söndag 2 april 2023

Dvärgmåbär, Ribes alpinum 'Pumilum'

Planterad som låg klippt häck. Vårvinterbild.

Dvärgmåbäret är en relativt ny växt i våra trakter. Den har kommit på marknaden ungefär vid millennieskiftet och först ordentligt med år efteråt konstaterats vara en mycket användbar växt bland de lågväxande buskarna.

Lågväxande sort som lämpar sig som låg häck eller undervegetation. Får små, röda bär. Detta är ett bra alternativ till buxbom i de norra delarna av Sverige, då den både har hög härdighet och fungerar bra att formklippa.

Måbär överlag finns vildväxande i norra och centrala Europa. Den finns också vildväxande på olika platser i Finland. Måbär uppträder som han eller honbuskar. Det är honbuskarna som får röda vackra små bär på sensommaren. Bären är inte giftiga men smaken är heller inte nån höjdare utan brukar beskrivas som "bär med fadd smak".

Riktigt varifrån dvärgsorten hittats har vi inte uppgifter om men troligtvis finns olika kloner eftersom vissa källor ger vid handen att höjden kan bli långt över 1 m medan andra talar om max ca 50-100 cm. Det förekommer också uppgift om både hanklon och honklon vilket tyder på flera olika.

Den klon vi har på Wickmans Plantskola kom till oss via partiplantskola i Danmark och vad vi förstått ska dom i sin tur ha fått modermaterialet från Sverige.

Hos oss har klonen 'Pumilum' blivit ca 50-70 cm hög och passar utmärkt också som marktäckare. Den har tidig blomning och attraherar bin och humlor. Just nu kan jag inte påminna mig om att den skall ha bär men det är en sak som borde kollas.

Härdigheten är god eller i Finland ca zon I-V. Beskärning om sån önskas kan man göra i slutet av sommaren eller genast på våren.

Det är bra att ha sol till halvskugga på planteringsplatsen och pumilum är på det viset litet annorlunda än vanliga måbär vilka går alldeles utmärkt också i rätt djup skugga.

Dvärgmåbäret anses som en lättskött marktäckare/låg häck och för häck rekommenderas 3 st/m och vid markt'ckande anläggning rekommenderas ett cc-avstånd på 60 cm.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar