torsdag 30 mars 2017

Vårnyheter 2017

Årets färg inom inredning och mode är i år Greenry, en pigg grön färg, enligt Pantone. Grönt är alltså riktigt inne i år.  Dessutom ser vi mycket rosa i år, även i trädgården.
Precis som ifjol har vi under vintern samlat ihop en hel del växtnyheter inför säsongen. En del är nya korsningar och andra är gamla godingar som fått nya sätt att användas eller odlas mer effektivt och således till lägre priser.

 5 härliga växtnyheter: 

Vinranka Somerset Seedless

Somerset Seedless anses vara i samma härdighetsklass och mognadstid som den hos oss omtalade Zilga-druvan, med härdighet ner till -35 grader och mognad i augusti på solig plats! Det som gör saken ännu mer intressant är också att denna druva är en så kallad bordsdruva, alltså avsedd att äta direkt, rödfärgad och dessutom kärnfri. Läs mer här.

Hallon Glencoe

Lila hallon är en riktigt nyhet på vår Nordiska marknad. Glencoe har tagglösa skott och ett buskigt växtsätt med massor av lila bär. Framkorsad 1989 av D.L. Jennings och R.J. McNicol och introducerad av Scottish Crop Research Institute. Clencoe passar även i krukor för terassen. Läs mer här.

Rabarber 'Red Champagne'

Rabarber är ju så gott på försommaren. 'Red Chamogne' har stora prakfulla blad och vinröda stjälkar. Den är tidig och har en mild söt smak p.g.a. den låga oxalhalten. Starkväxande, blir upp till 1 m. Planteras i sol-halvskugga i  kraftig näringsrik och väldränerad men gärna lite fuktig jord.

Syren 'Znamya Lenina'

Härligt doftande blommor på försommaren, 'Znamya Lenina' är en rysk äldelsyren som utvecklades redan i slutet på 50-talet. Starkast färg har den när den just slagit ut och sedan blekanar blommorna något till vackert rosalila. 'Znamya Lenina' trivs bäst i klimat med svalare somrar och långa vintrar, perfekt för oss alltså!

Ros 'De Monterville'

Vi är ständigt på jakt efter fler härdiga rosor, och här har vi en trevlig sort från Kanada. Knopparna är röda men rosen blommar sedan rosa. Huvudblomningen sker i juli men återkommer senare. Bladen är ljusgröna, lätt glänsande. Upprätt växtsätt, tät och något taggig. Rosorna har en mild doft. Höjd: 1 m.

 Bryt av med andra färger 

För att skapa kontraster och harmoni i trädgården bryter vi gärna av de rosa med olika gröna och blå nyanser och sätter in färgklickar i gult och orange. Det gröna bildar en lugn bakgrund, välj t.ex. mellan olika tujor, träd osv. Den blå kontrastfärgen får vi in med t.ex. den blå nävan 'Rozanne', den isblå granen Picea pungens 'Iseli Fastigiate' eller bär som blåbär och bärtry.

Berberis 'Red Pillar', Hydrangea 'Silver Dollar', Geranium 'Rozanne',
Potentilla 'Mango Tango, Lonicera cae. var. kamtjatica, Pinus mugo 'Varella' på stam.

Bland nyheterna finns också t.ex. ölandstok i gula och röda färger, rödbladiga smällspireror och berberis i pigga nyanser. En annan trädgårdstrend som vi ser mer av i år är småträd och buskar på stam. Bland nyheterna finns både hortensior, smällspireor och dvärgbergtallar på stam. Välj och vraka bland de 50-tal nyheter vi har i sortimentet och skapa en harmonisk och intressant trädgård med olika färger, höjder och strukturer som ger kontrast men ändå passar ihop. 

Förutom växtnyheterna har vi också en trevlig kruknyhet i år. Teku® MDF series - Coverpot är en snygg ytterkruka i plast för trappan, terassen eller balkongen. Den kommer i två storlekar som passar växter i 2L och 3L krukor. Tack vare vattenmätaren på sidan syns vattennivån i krukan bra så det inte blir för vått för växterna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar