onsdag 4 maj 2022

Då gråter plantskolisten

Just ikväll, 3 maj, fick jag tips att ett arbetslag under dagen jobbat på beskärning i Centrumparken i Närpes. Gott så långt - det finns saker som behöver beskäras. 

Men genast jag stiger ur bilen för att snabbbesikta vad som gjorts faller mitt öga på flera försommarblommande buskar som beskurits ner mer eller mindre till marknivå. Dit for alltså årets försommarblomning.

Allt utom de gröna Tomppa dvärggranarna har hamnat under saxen

Den röda ginsten blommar nog inte i år för nu ligger den här

Ginst - stubben kvar, det tar ett år att växa upp för ny blomning.

Syrener skall blomma på gammal kvist från slutet av maj. Den här ädelsyrenen bildar inga blommor i år.

syrenkvist som borde blommaefter ca 30 dar - nu tar det nog mer än 390 dar

Här är en annan syren som fått en konstig beskärning, alla skott har toppats in, kanske vi får se en eller ett par blommor men inget blomhav.

ännu mer stympat - men det blir ju enorm tillväxt inför nästa år så då hoppas jag inte det blir samma behandling

Kungsspirea skall blomma med röda breda klasar i juni - från gammal kvist!

Björkspireans blomning for dit, den kunde gott ha klippts ner först efter blomningen kring midsommar

Stefanandran ska vara marktäckande, nu blir det att rensa ogräs i sommar i stället!

...och smultronschersminer ska blomma på gammal kvist. dit for schersmindoften i andra halvan av juni


Prydnadsäppel kan man givetvis göra med längre stam, så har också varit tanken från början därför planterades träd av en storlek större än vanligt. Vid borttagande av stamkvistar nerifrån bör man dock aldrig lämna "tappar" som här eftersom det gör att du får enorm skottbildning och alltså rakt motsatt effekt.

nästan bra beskuret

 Rixi prydnadsäppel galet beskuret med tapp

De enda som enligt min mening behövde beskäras var några sensommarblommande spirea sorter, där vi normalt rekommenderar att klippa bort fjolårets blomning (alltså ca 10-20/25 cm) och sen brukar vi ta sparsamt också på ölandstokar just av samma orsak att där finns en massa gamla blommor från hösten vilka ser skräpiga ut.

Grönlandstoken i den låga muren kunde gott också ha fått sig en putsning (borde förresten ha skett redan strax efter blomningen  i juli-21, alltså strax efter att vårt skötselavtal gick ut 30.06.21). Här är det de gamla blomstänglarna som ska putsas bort eftersom växten i sig är en vintergrön marktäckande buske.

Närpes Stad borde kanske skyndsamt låta uppgöra en skötselplan för dylika områden eller så gör man som många privata byggaktörer, beställer och betalar skötselplanen i samband med planeringen.

Kjell W


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar