fredag 10 juni 2016

Växter för sommarstugan

Förra veckan gick det att läsa om lämpliga häcksorter för sommarstugan, nu fortsätter vi med sommarstugetemat.

För en lyckad trädgård på sommarstugan skall först och främst spenderas tid på stugan och läget tas i beaktande. Är det blåsigt och kallt mest hela tiden eller finns det varma skyddade områden någonstans? Förutsättningarna bestämmer vilka typer av växter som kan planteras var på tomten.


Lättskött, härdigt och naturligt


Annars är ledorden ofta Lättskött, Härdigt och Naturligt när det kommer till sommarstugan. Vi vill kunna njuta när vi är där och inte behöva arbeta med trädgården hela tiden. Tidvis förekommer kanske också längre perioder när ingen är på sommarstugan, och då behöver trädgården kunna klara sig själv. Härdigare växter behövs ofta som ska klara pinande vindar, kargare förhållanden och ett och annat saltstänk. Slutligen behöver växterna passa in i omgivningen på sommarstugan. Här brukar trädgårdarna vara mer naturliga än hemma, och visst finns växter som passar in även här.

Buskar


Alla sorterna vi skrev om i häck-inlägget går också att plantera som fristående buskar på sommarstugan. De är härdiga, ger både vind- och insynsskydd och kräver inte mycket skötsel.
En annan buske som också passar bra vid havet är havtorn, dessa ger också goda, nyttiga bär på hösten. 


Perenner


För platser där det kan blåsa mycket är det skäl att välja rätt stadiga perenner, t.ex. stånds som Ligularia 'Hietala' eller Ligularia 'Weihenstephan'. Olika funkiasorter, Hosta, är också bra alternativ, eller t.ex. Fackelblomster, Lythrum salicaria, som annars också växer ute i skärgården och tål saltvatten. Vill man ha lägre sorter som tål även torra platser finns många fetbladsorter, t.ex. Sedum Kamtchaticum.

Ligularia Hietala, Lythrum salicaria, olika Hosta och Sedum kamtchatikum.


Bär och frukt


Vi är många som vill kunna njuta av goda bär och frukter på sommarstugan, och för oss finns också alternativ. T.ex. svarta vinbär, jätteblåbär för de som inte orkar gå och plocka i skogen och så havtornen med sina c-vitaminrika och goda bär. Vill man ha äppelträd bör man satsa på lågväxande sorter som t.ex. 'Pirja' eftersom de här inte kroknar lika lätt i vinden.

Jätteblåbär 'North Blue', Havtorn 'Tytti', Sommaräppel 'Pirja'

Barrväxter


Pinus mugo 'Mops' är en härdig dvärgbergtall som passar bra även i skärgården. Det är en förädlad, långsamtväxande bollform, som passar bra också i stenpartier och blir ca 0,5-0,7 m hög. Mopsen har vi planterat vid flera sommarstugor och alltid fått beröm för växtvalet i efterhand.



Klätterväxter


Clematis alpina är en mycket härdig klätterväxt som blommar vackert med blå klockor. Kaprifolen, Lonicera caprifolium är också en omtyckt klätterväxt som blommar vitt med ljuvligt doftande blommor. Växtplats och mängden sol/skugga avgör mycket vilken klätterväxt du ska välja. Alpklematisen växer helt bra på solsidan men också precis lika bra på skuggsidan fast där börjar den blomma en kanske t.o.m. två veckor senare vilket i och för sig kanske är en fördel.

Zilga vinrankor har vi också använt som växt för att skyla fula öppningar under terasser. Är det då frågan om halvskugga kanske inte skörden hinner bli färdig, men i och för sig gör det inte så mycket eftersom vinrankor har stora skylande blad och de växer med enormt långa skott varje säsong, alltså helt en växt som passar för att skyla med.

Kaprifol, t.v, vill ha sol, alpklematisent.h. växer däremot lika bra i sol som skugga.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar