fredag 4 maj 2018

Nu drar utelivet igång!


Både kalendern och vädertjänsten är överens - våren är här! Klämdagar, morsdag o litet extra röda dagar + somrigt högtryck är som gjort för trädgård och terassliv.
Perennaväxter i 2 L kruka


Plantskolan hade precis som många andra inom utelivsbranchen säsongstart i veckan som gick. En liten genomgång av de trendigaste för säsongen är därför på sin plats.

Färg är trendigt


Och vad finns det då att förgylla trädgården eller t.ex terrassen med i år? Ordet är otvetydigt, färg! På plantskolan har man nu gått litet utanför de normala plantskolgränserna och satsat ännu mera på växter som passar i kruka på trappa och terass. Bl.a Cordyline växterna presenterade vi i växtnyheterna för 2018.


Den trendiga och vackra städsegröna Cordyline-släktet omfattar 15 arter och är vanligt förekommande i Nya Zeeland. Cordyline Pink Passion tål  starkt solljus mycket bra och är därför som klippt och skuren för t.ex terasskrukan. Den kan stå ute till ca -8 C och därefter tar man in den antingen i svalt utrymme eller helt enkelt in i rumstemperatur inför nästa vår.

För terassändamålet finns sen förra året också de självvattnande Coverpot-ytterkrukorna som fungerade över förväntan under testperioden i fjol. Dessa krukor är en enkel, billig lösning för den terassägare som uttryckligen vill ha lättskötta växter. På plantskolan finns ett par omtyckta modeller:

Också gräsen i EverColor serien passar utmärkt i Coverpot krukorna

 

Bärtry och andra spännande bärväxter


Och på tal om färg är det lätt att få tankarna att gå över till andra färggranna växter, t.ex de mycket rikblommande Petersburg-plommonen vilka också då mot slutet av augusti ger gula välsmakande frukter.

Petersburg plommon blommar på bar kvist ungefär två veckor efter vårvärmen kommer.

Blåbärstryn har blivit omåttligt populära. På bilden sortern Singlaska.

Småträd ger höjd i rabatten

En trend som också kommit till våra trakter är småträd för rabatten, vilket ger en extra höjd till planteringen. Dvärgstamsyrenen  Palibin är bara ett av alternativen. Ofta kombineras man då planteringsplatsen med marktäckande perennaväxter som gör att ogräsen inte får plats i rabatten.

På plantskolan rekommenderar vi 5-6 olika effektiva marktäckarperenner. Grönlandstoken 'Nuuk' är en av dem.
bl.a Dvärgsyrenen 'Palibin' har blivit populär i rabatten, utmärkt morsdagspresent!

...och stora träd eller fruktträd som vårdträd eller morsdagsgåva


Urvalet av stora träd har blivit bättre tillgängligt under de senaste åren, tack vare att större och nyare odlingskrukor och -påsar kommit in på marknaden. Nuförtiden kan man nästan när som helst under säsongen köpa sig ett någorlunda stort träd utan att behöva vänta till nästa upptagningsperiod. Också utbudet av fruktträd som päron, plommon, körsbär, bigaråträd och äppelträd är brett.
 
Moskovskaja päronsorten har sen första provplanteringen år 2002 stigit till den mest använda päronsorten i våra trakter.

Gödsla för resultat


Gödsel behövs både i terasskrukorna och ute i trädgården. På marknaden finns nästan vad som helst och det mesta är användbart. För att göra valet av gödsel litet enklare och mera lättförståeligt har vi på plantskolan en guide vilka näringsämnen en växt behöver under vår-sommar-höst. Läs gärna den, så behöver du inte köpa all världens olika gödselsorter.

Gödsel är viktigt för att lyckas med dina växter, gäller både på terass och ute i trädgården.

 En riktig presentkortshelg på kommande


Morsdag dyker upp igen andra söndagen i maj, vilket i år blir 13 maj. Inför denna helg brukar det vara omtyckt att införskaffa ett presentkort som morsdagsgåva. Plantskolans presentkort har alltid varit populära eftersom de inte är tidsbundna och så kommer det alltid med en växtguide "på köpet".

För dig som behöver ett extra kort med morsdagsgåvan har vi också tryckt vykort med trädgårdsmotiv, vilka finns till salu i plantskolan. Köper du en växt eller presentkort för mer än 50€ får du välja ett kort på köpet.

Vykort med trädgårdsmotiv finns.

Pinfärska presentkassar med Närpesmotiv


Centrumföreningen Nff har låtit göra en kasse med Närpesmotiv vilken finns från ett flertal Närpesaffärer redan nu. Den snygga papperskassen kommer att lanseras inför årets tomatkarneval men redan nu kan man alltså införskaffa den på t.ex plantskolan. Vårt morsdagstips är att köpa en passlig clematis eller annan liten snygg perennaväxt/bärväxt som vi sätter i plastpåse och allt i en Närpeskasse. Kassens pris är 2,50 €
 
Närpeskassen passar som presentkasse.

Öppettider på plantskolan


Veckan inför morsdag firar vi Kristihimmelfärdsdag på torsdag. På plantskolan kör vi med "söndagstid" på dagen vilket betyder öppet kl 12-15. Fredag som är klämdag betyder öppet 10-18 och lördagsöppet har vi i maj 10-16. Hinner du inte köpa dina morsdagsväxter före det så är plantsklan faktiskt också öppen en stund på morsdag alltså 13 maj öppet 12-16.

Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar