torsdag 3 augusti 2017

Stora Nolia i Umeå

På lördag 5 augusti kör Stora Nolia igång i Umeå. Mässan är den största på våra breddgrader och folk kommer från när och fjärran för att titta, lyssna och handla. Vi på Wickmans Plantskola har halkat med i Nolia-svängen genom vår kund och samarbetspartner Eko-Trädgård från Vännäs som har avdelat resurser för 9-dagars mässan. Jonathan från Eko-Trädgård kommer att vara på plats och sälja finska plantskoleväxter och fruktträd. Besök gärna deras monter nr 3024 på utomhusområdet och hälsa från oss.
 
Skyltarna till Nolia är under arbete. Jätterabarber är en.

Har du för avsikt att titta och handla växter på Nolia så kan du redan nu börja bekanta dig med de växter som finns med från vår plantskola. Hela sortimentet vi lastade på Williamsons bil 1 augusti finns nämligen på vår hemsida under fliken Nolia

Priser finns inte på sidan eftersom det är Eko-Trädgård som bestämmer dem. Däremot har vi  sänt med några hundra P9-småplantor av den finska Tervola-glanstoken, FinE-växten Dasiphora (Potentilla) fruticosa 'Tervola', att delas ut gratis till de första kunderna varje dag. Kanske just du hinner få med dig en gratis glanstok hem!


Den finska token från Lappland, Dasiphora frut. 'Tervola', FinE, har mörka nästan glansigt bladverk. Den är en av de tidigaste buskarna att spricka med löv på våren, ungefär i tid med måbär. De första blommorna brukar börja synas i månadsskiftet maj-juni viket sen följs av en konstant blomning tills höstfärgerna kommer i slutet av september. Tervola-glanstoken behöver egentligen inte föryngringsbeskäras som andra tokar, utan klarar sig år efter år med samma fina blomning.


Den finska rhododendronsorten Vieno har ljusrosa blommor och ett brett nästan marktäckande växtsätt. Några plantor Vieno finns med på mässan, och hinner du inte få av dem så är det bara att beställa via Eko-Trädgård.


Vi har också sänt iväg ett helt gäng av trendbäret blåbärstry till Nolia, hela 9 olika ryska och kanadensiska sorter. Här finns de flesta sorter som ger de största och sötaste bären. Kom ihåg att samplantera 2-3 sorter för bästa pollination.

Se de övriga växterna från hemsidan!

CoverpotsFler nyheter för montern, förutom blåbärstryn, är de nya Coverpots-ytterkrukorna. Inhandla en alldeles egen självbevattnande Coverpot tillsammans med en ståtlig perenn eller en liten barrväxt som gör sig bra på terassen. 

Coverpots hittade vi i januari på fackmässan i Essen. Det är en satsning från Teku-Pöppelmann från hösten 2016 för en billig men stilig och fungerande ytterkruka för altaner och balkonger. Givetvis kan man använda den inomhus också, men som sagt tanken är att dina växter ute ska må bra utan extra passning - med bevattningssnöret är krukan nämligen självbevattnande.

Vi har själva testat krukan den här säsongen, med ett gäng rätt fuktkrävande växter som stått på den egna terassen sen början av juni. Och vi är imponerade, den funkar! På 1,5 månader har vi fyllt på vattenförrådet ca 4 gånger. En och annan regnskur har väl hjälpt till också, men man kan inte säga annat än att det är underhållsfritt. T.o.m den rödbladiga smällspirean som normalt slukar vatten på några timmar, lever och frodas i all sin prakt. Att vi dessutom gödslade med långtidsverkande Osmocotegödsel gjorde saken ännu mer underhållsfri. 

Smällspirean saknas på bilden som vi tog ca en vecka efter vi startat Coverpot försöket.


Eko-Trädgård


Eko-trädgård är ett grönt företag och en självhushållande gård som drivs av trädgårdsmästaren Jonathan Clark i Vännäs. Eko-Trädgård sysslar också med anläggning, skötsel, trädfällning, stubbfräsning mm. Diskutera gärna dessa grejer med dem på mässan eller ta kontakt vid senare tillfälle. Du kan också läsa mera på Eko-Trädgårds hemsida.

Du kan också med fördel beställa Wickmans Plantskolas växter via Eko-trädgård. Leverans till Vännäs sker inför säsong.

Som sagt - är du i närheten så vik av en dag för Nolia och knalla in på monter 3024...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar