onsdag 30 augusti 2017

Nu är tid för häckar

Hösten är här, och i och med den även en förträfflig tid att plantera växter. Nu finns tillräckligt med fukt för att du inte ska behöva springa och vattna stup i kvarten och växterna som planteras nu kommer igång snabbare ny vår, vilket gör att du fortare får det resultat du vill ha.


Just nu finns alla vanliga, och även en hel del mindre vanliga häckplantssorter i lager. Mät upp sträckan där häcken är tänkt att planteras och ring eller kom in och hämta plantor. Höstgödsel för häcken får du på köpet!

Plantorna är krukodlade (9 cm kruka) och marknadens mest lätthanterliga. Fördelen med dessa är att du behöver inte jäkta med planteringen, vattnar du på i krukan står sig plantorna hur bra som helst.

Nyhet på häcksidan


Nyhet på häcksidan är i år spärrtryn, Lonicera x bella 'Dropmore' som formklippt häck. Vi har testat den nu på plantskolan och det har visat sig fungera alldeles ypperligt. Kanske nåt för dig som vill ha en grön, formklippt häck på max 1,5- 2 m och vill ha något annat än t.ex. syrener?


Spärrtryn är nära släkt med vår storsäljare häckblåtry. Skillanden är att spärrtryn växer starkare, kan bli något högre och behåller också de gröna bladen inne i häcken under sommaren. Spärrtryn bör formklippas två gånger per säsong och man kan få mycket gröna formklippta häckar på höjder mellan 0,8 - 2,5 meter. Spärrtryn håller sig lika frisk som blåtryn. Spärrtryn är dessutom riktigt snabbväxande. Efter tredje året börjar du ha en formklippt häck på ca 1 m.

Förutom vår egen spärrtryhäck vill vi gärna ha en eller ett par pilothäckar ute i bygden. Är du intresserad kan vi ge dig ett bra pris just nu.

Extra inspiration


Förra hösten gjorde vi ett inlägg om häckar med bär. För dig som samtidigt vill skörda från din häck kan det vara intressant läsning.

Barkflis


För enklast skötsel av häckarna de första åren rekommenderar vi även barktäckning, ett ca 7 cm tjockt täcke som håller ettåriga ogräs borta och gör regelbunden bevattning onödig. Barkflis finns både i  50 l säckar och "i lösvikt" (minimi 500 liter,  vilket räcker till ca 22 m häck). Ta kontakt innan du vill hämta lösviktsvaran!

Träflis


Träflis funkar lika bra till häckarna som barkflis. Färgen på träflisen är betydligt ljusare och priset en aning lägre. Träflisen finns endast i lösvikt, alltså minimi 500L. Ta kontakt innan du vill hämta!

Gödsel


När du köper häckplantor från oss får du säsongens gödsel på köpet, just nu är det höstgödsel som gäller. Ta det gärna för vana att höstgödsla din häck i månadsskiftet augusti-september. Och givetvis ska du sen inte glömma att vårgödsla (med kväve i nån form) i april-maj. Vill du att häcken ska växa riktigt snabbt bör du även försommargödsla (med kväve eller fullgödsel) kring midsommartiden.

Har du planterat häck i våras eller förra året så kom in och köp gödsel för hösten nu. Är du sen riktigt fiffig köper du på samma gång vårens gödsel, för det är ändå snart vår...

Sortiment


Populärast har under lång tid varit häckblåtryn, Lonicera caerulea 'Jörgen' men det finns givetvis alternativ av många sorter.

Se  mer ur vårt häcksortiment här: Häckar


 Läs gärna även: Hur du lyckas med häcken 

 Och se vår korta instruktionsvideo för hur man planterar en häck: 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar