torsdag 20 april 2023

Hållbarhetsvecka

Närproducerade häckplantor = inga extra frakter och ordentligt säkrare etablering. Plantorna har redan övervintrat 2 vintrar hos oss.

 

25.9 - 30.9.2023 kampanjar vi tillsammans med hållbarhetsveckan.fi. 

 

Kampanj på plantskolan under tiden 25-30.09

Under hållbarhetsveckan erbjuder vi dig de bästa lösningarna på trädgårdens stomme, alltså häckarna, till det gamla "fjolårspriset" eller för mängder över 50 st ca 7%* förmånligare än dagens pris och för mängder under 50 st ca 10%* förmånligare.

*)rabatten i % kan variera något från sort till sort.

 

Varför är det hållbart att använda kända kloner vilka är närproducerade?

- Du lyckas med häcken redan vid första planteringen och undviker således både kostnader och belastningar av en andra plantering.

- Plantorna innehåller inte en massa extra fraktkostnader (utan endast nödvändiga infrakter för gödsel, jord mm.)

- Svinnet på plantorna i plantskolan är betydligt mindre än för barrotade plantor eftersom de är möjliga att leverera under upp till 2 säsonger mot några få månader (maj eller oktober) för barrotade. 

- Tillslaget hos dig när du planterar är mycket säkrare än med barrotade vilka i värsta fall under vårens soltorka kan torka ut på under en halvtimme.


Exempel på hur vi odlar häckplantorna

Bilden är sticklingsförökad Jörgen-häckblåtry.

1. Vi sticker våra klon-sticklingar* i en cellulosa-pappers plugg och behöver sålunda inte nån extra plastplugg i starten. Med en klon-stickling blir varenda planta identisk lika.

2. Pluggarna rotas utan desto mera plastbrätten och placeras sedan ute antingen omplanterade till den slutliga P9-krukan eller för omplantering följande vår.

3. Plantorna får sin första vinter ute under snön.

4. Vår. Nu klipps plantorna tillbaks och om de inte planterades om redan hösten före så görs det nu.

5. Plantorna får ännu en vinter ute.

6. Vår igen. Nu levererar vi plantor som du beställt på förhand eller om du inte beställt så kan du köpa av kvarvarande. Och observera, du behöver inte köpa på dig onödig gödsel, den får du med "på köpet" från oss i precis passlig mängd. Ja, tomkrukorna kan du givetvis också föra tillbaks till oss för återanvändning 😀.

7. Efter 3-4 år efter häckplanteringen. Nu har du en tät och fin häck på ca 1 meter förutsatt att du gödslat och beskurit som vi anvisade.

*)det finns också några häcksorter som vi odlar från frö och de omplanteras direkt i P9-krukan.

Och det är just de 7  punkterna ovan som vi vill påstå är hållbart om våra häckplantor - mindre svinn och du lyckas bättre, allt utan extra prispåslag!

 

Välkommen in till oss!

Event date 25.09.2023 - 30.09.2023

Event time 09:00 - 16:00 (månd-tisd-onsd kan du gärna ringa före besök, torsd-fred-lörd har vi normala öppettider, lördagen ända till klockan 16)

Event location Wickmans Plantskolas Garden Center, Östanåkersvägen 14, Närpes
City Närpes
 
Event organiser Wickmans Plantskola
Event category Kampanjer

Med närproducerade plantor undviks mycket av avtrycken från t.ex frakter.

Under veckan berättar vi hur vi närproducerar nästan alla häckplantor vid vår plantskola + en stor del av våra buskar, perenner och träd.

Eftersom det är absolut mest hållbart att lyckas redan vid första planteringen och inte behöva göra en omplantering så får du också veta hur du på ett enkelt vis kan fortsätta hållbarhetstänket vid och efter planteringen.

Under hållbarhetsveckan har vi kampanj på de närodlade häckplantorna för att understryka hur viktigt det är med hållbara alternativ.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar