torsdag 30 mars 2017

Härdiga utomhusdruvor

Tänk att plocka solmogna druvor från den egna trädgården. Det låter som en idyllisk dröm, eller hur? Men det behöver inte stanna vid en dröm. Det finns ett flertal vinrankor som klarar sig utomhus i vårt klimat också. När man väl satt sig in i vinrankans olika krav är det en trevlig hobby som ger god skörd under lång tid. 

 Vitis 'Zilga' 


Välkända Zilga, som är ett lettiskt labruscavin har nu funnits över 20 år på den finska marknaden. De båda plantorna vi planterade här vid plantskolan år 1999 frodas och ger skörd kontinuerligt. Druvorna på Zilga är mycket söta och mognar i slutet på augusti, de har dock mycket kärnor. Zilga tål utan problem -40 C när den väl rotat sig på platsen.

Växt: Höjd: ca 3-4 m. Välbeprövad sort för södervägg eller växthus. Mognar i september. Självfertil.
Bär: Druvorna är blå, saftiga och lagom söta och med en fin arom. Ger riklig skörd, upp till 30 kg/planta. Frisk sort.
AnvändningSaft, marmelader, glögg m.m. För söt som sådan till vin, bör isåfall blandas med andra druvor.
Härkomst: Lettland.
Läge: Soligt och varmt med ett pH mellan 5,5 till 6,5
Zon: III. 

 Vitis 'Nordica' 


Nordicas är en senare sort, druvorna mognar ca 2-3 veckor efter Zilgas. Även här finns en del kärnor och själva druvan är inte lika söt. Nordica planterade vi också 1999 och liksom Zilga ger den kontinuerligt skörd som dock nån höst inte hunnit mogna riktigt före frosten. Litet extra uppgifter och recept på Nordica glögg  hade vi i ett inlägg inför julen 2016.

Växt: Höjd: ca 3-4 m. För södervägg eller växthus. Mognar i september-oktober. Självfertil.
Bär: Saftiga, söta blåröda druvor.
Användning: Saft och vin, ger dock en något sträv smak så blanda gärna med andra druvor.
Härkomst: Tjeckoslovakien.
Läge: Soligt och varmt.
Zon: II-III.

 Vitis 'Rondo' 


Mera okänd tjeckisk-tysk druva, framtagen redan 1964, men introducerad på marknaden först 1997. Rondo är lika tidig som Zilga. Den har en del kärnor, men Rondo har framförallt bättre vinegensakaper eftersom den inte är alltför söt. Rondodruvor ger ett rubinrött vin och vin gjort på Rondo-druvor har t.o.m fått guldmedaljer på internationella vintävlingar.

Vi har en bekant som odlat Rondo i våra zonförhållanden sedan mer än 15 år tillbaka utan problem. Rondo anges också i nordamerikanska undersökningar klara ca - 35 C. Tid från blomning till skörd är ca 100 dagar.

Växt: Höjd: ca 2-4 m. För södervägg eller växthus. Mognar i september. Självfertil.
Bär: Blå druvor, något syrligare smak än 'Zilga'.
Härkomst: Tjeckoslovakien.
Användning: Passar bra för vintillverkning.
Läge: Soligt och varmt.
Zon: III.

 Vitis 'Somerset Seedless' 

Nyaste tillskottet på den finska marknaden, och också en relativt ny druva överlag. Introducerades på den nordamerikanska marknaden år 2002 och har sen dess med framgång också odlats i de baltiska länderna för att nu komma till Finland. Somerset Seedless anges också klara ner till -35 C med en lika kort mognadstid som Zilga och Rondo. Läs mer om Somerset Seedless här.


Druvan är kärnlös, röd och betecknas som bordsdruva, alltså en sån som man med fördel äter direkt när man sitter framför TV:n eller på tårtan vid födelsedagskalaset. Somerset Seedless har inte använts som sådan direkt till viner i nån nämnvärd grad.

Växt: Höjd: ca 2-5 m. Ny tidig kärnlös sort för södervägg eller växthus. Mognar från mitten av augusti. Sorten invintrar bra och har bra motståndskraft mot sjukdomar. Självfertil.
Bär: Rödvioletta söta kärnlösa druvor. Riktigt helmogna är druvorna helröda.
Användning: en utmärkt bordsdruva eller till dekorationer på bakverk, i sallader m.m. Används inte normalt till viner.
Härkomst: USA, Wisconsin, Elmer Swenson, 2002 (1998?)
Läge: Soligt och varmt med ett pH mellan 5,5 till 6,5 (optimalt = 6)
Zon: III. Somerset Seedless klassas i Nordamerika att klara -30 till -35 grader Celsius. 
Övrigt: Rätt bra motståndskraft mot olika sjukdomar, kan dock få litet mjöldagg i växthusklimat.

 Några odlingsråd: 

Det är ingen nyhet att labrusca-vinrankor och en del korsningar på dessa klarar kyla ner till -40 C utan större problem när rotsystemet fått växa ett par säsonger och når ner en ordentlig bit i jorden. (Första vintern/vintrarna kan det dock vara skäl att täcka plantorna.) Jorden skall därför vara tillräckligt djup, minst 60-80 cm, och så pass porös och mullrik att rötterna kan växa.

Jordens pH-värde är ibland omdiskuterat beträffande vinrankor men huvudregeln är att lettiska labruscasorter skall ha lågt pH (ca 5,5) och nordamerikanska (fox-labruscas) skall ha något högre pH (ideal runt 6) för att kunna ta upp bra med näring och växa. På plantskolan har vi dock utan problem odlat båda sorterna i samma jord.

Alla vinrankor skall beskäras på eftersommar/höst eftersom de har mycket kraftig savstigning på våren och därför lätt blöder om du klipper dem då.


Gödsel är viktigt för växter som växer mycket, såsom just vinrankor. Rhododendrongödsel med högt kväveinnehåll rekommenderas i början av växtsäsongen, med man bör avsluta i god tid mitt på sommaren för att sedan höstgödsla med kalium-fosfor gödsel i god tid på hösten, alltså redan från augusti.

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hej Lisbeth. Vilken har du prövat? Och när det inte lyckats så undrar jag förstås vad som är grundorsaken? Det ska ju definitivt vara tillräckligt med jord, och i början tills rötterna vuxit ned i marken ska plantorna nog ses efter en del.

      Radera
  2. Hur skall jag beskära vinrankan?

    SvaraRadera