tisdag 25 april 2023

Vårauktion med Bjud.fi

Bjud.fi är nätauktionen som återkommer regelbundet både vår och senhöst. Årets vårauktion infaller precis när vi börjar plantskolans minutsäsong eller 2 maj. Auktionens sista och mest spännande dag är tisdag 9 maj strax före kl 20 på kvällen. Det är då du senast ska agera!


 

Syns du inte så finns du inte!

Varför är plantskolan alltid med i Bjud-auktionen?

Har du nån gång hört uttrycket "Syns du inte så finns du inte". Där har du orsaken till att vi som plantskola är med. Vi vill att du som konsument skall se att vi finns, och speciellt att vi finns till för att du ska kunna få kunskap och växter till din trädgård.

Att vara med i auktionen ger en hel del synlighet också för själva produkterna vi har. Det är därför vi har relativt många produktpaket. Att nån sen köper paketen via auktionen är inte huvudmålet för oss, men väl för HSS-media som är den aktör som äger själva auktionen och dit du sänder betalningen när du köper ett paket. 

För oss som företagsdeltagare kvittar det faktiskt vad du som konsument betalar för paketet, vi får nämligen ut samma belopp hur som helst - blott någon köpt paketet.

Synlighet del 2

När du köpt paketet kommer del 2 av synligheten, nämligen att vi i HSS-medias tidningar, både print och online (+ nuförtiden också litet i Radio Vaasa och litet i HSS-medias sociala kanaler) kan använda den, på förhand avtalade summa som paketet ger oss, till synlighet  under avtalad tid. 

Vi köper alltså reklam- eller låt oss säga informationsplats för summan. Några slantar ser vi inte skymten av, men vi erkänner att det är ett bekvämt sätt att på förhand ha synlighetsplats reserverad och finansierad.

Det är klart att samma plats kunde vi köpa oss (något billigare dessutom) för pengar men som allt annat, bekvämlighet kostar. Och i det här fallet är det du som konsument som är vinnaren.

 

Vårens paket

Då till det viktiga, eller roliga, paketen. De flesta av våra paket är mycket utförligt presenterade på Bjud.fi:s sida så därför länkar vi dit för infon. De extra tipsen däremot kan du ta del av här.

Först indelningen. Vi från plantskolan har delat in våra paket i tre grupper, häckar, Plantera och Välj själv

Det här är för att de ska dyka upp mer eller mindre efter varandra när du scrollar genom auktionsposterna - och för att du där snabbt skall kunna se att det finns flera alternativ att bjuda på. 

Grupp 1, häckar

det här är en snabb printscreen av häckarna som är med

Häckar är precis som namnet säger - häckar. Vi är sedan lång tid tillbaka  regionens största producent av häckplantor i kruka. 

Krukodlade häckplantor är en mycket bra "Plantera själv" produkt. Du som konsument kan enkelt göra planteringsjobbet utan att plantorna torkar och tar skada.

De häckpaket vi har med på auktionen är:

Häck Aronia 22 m

Häck Blåbärstry Atut, 2L, 15 m

Häck Julia Norrlandssyren 22 m

Häck Jörgen häckblåtry 22 m

Häck Lilly dvärpraktspirea 22 m

Häck Schmidtmåbär 22 m

Häck Viking bäraronia 22 m

Häck välj själv ca 30 m

 + Välj häck själv ca 20 m

Bland häckpaketen finns numera både Häck aronia och  Häck Vikingaronia. Vikingaronian är då klonförökade bäraronian 'Viking', FinE som ger den bästa avkastningen och kvaliten med tanke på bär. Ta en titt på det!

Estra tips! Det finns då ytterligare ett häckpaket i gruppen Välj själv, och så kan du givetvis också kombinera häckpaket med "Välj växter fritt". Det kan vara bra att ha i åtanke om din häck behöver vara mer än 22 meter lång.

Grupp 2, Plantera

våra plantera paket som print screen

 

Plantera paketen är:

Plantera 2 stora Närpesekar (2-3 m)

Plantera FinE prydnadsäppel, sortenRixi, 116€

Plantera FinE-prydnadsäppel, sortenMarjatta 116€

Plantera Persika och aprikos

Plantera superbären aronia, saskatoonoch blåbärstry

Här gäller givetvis samma som för häckpaketen - behöver man utöka mängden växter så bjud också på paketet "Välj växter själv".

Nyheter för våren är Närpesekarna och Persika/aprikos paketet.  I pakettexten för persika och aprikos ska du extra lägg märke till att dessa växter har snabb savstigning rätt tidigt på våren och kan behöva litet extra arbete då för att inte frysa.

Tips! Paketen med prydnadsäppel (både Rixi och Marjatta) kan vi rekommendera för dig som vill ha mycket blommor på våren men kanske inte alltid har tid att ta hand om äppelskörd...

Grupp 3 Välj själv

Välj själv paket som print screen


 

Välj själv paketen är:

Välj häck själv ca 20 m

Välj körsbärsträd själv

Välj perenner själv 200€

Välj plommonträd själv

Välj päronträd själv

Välj växter själv 300€

Välj äppelträd själv

Välj äppelträd själv och du kan välja vilka smaker o färger du vill!

 

Summorna i paketen är oftast beräknade så att du ska kunna köpa minst två (kan nämligen vara bra för pollinering). 

Här är tipset att kombinera paketet välj växter själv med valfritt annat paket för att maximera mängden "rätt" växter till ditt behov.

Och givetvis är det suveränt att kombinera Välj häck själv med nåt av häckpaketen ovan om din planerade häck skall vara längre än 22 meter.

Startgödsel är medräknad

Nästan i alla paket (undantag är några välj själv paket) har vi räknat in några euro för lämplig startgödsel för att du skall lyckas med växterna. För häckar är det frågan om Calcinit (i dagligt tal kallad kalksalpeter) och i de andra paketen är det frågan om långtidsverkande (3-4 mån) Osmocote gödsel.

Gödseln är dimensionerad så att det ska räcka exakt till antalet växter i paketet. För alla växter skall du också gödsla med höstgödsel i augusti-september för att förbättra övervintring och blomsättning följandeår.


Och sen de vanliga men viktiga auktionstipsen

Vi kopsar in tipsen vi arbetade fram för flera år sen:

Tipsen inför auktionen!


Eftersom plantskolan har varit med på detta auktionsförfarande redan under flera år har vi givetvis också varit så pass nyfikna att vi stiftat närmare bekantskap med auktionen. Därför kan vi här också ge några tips hur man ska gå till väga för att vinna ett bud:

  1.  Starta det hela med att läsa in dig på önskade objekt. Här kan du behöva flera kvällar på dig att få dom allra bästa objekten utvalda. Samla objekten i auktionens samlingsverktyg.
  2. Vi föreslår sedan att du ratar alla objekt som faktiskt inte är högprioriterade. Vill du kan du givetvis redan nu ge ett "skambud" på dessa. Det kan ju faktiskt vara så att ingen annan budar på objektet och då vinner du budet med 50% av butikspris, bara att gratulera och ta emot.
  3. Men dom verkligt intressanta då. Räkna kallt med att andra också valt just dessa. Nu gäller det att hålla huvet kallt (och fingrarna varma) för det är ju dessa som du absolut vill vinna. I steg 3 ska du fundera riktigt noga vad ditt maxpris får bli för just detta objekt. Skriv ner summan antingen på papper eller på exceltabell.
  4. Reservera gått om tid på auktionens avslutningskväll, för det är först här som det börjar hända saker.
  5. Auktionen är uppbyggd på att man ska ge maskinen tillåtelse att själv höja budet upp till maxgränsen. Du får alltså vara hur snabb som helst men har du flera objekt du vill bjuda på så hinner du inte med om du inte utnyttjar den inbyggda höjningsfunktioen. Utnyttja den!
  6. Var alert de sista minuterna före auktionsstängning. Behöver du höja på ditt bud ska du göra det snabbt i slutet, de få minuter som objektet får tilläggstid försvinner snabbt när du prickar dig fram o tillbaks på skärmen.

 

Då är det bara att önska lycka till från vår sida då.

önskar

Kjell, Anna-Lena och Niklas o alla sommarjobbare här på plantskolan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar