måndag 18 september 2017

Aronia

Aronia är en av våra populäraste buskar, och en riktig superväxt. Bären anses vara ett av dom mera hälsonyttiga på nordliga breddgrader och buskarna är fantastiskt rikgivande med bär som är lätta att plocka.


 

  Buskens användningsområden 


Aronian är mångsidig och går att använda både som solitärväxt för prydnad eller som insynsskydd, för bärodling och till häckar. Ursprungligen kommer den från Nordamerika. Den är lättodlad, härdig och frisk och ganska anspråkslös när det kommer till växplats, den trivs både i soligare och mer skuggiga lägen.


Busken i sig är stor, ca 3 m hög, och tät med vackra mörkgröna, glansiga blad. Den blommar vitt på våren och får sedan nyttiga svarta bär, rika på vitaminer och antioxidanter, till hösten. Aronian får också en fantastiskt vacker höstfärg. 

Som häckväxt är det den nästpopuläraste sorten efter blåtryn hos oss. Den är tät och fungerar både som klippt och friväxande häck. Läs mer om olika bärhäckar här.

Det finns flera olika sorter, både en lägre variant och en som får större bär - perfekt om det är just bärodling man tänkt sig. Några sorter finns dessutom på stam som ett vackert litet träd. Läs mer om de olika sorterna lägre ner i inlägget.

 Bärens användningsområden 


"Aroniabären är fullproppade med vitaminer och mineraler, bland annat höga halter av A, B, C och E-vitamin, vilket stärker immunförsvaret. Modern forskning visar att bäret har kapacitet att motverka influensavirus och olika förkylningsbakterier."

"Dessutom ger zinket i aroniabären välmående hår och naglar, och den höga järnhalten motverkar orkeslöshet och glåmig hy. Antioxidanterna saktar ner kroppens åldrande, vilket är ger effekt både på insidan och utsidan."

Alla aroniasorter får ätliga bär som kan användas till mycket - allt från uppfriskande hälsoshottar, god blandsaft och glögg till geléer och marmelader och t.o.m. att växtfärga med.

Här har vi tidigare skrivit om vad man kan använda aroniabären till, i inlägget finns en hel del recept, t.o.m ett tips hur man färgar garn. Recept finns också under fliken 'Recept' uppe under vår header.


skärmdump från seminarieföreläsningen:
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisenhankeseminaari
Kuopio 2.12.2009

Det finns en hel del material som ger vid handen att aroniabären är ett av de absolut bästa "superbären" som finns. T.ex  Kuopio universitet har 2009 gjort en TOP20-lista över  innehåll av olika polyfenoler i bär där aroniabären ligger långt över alla andra bär. (TOP-20 )

 Sorter 


Ur vårt standardsortiment:

Aronia melanocarpa, klippt häck

Aronia melanocarpa, Svartaronia

Stor, tät, härdig buske med vackra blanka blad. Svarta C-vitaminrika bär, snygg vår-sommar-höst. Populär häckväxt. Utmärkt vindskydd. Höjd: 2-3 m. Zon: V (VI). Finns både som häckplantor och i buskstorlek.


Aronia 'Viking' även på stam

Aronia mitchurinii 'Viking', Bär-aronia

Stora ätbara svarta bär, snygga blad och utsökt höstfärg. Används till bärodlingar, häckar eller stora grupper. Finns även på stam, då ympad på rönn för bra stabilitet. Snyggt litet träd. Höjd: 2-3 m. Zon: IV (V). 

Bäraronian 'Viking' finns också som sticklingsförökad ungplanta för bärodlingar på 10-500 st.
Låga sorten Aronia 'Hugin'

Aronia melanocarpa 'Hugin', Liten svartaronia

Låg sort med smalare rödskiftande blad, svarta små bär. Snygg sort från Sverige. Används till låga massplanteringar, häckar m.m. Höjd: 1 m. Zon: III. Kan även finnas på stam ibland.

'Hugin' säljer vi som buske och på beställning även som häck.
Sorter vi har ibland:

Aronia 'Autumn Magic'

Aronia melanocarpa 'Autumn Magic', Svartaronia

Ny sort från Kanada, sirligt växtsätt, extra fin på hösten. Raritet. Höjd: 1-1,5 m. Zon: III. Finns även på stam.

'Autumn Magic' kan vi mot beställning (leveranstid 2 år) göra på stam.Aronia 'Moskva'

Aronia melanocarpa 'Moskva', Svartaronia

Denna klon har i Norge fått E-status. Utmärkt häck- och vindskydd, används också till bärproduktion. Höjd: 2-3 m. Zon: V (VI).
Obs! Är du intresserad av någon av de sorter vi inte alltid har i lager lönar det sig att ta kontakt och beställa i god tid innan du tänkt plantera! Även häckplantor kan det löna sig att boka i god tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar