torsdag 21 september 2017

Rosor våren 2018

Rossorterna ökar hela tiden i antal och det är svårt att veta vilka sorter kunderna är ute efter. Därför kommer vi att reformera plantskolans rosförsäljning från och med våren 2018. Här följer lite information angående förändringen:

Bilder: Salling- Det stora flertalet rossorter blir beställningsvaror, vilka bör beställas senast 1 december nu i år om man vill ha dem våren 2018.
- Beställningar tas emot också senare under vintern men då med stort förbehåll att sorterna kan vara slutsålda och priset något annat än vid beställning t.o.m. 1.12.

T.ex Gråsten hör till beställningsvara.

Sorter i butik och priserna


Några få (3 st) rabattrossorter kommer fortfarande att finnas i butiken, men har man inte beställt sina rosor kommer "extra" plantor i kruka våren 2018 endast att vara röda standardsorter som 'Nina Weibull', 'Europeana' och 'Kronborg'. Klängrosor , de flesta buskrosor och kanadensiska rossorter,  berörs inte heller av ändringen.

På rospriserna från producenterna har  aviserats en prishöjning på ca 10%, så räkna med att priserna på obeställda sorter stiger fullt ut och förbeställda sorter stiger med 0-5%.

Kronborg finns fortfarande i butik, men priserna stiger.
Bild: Salling.
T.ex en 'Kronborg' ros på multiflora-rot (roten som ger snabbaste blomning och bästa tillväxt) kommer nästa år kosta  17€/st i butik, om du inte beställt den nu i december.

Beställer du den däremot nu senast 1 dec. kostar den  precis som tidigare 15€, och  beställer du 5-10 st av samma sort kan du ytterligare räkna med en  mängdrabatt.

Vill du kan du också beställa något billigare (Holländska/polska/bulgariska) rosor, men då är de oftast okulerad på Rosa laxiflora eller annan rot. Observera att rosor på Rosa laxiflora har en längre växtperiod innan blomning än rosor på Rosa multiflora-rot.

Det här med rosförändringen vill vi informera om redan nu för att det inte skall komma som nån stor överraskning när vårsäsongen är här i maj 2018.  

Förändringen beror främst på att rossorterna är oändligt många och  med internet och sociala medier vill våra kunder ofta ha andra sorter än de vi har valt att ha hemma till försäljning. De 40-50 sorter vi hittills har haft är inte alls tillräckligt och många rosor förblir därför osålda (tyvärr inte samma sorter från år till år, så mycket svårt...). På det här nya sättet får kunden själv bestämma vad hen vill ha!

Planerar du att anlägga en ny rosrabatt till våren? Då lönar det sig att beställa plantorna senast 1 december! 


Osäker på vilken sort du vill ha? Se t.ex ett stort urval av olika Rabatt- och Storblommiga rosor på vår Pinterest-sida. 

Andra rosor som också är bra att beställa på förhand är t.ex. Rosa rugosa-sorter som Hansarosor och den lägre 'Moje Hammarberg', Nejlikrosor, 'Jens Munk' samt 'Persisk Gul' ros. Den riktigt vanliga nyponrosen, Rosa rugosa (grundformen + vita Alba), utgår helt ur sortimentet p.g.a nya regler från växtskyddet.  

Beställning gör du enklast med ett email, wiplant(at)tawi.fi. Grundpriset för alla rabatt- och storblommiga rosor är från 1 november 17 €/st. Beställer du före 1.12 kan du räkna med 10% rabatt för 1-4 st/sort och beställer du 5 st eller 10 st/sort, alltså hela knippen, får du 20% rabatt. Har du frågor är det bara att ta kontakt, samma sak om du ska plantera större rabatt och vill ha offert på 20-30-50 st!

Rosorna kan vara lite knepiga i våra trakter, här hittar du våra bästa planterings- och skötselråd så att du inte ska behöva byta ut rosorna med jämna mellanrum: Rosskötsel

Med senhösthälsningar

WICKMANS PLANTSKOLA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar