fredag 22 september 2017

Höstsysslor i trädgården

Med hösten kommer inte bara mysiga kvällar då man ska sitta inne med filtar, tända ljus och varma tekoppar, utan det är också en tid då det är bra att se över trädgården lite inför vintern och nästa vår och sommar. Här kommer plantskolans To do-lista:

 Plantera växter 


Hösten är, som tidigare nämnt, en utmärkt tid att plantera. De fuktiga nätterna (och dagarna) gör att t.ex. häckar och marktäckare nu lyckas utan att man behöver springa och vattna stup i kvarten. Även träd och buskar är bra att plantera nu så att de kommer  igång snabbare nästa vår.

Perenner kan bra tas upp, delas och planteras om nu och det är också nu tulpan- och narcisslökar ska sättas för att de ska blomma till våren. Tips! Köper du stora perenner i 2 l kruka hos oss går de bra att dela nu också, av 1 stor perenn kan du få upp till 4-5 st motsvarande den storlek som säljs i 9 cm krukor. Obs! Perenner som du delar ska du gärna plantera så att de hinner rota sig en aning före vintern, krukodlade som du planterar direkt går hur bra som helst ända tills sen höst.

Det går att fortsätta plantera ända tills tjälen kommer och det blir svårt att få ner spaden i jorden.

 Skörda frukter 


Fruktskörden är senare än vanligt i år, men nu börjar äpplen, päron och vindruvor vara mogna. Ät - gör pajer, mos, sylta och safta! Här på bloggen hittar du t.ex. recept på inlagda päron, aroniagelé och
-glögg m.m. under Recept-fliken.

Är dina träd, liksom många andras, i år angripna av svamp och skorv p.g.a den dåliga sommaren så är det en bra idé att samla ihop all angripen frukt och bladverk och gräva ner, alt. bränna upp för att förhindra att svampsporerna övervintrar i trädet och angriper det på nytt nästa år. Sen ska du förstås också be till vädergudarna att nästa sommar blir både varmare och med mindre luftfuktighet.

 Beskär fruktträd och bärbuskar 


Nu är det dags att beskära fruktträd och gallra ur buskar. De kvistar som givit skörd på t.ex. hallonbuskar tas bort helt. Den s.k. JAS beskärningen (alltså juli-augusti-september) gör man på träd som uppnått en sån ålder/storlek att man vill ha mindre tillväxt. Under fliken Beskärning kan du läsa mer om hur du ska göra. Nyplanterade fruktträd (första fem åren) är dock bäst att beskära under trädets årsvila (november - april) för bästa tillväxt.

Även häckar går bra att beskära nu på hösten så är det gjort till nästa vår. Tänkt på att en ung häck växer snabbare om den klipps - och gödslas!

 Skydda känsliga växter 


När det börjar bli risk för bestående frost är det en bra idé att lägga ett skyddande lager av löv, halm, grankvistar eller annat isolerande material över känsliga växter såsom t.ex. rabattrosor och växter som kanske inte hunnit bilda så djupa rötter ännu.

 Kom ihåg att gödsla! 


Nu är det höstgödsel som gäller! Höstgödseln passar till alla växter, även surjordsväxter som blåbär, hortensior och rhododendron. Den innehåller bl.a. fosfor och kalium som är bra för att sätta knopp och frukt till nytt år och för att stammarna ska förvedas. Läs mer under fliken Gödslingstips.

Höstgödsel ska användas nu till alla växter.

Obs! Gödsel som innehåller kväve, t.ex. trädgårdsgödsel, hästgödsel eller kanakakka bör INTE användas den här årstiden, då växer växterna för länge och överlever oftast inte vintern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar