onsdag 9 augusti 2017

Plantera träd i höst

Träden bildar en trädgårds väggar och tak och det finns mycket att välja bland - stora träd för stora trädgårdar och mindre träd för små ytor. Oavsett om du är ute efter fruktgivande träd, blommande träd, små prydande träd runt uteplatsen eller stora maffiga träd för skugga och vindskydd så har vi något för dig!

Finland fyller ju som bekant 100 år i år och då passar det utmärkt att plantera ett minnesträd eller varför inte en hel allé.

  Stora träd 

Parklinden, Tilia vulgaris

De senaste åren har stora maffiga träd, som t.ex. lind, alm, ek och höstkastanj blivit allt populärare. Dessa kan bli upp mot 25 m höga, och är en mäktig syn som fullvuxna. Att de har lite ovanligare, vackra blad har också bidragit till poulariteten. Vanligare träd är t.ex. lönn och olika björk-arter.

Se fler stora träd här.

Observera: När man planterar stora träd ska man försäkra sig om att dräneringar eller liknande inte finns rakt under eller strax vid sidan av planteringsplatsen. Björk, salixsorter och popplar är sådan som har extra bra förmåga att täppa till dräneringsrör.

 Medelstora träd 


Röd hägg 'Schubert', Bild: Taimistoviljelijät
Medelstora träd rör sig mellan 5 och 10 m höga, och hit hör t.ex. olika rönnar, olika al-sorter (t.ex. knölalen har en vacker knotig stam eller ekbladsalen som har ekliknande blad). Andra medelstora träd som istället har vacker blomning är t.ex. puistolahäggen 'Venla' med dubbla blommor eller det amerikanska häggkörsbäret, båda blommar vackert vitt på försommaren. Och vill man ha något ganska uppseendeväckande finns t.ex. häggen 'Schubert' som får röda blad från mitten av sommaren.

Se fler medelstora träd här.

De medelstora träden passar utmärkt som alléträd på normalstora tomter. Vill du ge bort ett vårdträd till nån nyfödd kanske just nåt träd ur den här storleksklassen också är rätt.

 Små träd och Stamympade buskar 

Malus 'Hopa',
Bild: Taimistoviljelijät

Ibland har man inte så stora ytor, och då är mindre lövträd lämpligare än sådana som blir riktigt stora. Hit hör träd som t.ex. prydnadsäppel - finns i många variationer med både röda, rosa och vita blommor och även som hängformer, olika sötrönnar - t.ex. Likjornaja har vackra lila bär, och den vackra ginnalalönnen. Dessa träd blir inte större än en 3-5 m höga.

Ska det vara ännu mindre träd kikar vi på de stamympade buskarna, här rör sig höjden på ca 1,5-2 m. Här hittar vi saker som stamsyrener, bärbuskar på stam, stamrosor och t.ex. hortensia på stam.


Även om många av de riktigt små träden kan göras på egen rot så är det ibland att föredra de påympade exemplaren. Två bra exempel på detta är stamaronia som är ympad på en rönnstam för att få en stam som inte böjer sig och sen 'Palibin' dvärgstamsyrenen som ympas på en norrlandssyren för att få tillräckligt bra vinterhärdighet.

 Specialträd 

Hängande björken 'Youngii',
Bild: Taimistoviljelijät

Sedan finns det såklart ett helt gäng med olika specialsorter också. Både hängformer och pelarformer av annars vanliga träd kan vara mycket vackra. Vad sägs t.ex. om den mycket hängande björken 'Youngii' eller pelarrönnen?

Se fler hängande träd här och fler pelarträd här.

En fråga som vi ganska ofta får gäller planteringsavstånd för pelarträd. Det beror helt på hur man vill ha slutresultatet. Är det frågan om en stor och lång allé så kanske avstånd från 6-10 meter är bättre än den mindre alléns 3-5 meter. Kom ihåg att det blir ingen allé av 1-2 träd! För hängträd gäller samma regel, långa avstånd ger längre mellanrum och kortare avstånd ger kortare mellanrum för att få symmetri i planteringen.


 Fruktträd 


Estniska självfertila päronet 'Pepi'
Härliga rikgivande fruktträd vill många ha i sina trädgårdar, och visst är det något speciellt att kunna gå ut på gården och direkt plocka ingredienserna till safter, sylter och bakverk. I plantskolan har vi ett stort utbud av många olika sorter, det är bara att välja vilka som faller just Dig i smaken!

Se de bästa i vårt fruktträdssortiment här:
Körsbär

Många fruktträd behöver pollineringssort, äppel kräver annat äppel och päron annan päronsort, liksom plommon kräver annan plommonsort och sötkörsbär annan sötkörsbärssort. Körsbärsmorellerna är de enda fruktträd som är helt självfertila. Ibland står det att sorterna är självpollinerande (eller rättare sagt delvis självpollinerande) och detta innebär nästan alltid att man kan räkna med 10-15-20% skörd jämfört med fullpollinerat träd. Bästa sättet att säkra sig om "full skörd" är att plantera en pollineringssort eller så använder man träd där flera sorter inympats på ett och samma träd, s.k. familjeträd.


 Lördagsöppet 

Från och med vecka 33 har plantskolan också igen lördagsöppet fram till slutet av september. Lördag 19 augusti är det alltså möjligt att inhandla både träd och andra växter. Pass på då, för lövträd gäller då ännu vårt erbjudande om 10% rabatt (gäller hela vecka 33) vilket egentligen betyder närapå 20% eftersom minutpriserna på växter inför vårsäsongen 2018 kommer att höjas p.g.a stigande partipriser och annars högre odlingskostnader.

Och så kan vi redan nu avslöja att höstens trädgårdsdagar i plantskolan kommer vi att ha 25-26 augusti, i år med växter som anspelar på sagoteman - häng på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar