torsdag 21 september 2017

Stora bärgruppen

För dig som vill prova på att odla de lite nyare, mer ovanliga, bären i trädgården har vi nu satt ihop en ganska stor bärgrupp med Aronia, saskatoon, blåbärstry och jätteblåbär. Gör en riktig hälsohörna!


I gruppen ingår: 

10 st Blåbärstryn i 2 l krukor. 

Vi har valt ut 3 olika sorter för bästa pollinering, de går dock eventuellt att byta mot andra; 
4 st Lonicera caerulea var. kamtjatica 'Jugana', Nyhet!
3 st Lonicera caerulea var. kamtjatica 'Indigo Gem', Nyhet!
3 st Lonicera caerulea kamtschatica 'Leningradskij Velikan', Nyhet!

Bärtry (Lonicera caerulea var. kamtjatka) är en långlivad rund och tjock buske, som kan leva upp till 35-40 år och växer till en höjd på 1,2-2 m. Den blommar i april-maj med vitgula blommor. Det är en rikgivande bärväxt, som ger skörd mycket tidigt. Den är inte krävande, och den är extremt vinterhärdig (- 45'C). Det är en prefekt sort att odla i nordiska klimatförhållanden.

Normalt växer busken till 1,5-2 m och kan enkelt passas in i trädgården. Den är också utmärkt att odla kommersiellt i rader.

Vi har skrivit mer om blåbärstryn och de olika sorterna här: Mera blåbärstryn för din hälsa.

10 st Saskatoon i 9 cm krukor.

Vi har valt ut 2 olika sorter för bästa pollinering;
8 st Amelanchier alnifolia 'Smoky'
2 st Amelanchier alnifolia 'Martin'

Saskatoon är en härdig stor buske med söta blåa bär i augusti, växer till ca 2-4 m. Den får större och sötare bär än den vanliga häggmispeln. Saskatoon är en västamerikansk häggmispel som är mycket populär som bärväxt i nordliga delar av USA och i Kanada. Vacker under alla årstider: Brilliant blomning på våren, överdådig fruktsättning på sensommaren, guldgul ruska-färg på hösten och dekorativa kvistar.

Saskatoon har vi bl.a. skrivit om här tidigare: Bärhäckar.

Saskatoonplantorna i 9cm kruka är sticklingsförökad planta på ca 20-30 cm. Den är toppklippt  för att ge många grenar under nästa säsong. För ett tilläggspris kan man också få plantor i 2L kruka som redan är förgrenade.

10 st Bär-aronia i 11 cm krukor

Aronia 'Viking'

Stora ätbara svarta bär, snygga blad och utsökt höstfärg. Används till bärodlingar, häckar eller stora grupper. Busken i sig är stor, ca 3 m hög, och tät med vackra mörkgröna, glansiga blad. Den blommar vitt på våren och får sedan nyttiga svarta bär, rika på vitaminer och antioxidanter, till hösten. Aronian får också en fantastiskt vacker höstfärg.

Här skrev vi mer om aronian och dess användningsområden här: Aronia.

Aronian i 11 cm kruka är sticklingsförökad och sorterars som större häckplanta .

6 st Jätteblåbär i 2 l krukor

Vi har valt ut 2 olika sorter för bästa pollinering;
3 st Vaccinum 'North Blue'
3 st Vaccinum 'Alvar'

I vår grupp har vi planterat dem i rader i mitten, men det är också ett trevligt alternativ till en lägre bärhäck. Vid optimala förhållanden kan du få ca 3-6 liter bär per meter häck. Höjd: 0,6-0,8 m. Goda, stora, blå bär från augusti. Samplantera fler sorter för bästa pollinering. Obs! Planteras i rhododendronjord (lågt pH).

Rhodojord

3 st Rhododendronjordsäckar a 50 l för blåbärsplantorna.


Denna grupp är beräknad för 25 m2 och växterna + rhodojorden till rabattpris kostar 278,90 €. När du beställer denna anger du Beställningskod: Bärgruppen 25 m2. 

Beställ gärna via email eller via telefon. Plantorna finns i plantskolan men det tar ca 1 timme att få märkta och leveransklara. Tänk också på att vi nu när det är bästa höstplanteringstid ibland är ute hos kunder dagtid så avhämtning är bäst tidig morgon eller vid 5 snåret på eftermiddag.

Gödsel (nu på hösten = höstgödsel) följer med på köpet till häckarna. Bark eller träflis finns också som tillägg om sådant önskas, likaså duk att sätta runt blåbärsplantorna för att hålla ogräset borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar