspot.com/2020/01/dvargbergtallar-en-vaxande-grupp-vaxter.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar