fredag 20 maj 2022

Fixa grannsämjan med en häck

 

God grannsämja i all ära, men ibland vill man faktiskt ha en gnutta privat svär också. Om grannen ideligen kommer "över" och kollar grillen, så fort en grilldoft flyter i luften så kanske grannsämjan ett tu tre tar slut.

Just för såna ändamål kan en passligt liten avskärmande häck vara bra att plantera - och här gäller det faktiskt trafiken åt båda hållen så då är det kanske riktigt att man i god grannsämja delar på kostnaden för häcken.

Välja häcksort!

Att välja häcksort låter kanske som en enkel sak, och det är det också, såvida man inte googlar ner sig i all världens häckbilder. 

Börjar man googla hamnar man väldigt, väldigt snabbt i bilder från växtzoner som inte har ett dugg med den Österbottniska slätten att skaffa.

Bättre är då att vända sig direkt till experterna i just Österbotten. Här på Wickmans Plantskola har vi under "generationer" sysslat just med häckar för österbottniska förhållanden. Det betyder att vi på rak arm kan säga vilka sorter som du med säkerhet får besvär med och så småningom hamnar att gräva upp och byta ut, men vi kan också säga vilka sorter du har förutsättningar att lyckas med till 100 procent.

Det finns några viktiga kriterier att ta hänsyn till vid häckval.

  • 1. Häckens tänkta funktion. Är det insynsskydd, dammskydd, bullerskydd, ovannämnda "grannsämjohäck" eller nåt annat. Det bör man ha klart för sig.
    Insyn, buller och dammskydd - då ska det framförallt vara tät häck. Här häckblåtry.

  • 2. Hur ser växtplatsen ut? Vilken är jordmånen och vad finns i närheten. På bergig och sandig terräng kan det vara bäst att plantera en sort som tål att växa litet per år och på riktigt bördig terräng bör man ta i beaktande att höjden kanske blir nån meter högre än i tabeller.
  • 3. Skötselinsats efter plantering. Här är det ingen idé att plantera en häck som ska klippas flera gånger per säsong om man på förhand har på känn att det inte blir gjort. Satsa då hellre på en "latmanshäck", då kan du också oftast förnya den genom att helt radikalt skära ner den till roten om du vill börja om.
  • 4. Bär. Det kan också vara bra att tänka över om man vill utnyttja eventuella bär i hushållet, eller det kanske är klokt att undvika växtsorter med starkt giftiga bär.
  • 5. Priset. En häck kommer inte gratis till dig. Häckplantor kostar en del men framförallt kostar förarbetet och planteringen, nåt du givetvis med fördel kan spara pengar på att göra själv. Anlitar du yrkesmän för allt ska du räkna på minst 3 ggr plantpriset för allt detta jobb.

 

 

vill man samtidigt ha ätbara bär är det givetvis bra att ta det i beaktande. Här aronia.

 

Här är det frågan om härdiga blåbärstryn Atut som funkar som låg avskärmning. Priset var inte det avgörande här på Linds kök utan kravet var en låg avskärmning med ätbara bär.


Som du ser så finns det saker att ta i beaktande. Det är inga oöverstigliga hinder men sånt som det är bra att ha på klart förrän man åker och köper "den där snygga häcken".

Blommande låg avskärmning. Här Lilly dvärgpraktspirea.
 

Det var 5 saker att tänka på i samband med sortval. För själva planteringen har vi härifrån plantskolan för länge sen också listat några riktigt bra råd plus att vi faktiskt gjort en kort video om att plantera häck. Vi rekommenderar att du läser inlägget och ser på videon och sen tar kontakt till oss på Wickmans Plantskola så hjälps vi åt med ditt sortval.

Och här finns Vasabladets version av artikeln: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/588097

Se också vår How to-video med steg-för-steg instruktioner för hur du planterar en häck:



 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar