onsdag 18 maj 2022

Planteringstider som bäst

Äntligen ser det ut att komma sådär passligt med värme för trädgårdsjobb. När man tittar på väderrapporterna så kan det t.o.m. komma någon regndroppe också så nu passar det sig att plantera det som ska bli nåt i sommar.

Passa t.ex på med:

Dvärgberberis

Pris dvärgberberis: 20 €/st och från 5 st rabatt 10%

Orangegul höstfärg i oktober 2020. Bilden från julkalendern lucka 11/2021

Barrväxter ger bra färg på senhöst och vinter, men under solvarma dagar vill man också ha färgklickar och då är de nyare dvärgberberisarna nästan ett måste.

Dessa växter kommer fler o fler sorter för varje år och planterade på rätt plats och i rätt jord tycks de flesta sorter klara sig riktigt bra.

På bilden har vi höstfärg med sorten Maria tillsammans med en röd pelarformad sort.

Flera sorter finns med bilder på detta inlägg!

Prydnadsäpplet Polkagris

Malus purpurea ' Polkagris'

Köp inte grisen i säcken  när du kan köpa polkagristräd i stället. Då får du ett mindre prydnadsträd med extra snygga blommor i maj-juni.

Pris: Enligt årets prislista ska Polkagris kosta 72 € men vi säljer det till samma pris som andra prydnadsäppelträd eller 60€/st och kom ihåg att från två st prydnadsäppel (kan vara olika sorter) får du dessutom mängdrabatt så att priset blir 99,90 € för de två.

Polkagris som buske har vi prissatt still 45€/st. Här finns det endast ett tiotal plantor. Först till kvarn...

Läs mer om både Polkagris och andra nyhetsväxter i inlägg för 2021 års nyheter.

Prydnadsäpplet 'Polkagris' kom som nyhet förra våren. Då hann inte så många innan tillgången var slut. Nu finns fler träd och som extra kuriosa så finns det också några plantor i buskform.


Pinus mugo 'Varella'


Varella bergtallen är nåt för dig som vill ha en liten rund grön boll på ett soligt eller halvsoligt ställe.

Läs mer om dvärgtallen 'Varella' här.

Pris för plantor vi fått in från Holland nu i vår: storlek 20-25 cm 43€/st och behöver du 3 eller flera så avräknar vi 10% rabatt.


Läs mer om Varella dvärgtallen i detta inlägg från julen 2021


Jätteblåbär


Vaccinum, blåbär, är en utomordentlig växt för den som vill ha ätbara växter i trädgården. Bären som är betydligt större än vanliga vilda blåbär är dessutom riktiga superbär*.  Tänk dock på att de ska ha lågt pH i jorden, så använd rhododenronjord. Höjd: 0,6-0,8 m. Vid optimala förhållanden kan du få ca 3-6 liter bär per meter häck. Samplantera flera olika sorter för korspollination.
 
Till lägre häckar kan jätteblåbär användas som ett trevligt alternativ.

'Aino' och 'Alvar' är välbeprövade finska sorter, 'North Blue' har största bären och 'Saani' har mest smak liknande vilda blåbär. Den svenska nykomlingen 'Putte' finns nu också i vårt sortiment.
 

Blåbärstry eller honungsbär


'Gordost Backzara' - smala bär men god att äta direkt

 

Blåbärstry är ett blåbärsliknande bär som också brukar hänföras under rubrik superbär* just  för dess goda hälsofrämjande egenskaper.

Inom gruppen blåbärstry, Lonicera caerulea var. kamtjatica, finns otroligt många namnsorter och vilka du ska köpa beror kanske mest på hur du ska odla och använda dem.

'Borealis' är en utpräglad sort för maskinell odling
För maskinell odling utvecklas sorter som är möjligast runda med hårdare skal och ofta litet senare mognad. Att de är sorter för maskinell odling behöver givetvis inte betyda att de inte också kan passa för vanlig hemträdgårdsamatörer. Bra sorter i denna grupp är t.ex de nyare Boreal-sorterna samt Aurora och Vostorg samt Indigo Gem.
tidiga sorter som t.ex Amfora mognar redan i juni-juli.


Ska du äta bären direkt från busken borde du eventuellt välja några av de tidigare sorterna så att du kommer igång med ätandet i god tid på sommaren.  De tidigaste sorterna mognar nämligen i månadsskiftet juni-juli i våra österbottniska trakter medan de senaste sorterna blir att vänta på in i augusti. 

Bra och goda sorter i tidiga gruppen är t.ex Nimfa, Aurora och Gordost Bakzara (bilden ovan). Den halvsena sorten Aurora anses också som en av de godaste, men då ska du komma ihåg att låta den mogna ordentligt på busken. 

Läs gärna vårt inlägg från 11 juli 2016 om sorter vi tyckte var bra just då.

...och blåbärstry till häck

Tänker du använda blåbärstry till häck är det kanske av större vikt att växten blir tillräckligt tät än att den ger omåttliga mängder med bär.

Bärtry 'Atut' som häck vid Linds kök i Bäckliden, Närpes

En tätväxande sort som passar just till häck är polska Atut vilken givetvis också har ätliga bär även om de är lätt gömda (gömda också för fåglarna) under det täta lövverket. 

Läs gärna ett skilt inlägg vi haft år 2018 om just Atut till häck.

Som häckplanta använder vi Atut i 2L kruka, pris beroende av mängd, fråga gärna! 


Äppel-, päron-, plommon- och körsbärsträd

är ju sånt som man gärna har i sin trädgård. Av dessa är det körsbär som mognar tidigast eller en bit in i juli.

Körsbär finns i två grupper, bigaråer eller sötkörsbär och moreller eller surkörsbär.

Vilkendera gruppen man skall välja beror kanske på utrymmet man har till förfogande eftersom bigaråsorterna oftast behöver ha pollinerarkompis av en annan bigaråsort. 

Detta behöver inte morellgruppen eftersom de i stort sett alla är mycket bra självpollinerande.

De bigaråsorter vi sluför är baltiska eller ryska oftast då på en grundstam som heter Gisela5 vilken ger en moderat och härdig växt.

Sorterna i morellgruppen som ligger närmast bigaråerna i smak är Lettisk låg och Chokladnaja. När dessa först kom på marknaden var det också flera som gärna ville hänföra dem till bigarågruppen när de smakade på frukten.



i det här mognadsskedet brukar jag avnjuta Lettiska låga bären

 

Äppelträd

Ska du gärna plantera minst två träd för god pollinering. Vår rekommendation är då att man tar ett tidigare sommaräpple och ett något senare höstäpple. På detta vis mognar inte all frukt samtidigt och du kan njuta av egen frukt under längre tid.

Päronträd

ger faktiskt mycket bra med frukt också i Österbotten. Här gäller samma som med äpplen, kompis för pollinering. 

 riklig och god päronskörd alla år känns rätt. Läs om Moskovskaja päronet här.

Plommonträd

Plommon anses främst vara färskvara. Det oaktat kan man göra många läckra saker på plommonen man inte hinner äta. 

Också de flesta plommonsorter vill gärna ha pollinerarkompis i form av ett annat plommon. Givetvis står det ofta på namnetiketterna att sorterna är självfertila, men här betyder det oftast att man kan inräkna sig en skörd på ca 15-20 % av full skörd. Plantera alltså en kompis. Vår rekommendation är då ett mycket tidigt "ätplommon" och ett något senare vilket kan både ätas direkt och användas till sylt och saft.

Petersburg har år efter år varit den plommonsort som  plantskolans kunder alltid tyckt är den mjukaste, godaste och läckraste av alla plommon när vi brukar ha för provsmakningar på höstarna.

På både äppel, päron, plommon och körsbärsträd kan du påräkna dig en mängdrabatt när du köper två, alltså pollinerarkompis.

Andra växter

finns givetvis i en uppsjö av sorter. Skall du plantera häck finns sorter passliga för häckar. Skall du plantera in släntområden eller annars tomma svårskötta ytor finns massabuskar. För marktäckande ändamål marktäckare o.s.v.

Och hittar du inte lämplig växt bland alla våra tips på denna blogg så är du välkommen in till oss på plantskolan och diskutera sorter.

Wickmans Plantskola

Kjell, Anna-Lena och Nicklas



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar