torsdag 17 augusti 2017

Sagoinspirerade trädgårdsdagar 25-26.8

Fredag och lördag 25-26.8 är det höstens trädgårdsdagar i plantskolan. Temat i höst är sagor, och med dessa växter skapar du lätt en alldeles egen förtrollad trädgård - en Sagolik höst!

Se alla plantskolans växterbjudanden i höstbroshyren, En sagolik trädgårdshöst.

 Växter som hämtade ur sagor Hängprydnadsäpplet 'Hyvingiensis'
Äppelträd

Ingen sagoträdgård är komplett utan äppelträd. I sagornas värld blev ju Snövit bjuden på ett förtrollat äpple av drottning-häxan, äpplen från våra träd är dock bara förtrollande goda.

Förutom de vanliga sorterna,  2st 59,90 € (norm 37€/st), har vi nu också specialerbjudande på de hängande prydnadsvarianterna 'Hyvingiensis' och 'Ectermeyer',   49,90 . Till träden får du också ett gratis ett stamskydd mot gnagare.

Blåbär
Jätteblåbär. Välj mellan Alvar, North Blue och Putte.

För att inte behöva slita i skogen, riskera att gå vilse eller stöta på björnar som Mors lilla Olle gör vi det nu enkelt för alla att anlägga en egen "blåbärsskog" hemma. Riktigt så stora blåbär som de som påträffas i Puttes äventyr i blåbärsskogen av Elsa Beskov har vi kanske inte, men stora Putte-blåbär finns i alla fall. Vi har paketpris på 2 buskar jätteblåbär + en säck kalkfri jord för  32,90 €.

(Hallands Nyheter har också en kort  saga om blåbärsskogen som vi tycker är läsvärd för alla riksdagsmän, paragrafryttare, yrkesjordbrukare, fiskare mm.)

Rhododendron
Rhododendron 'Estelle'. Bild: MTT

Bland våra rhododendron är det extra kungligt med "prinsess-azalean" 'Estelle' och nyheterna för i år, 'Royal Violet' och 'Royal Butterfly'  2st 59,90 €. 'Estelle' tappar sina blad till vintern men de andra är vintergröna nyheter korsade på härdiga finska rhododendronsorter.

Du kan givetvis välja en Estelle + en Royal till specialpriset. Använd rhodojord vid planteringen o gödsla med helt vanlig höstgödsel.

Andra buskar

Spirea 'Magic Carpet'
Magiskt och sagolikt blir det med buskar i olika spännande färger. Förutom de vanliga prinsess-spireorna 'Little Princess' och 'Lilly'   5st 32,90 € finns även spännande gulbladiga 'Golden Princess', 'Magic Carpet' och 'Firelight' till sagopriset  5 st 37,90 € (norm. 12€/st), passa på och fixa till i rabatten nu!
Andra sagolika buskar är t.ex. nyheten Snöbäret 'Magic Berry' med rosa bär, Skärmtryet, Lonicera 'Satu' och så de rödbladiga smällspireorna och färggranna dvärgberberisarna.

Barrväxter

Höstens nyhet! 'Sander's Blue'
Ingen saga utan en granskog, under trädgårdsdagarna lyfter vi därför också fram  en hop med vintergröna barrväxter som passar i vilken sagolik trädgård som helst. Bl.a. Kottegranen, Picea abies 'Acrocona',  49,90 € (norm 65€/st) och nyheten nu för i höst - en blå variant av Sockertoppgranen, Picea glauca 'Sander's Blue',   19,90.Besök oss på plantskolan under trädgårdsdagarna och kika närmare på dessa och många andra sagolika växter, och kanske t.o.m. delta och vinna en sagoväxt i vår sagotävling! Och du glömmer väl inte att på alla växter på vilka du själv kan ange en sagokoppling berättigar dig till 10% rabatt från normalpris.
"Sagolik trädgårdshöst" - Se hösterbjudandena!
Det finns många fler erbjudanden (i kraft från och med 25.8) och du kan se dem alla  här på Issuu: Sagolik trädgårdshöst


Redan nu kan du också helt gratis* avhämta Marthaförbundets läsvärda häfte "Odlade buskbär" från plantskolan. Det innehåller massa bra information och recept om användning av de mera udda buskbären. 
* så långt reserverade häften räcker


 Saft och kaffe 


Som vanligt under våra trädgårdsdagar bjuder vi  på hemgjord saft av nån spännande växt som vi saluför och kaffe, plus kanske ett kex eller två. Denna gång blev det fläderblomssaft. Receptet under länken, få si om det blir syrensaften till Slättens Mystik 8 september?


 Temat återkommer till Slättens Mat&Mystik 


Låter detta intressant men ni har andra planer just denna helg? Misströsta inte, temat och erbjudandena (så långt lagret räcker) återkommer fredagen 8.9 då det är Slättens Mat och Mystik i Närpes.

 Annat som förekommer i nejden samtidigt 


26 aug kl 12-17 ordnas Streetrace  på vägen utanför Halpa-Halli, Närpes. Det är föreningen Närpes Streetrace som är arrangör. I vanlig ordning har man också servering på plats.

Villa-avslutning firas av många på kvällen. Då är det sommarstugesäsongen som det firas avslut på och det görs givetvis ute vid de privata strandstugorna. Facklor och  fyrverkerier brukar höra till spektaklet långt in på småtimmarna.

Men börja alltså lördagen redan kl 10 med ett besök vid våra höstträdgårdsdagar och så får du ta dom andra aktiviteterna sen. Kanske ett litet träd eller en buske skulle vara nåt att ta med till villagrannen denna avslutning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar