tisdag 21 mars 2017

Lila hallon 'Glencoe'

Inte det riktigt nyaste nytt i korsningsväg, men lilafärgade hallon har aldrig introducerats på vår marknad förut. Nu är det dock dags, här kommer Glencoe, tagglösa skott med massor av lila bär. Framkorsad  1989 av  D.L. Jennings och R.J. McNicol och introducerad av Scottish Crop Research Institute.Glencoe är skidort på vintern och sommarrekreation på sommaren.
Glencoe har troligen fått namn efter det skotska berget Glencoe som finns ca 1,5 timmes bilresa norrut från Glasgow. Här finns en skidort på vintern och så många kör mountainbike mm. där på sommaren, en riktig året runt anläggning. Ibland ser man växtens namn stavat med mellanslag, Glen Coe, men i plantregistret (PBR ) stavas det Glencoe.


Rubus idaeus 'Glencoe'


Växt: Höjd: 1,2-2 m. Buskigt växtsätt med kraftiga skott och tagglösa stammar. En ny typ av hallon, som härrör från en korsning mellan svarthallon och vanliga hallon (Glen Prosen)(. Växer kraftigt och ger massor med bär. Växtsättet passar också bra för stora krukor. Självfertil.

Bär: Ovanliga, sammats-lila bär med intensiv annorlunda söt smak. Lättplockade och bra hållbarhet. Perfekt för sylt, efterrätter eller att bara äta direkt från plantan. Sorten används också inom industrin. Ger moderat till hög skörd.

Härkomst: Skottland 1989, SCRI, D.L. Jennings (PBR 18/18), Rubus × neglectus (SCRI 7751C4)

Läge: Solig och varmt.

Zon: I Finland:  IV.  I Sverige: VI.

Övrigt: Clen Coe är inte mottaglig för vissnesjuka (Verticillium wilt) och inte heller känslig för omväxlande vårväder.

Glen Coe har ett buskigt växtsätt och lång plocktid på skörden. Den passar därför utmärkt som terassväxt i stora krukor.

Glen Coe i tabellform

Glencoe Purple Thornless Raspberry

Rubus species X

Glencoe was developed by the Scottish Crop Research Institute. A cross of native black raspberry and red raspberry. Flavor is reported to be excellent and plant can be bushy and ideal for containers or the home garden. One plant will produce a multi-stemmed clump, so it can be a space saver and not spread as red and yellow raspberries do. Tip prune in the summer at 30 inches to keep as a bush. Remove old canes after they've fruited. Resistant to Verticillium Wilt. Zones 4-8 Space 2-3' circles.

Plant Characteristics
Pest ResistanceVery Good
Disease ResistanceVery Good
Drought ToleranceFair
Heat ToleranceVery Good
Humidity ToleranceVery Good
Sun ToleranceVery Good
Wet Soil ToleranceFair
Shade ToleranceFair
No SprayExcellent
Salt ToleranceFair
Fresh for KidsExcellent
Deer ResistanceFair
ThornsNo
Soil TypeFertile
Edible TypeBerry
Self FertileYes
This information is accurate to the best of our knowledge, comments/opinions are always welcome

5 kommentarer:

 1. Hej! Jag är intresserad av att odla lila hallon,Glencoe. Ser att blogginlägget är från förra året men infon är väl aktuell ändå kan jag tro. Bor i Sverige i odlingzon 4 så det bör ju gå bra. I infon står att det går bra att odla i stor kruka, jag har tänkt att odla i en pallkrage, 80*120 och dubbelt hög. Tror ni det kommer fungera och att plantorna också kommer klara att övervintra där. Vet ni ngn handelsträdgård i Sverige som också säljer dom hallonen? Kan jag annars beställa från er? Kostnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! För att odla i pallkrage med dubbelhöjd rekommenderar vi att du sätter nån fporm av markisolering på väggarnas insida av pallarna, t,ex markisolering, styrox). Rötterna är nämligen den känsligaste delen (för köld)på växten. Jag antar att pallarna står på marken och då ska du inte sätta isolering neråt. Står pallarna däremot på nån form av ben så vill jag inte rekommendera dig att plantera Clencoe i dem.

   Clencoe är ingen vara som vi tillhandahåller för våra återförsäljare i Sverige och senaste vår fanns det mycket få som hade den i sortimentet. Enda återförsäljaren vi sålde till då var Eko-Trädgård utanför umeå men om dom har kvar plantor kan jag givetvis inte säga.

   För egen försäljning har vi nog plantor för våren (som förra året 2 liters kruka 19€/st och mängdrabatt på 10% från 5 st). Dock är priset för bussfrakten till Sverige rätt hög för enstaka plantor, men det är dock helt möjligt att vi kan sända (blir ca 20 maj efter att vi sänt alla förhandsbeställningar till återförsäljare).
   Skall du köpa ClenCoe hos oss är vi rätt säker att du bör beställa nu under vintern för intresset har varit stort och plantorna kommer knappast att räcka till senare i vår. Maila oss din bostadsort och antalet du är intresserad av på wiplant(a)tawi.fi så ger vi dig ett pris inkl bussfrakten.
   mvh
   Wickmans Plantskola/Kjell

   Radera
 2. Tack för jättebra info. Pallkragarna står på marken så det blir bara aktuellt att isolera sidorna i såna fall. Hur många plantor rekommenderar att plantera i en pallkrage, 120*80?
  Hälsning Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag skulle säga nånstans 2-4 st beroende på hur snabbt man vill ha och hur bra med utrymme du har runtomkring kragarna. De här hallonen växer ut med skott precis som vanliga hallon och det bör inte vara för tätt mellan kvistarna senare heller (alltså efter nåt år ska det gallras bland kvistarna precis som när man odlar hallon på rad). Kanske 3?
   /Kjell

   Radera
 3. Hej vill beställa 2 ST.lila hallon.mikael källroos.050-3220715

  SvaraRadera