fredag 7 april 2023

Praktisk ympkurs 22 april

 

Tipsen som underlättar vid ympning av egna sorters frukt och prydnadsträd efterfrågas rätt ofta. 

För dig som vill lära dig eller ta del av användbara tips som förenklar arbetet har vi igen denna vår tänkt oss att ordna ett kurstillfälle nångång i april. Det är  ett praktiskt kurstillfälle inom området ympning, ca 2 timmar.

Eftersom vi denna vår också tänkte oss ta upp problematik och tips hur du lyckas med ympning utomhus så siktar vi på datum neråt april månad. Lördag den 22 april kl 10-12 är datumet vi hittat.


Kursen knep o tricks vid ympning

Kursen är tänkt för dig som vill pröva på eller redan kan en del men vill lära dig om knep och tricks inom ympning av äppel och andra fruktträd. Vi tangerar också några andra växtsorter även om de praktiska övningarna är inom just fruktområdet.

Nej - vad har han gjort nu? Skurit sig! På vår ympkurs får du reda på varför plåstret behövs vid ympning!

Bl.a hur och när du tar ympkvistar och hur du förvarar dem behandlas.

För ändamålet finns de vanligaste grejerna som behövs för ympning, alltså grundstammar, ympkvistar, redskap och tejp/vax/rengöringsmedel. Obs! Du kan köpa till om du vill ta med dig hem.

Praktiska övningar och möjlighet att ympa av egna medhavda kvistar finns.

Har du egen ympkniv eller redskap/ympkvistar du vill använda så ta gärna med, men som sagt både redskap och små mängder ympris finns också på plats att använda och också att köpa med sig för egen hemympning.

*******************

När: 22 april kl 10-12

Plats: Wickmans Plantskolas butiksutrymme, Östanåkersvägen 14, Närpes (ta varma kläder eftersom utrymmet inte har vinterisolering eller normal uppvärmning). 

Pris: Eftersom kursen ordnas helt som privat initiativ är ett pris på 49€ satt per deltagare och vi behöver minimum 4 deltagare per kurs. I priset ingår 2 antonovka äppelgrundstammar per deltagare (med möjlighet att köpa till vid behöv). Ympris och ympband/vax för övningar ingår.

Antal deltagare: Maxantal = 10 deltagare/kurs, minimi 4 deltagare. Vid behov en andra kurs från kl 13-15

Anmäl om deltagande senast 16.4 (senare anmälningar beaktas endast om platser finns). 

 

Vill du ympa in kvistar från egna träd så tar du givetvis med kvistar från trädsorten du vill skapa. Ympkvistarna som skall användas skall vara senaste sommars växt* och idealet är tjockliek som en blyertspenna. En sån tjocklek brukar dock inte finnas på äldre obeskurna träd men också tunnare ympmaterial lyckas oftast så tipset är "ta så grov du hittar men se till att det är senaste års tillväxt".

*Hittar du inte senaste års tillväxt och börjar att ta äldre ska du räkna med att ymptillslaget drastiskt försämras, så för att få ett eller ett par att lyckas så ska du ympa ett flertal.

 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar