fredag 18 maj 2018

Vårens trädgårdsdagar 25-26 maj

Då var våren så långt på väg att det är dags för trädgårdsdagar igen. Den 25-26 maj bjuder plantskolan in till vårens trädgårdsdagar. Nu börjar vi ha växterna ut ur lagren och litet överblick vad som finns och vad som sålts slut under vintern. Det har det också blivit tradition att presentera en del nyheter och växter som  annars är extra värda att lyftas fram i användningen.

Trädgårdsdagarna ligger precis mellan hägg och syren...

Först frukt och bär 

Både frukt och bär har ökat rejält i användning under senare år. Vi är nu många som vill se både vackra växter och samtidigt kunna dra litet nytta av dem. Växter som saskatoon, aronia, blåbärstry (honungsbär), stamvinbär och tidiga plommonsorter har stor efterfrågan av närapå varannan kund i dagsläget. Och så är det givetvis jordgubbarna som hör sommaren till.

Sommar, ja, det är nåt vi redan fått uppleva denna maj månad och det är knappast helt fel. Växtligheten har också tagit riktiga glädjeskutt och nu blommar redan många växter som äppel, rhododendron, spirea m.m.
Äppelträd är alltid på plats att plantera. Bäst pollinering får man med två olika sorter som blommar samtidigt. Därför har vi också (konstant) specialpris på två valfria normalträd (gäller ej familje- eller dvärgstamsträd). Specialerbjudandet är 64,90 euro. Normalprisen för de olika sorterna är från 39 euro/st.

För alla normaläppelträd gäller 2 för 64,90€. St-priset är 39€

Familje- och dvärgstamsträd. 

Vad är det, funderar kanske nån? Familjeäppelträd är träd som har inympat 3, 4 eller 5 olika äppelsorter. Då är pollineringen garanterat fixad och familjeträdsägaren kan förvänta sig frukt från augusti till sent i oktober. Familjeträd finns nuförtiden också i päronsortimentet men där är alla träd med 3 sorter. Familjeträd är ypperliga om man har plats för endast ett träd. Familjeträden bör dock konstant beskäras så att ingen sort "tar över" för då får trädet slagsida. Familjeträd kostar 55 € för 3 sorters träd och 65 € för 5 sorters träd. Päronfamiljeträd finns med 3 sorter för 75 €.

Dvärgstamsträd är sorter som är påympade på en mera svagväxande rot. Här är det dock  så att träden inte egentligen är avpassade för en hemträdgårdsägares (villaägares) behov eftersom dessa träd skall ha stödkäpp hela tiden, alltså också när de stått många år, och dessutom skall de vattnas så fort det blir några dagars torrväder. Dvärgstamträd är därför egentligen nåt som tagits fram för yrkesodlare som har droppbevattning och stödlinor.
På familjeträd ympas det in 3, 4 eller 5 olika sorter på samma träd.

Bären som blev populära


Här pratar vi om tre olika bärsorter, saskatoon, blåbärstry och aronia. De har alla tre mycket nyttiga och användbara bär. Saskatoon och blåbärstryn påminner båda om blåbär men växer på buskar som blir ordentligt högre. Saskatoon och blåbärstryn pollineras bäst om man har två sorter av varje, därför har vi också ett specialpris på två. För saskatoons del är sorterna Smoky och Martin och för blåbärstryn kan man fritt välja bland ett 15-tal sorter. Priset för två saskatoon är 39,90 € och för två blåbärstryn 24,90 €. Normalprisen är 25 €/st för saskatoon i 2L kruka och 17 €/st för blåbärstryn i kruka. Skall man plocka större mängder bär kan man bra göra planteringen som häckar. Se t.ex vår färdiga grupp "vitaminrika bär"  på fliken färdiga växtgrupper eller läs mera om idén i inlägget, Stora bärgruppen.
Aronian är den fina växten som samtidigt ger skydd, har fin höstfärg och dessutom ger bären som anses som det mest nyttiga på norra halvklotet. siktar man på den absoluta skörden skall man plantera sortäkta sticklingsförökadeViking-plantor annars planterar man fröförökade (från Viking-frö) billigare plantor. Vi har flera recept på goda Aronia saftblandningar och produkter. Gå gärna in och läs!

Bär av Viking Aronia

Små stamträd och marktäckare

Just små stamträd och marktäckare har också äntligen fått den uppskattning som dom förtjänar. Här är det främst för att göra rabatten lättskött men ändå ha både höjd och heltäckande växttäcke. Med de enhetliga marktäckarytorna i stället för olika perennaväxter här och där kan ogräsen inte att ta över om man gör anläggningsarbetet ordentligt. Se närmare på inlägg om småträd!

Marktäckarna hör starkt ihop med de mindre stamträden eftersom de är utmärkta mattor som håller området under träden täckt och ogräsfritt. Man kan använda perennaväxter, barrväxter eller buskväxter. Läs gärna mer om lämpliga marktäckare i vårt inlägg om marktäckare från 2016.

Perennaavdelningen är öppen!


Vår perenna-avdelning är belägen precis bredvid butiken ner i backen. I de tre avdelningarna på ca 1000 m2 kan du finna det ena och det andra allt beroende på årstid och efterfrågan. Vi har har gjort det enkelt för dig som kund och grupperat alla perenner i fyra prisgrupper som bestäms på basen av krukstorlek.

Perennerna finns i 9 cm (~0,6L), 11 cm (~1L) och 2L krukor + nån enstaka sort och litet antal 1 3-4L krukor. Det finns totalt 4 grisgrupper och man får mängdrabatt inom varje prisgrupp. Se mera om perennaprissättningen här.

Extra trevligheter under trädgårdsdagarna

Under trädgårdsdagarna 25-26 maj  bjuder vi på päron-aroniasaftblandning, allt gjort av plantskolans egna bär. Eftersom vi brukar ta tillvara både bär och frukt från de provodlingar vi har här på plantskolan har vi en hel frys fylld med det ena och det andra i saftväg så månne vi inte också hittar nåt annat extra spännande att smaka på.

Inför trädgårdsdagarna har vi också samlat många av  nyheterna för våren. Nyheter tas inte in i stora mängder så tyvärr är några redan slutsålda, men misströsta icke ny produktion är på gång så till hösten eller nästa vår finns de igen. Nyheter som behöver växa till sig ännu (perenner + en del som kom riktigt små) finns först senare i sommar.
en nyhet som vi införskaffat för sommarförsäljning är gulbladiga nya buskhallonet 'Groovy'. Det är lågväxande och skall passa t.o.m i kruka. Plantorna är tack vare den varma våren redan på gång och ett litet parti finns nu under trädgårdsdagarna (endast så långt partiet räcker men man kan reservera för lev. i juli)

Ovan är några av rubrikerna som vi har planerat att satsa tid på under dessa trädgårdsdagar. Kom in och handla eller bara diskutera ideerna, som sagt vi bjuder på drickat! 

Under torsdagskvällen kommer vi också att uppdatera med en del erbjudanden utöver listorna med "två för nånting"

Välkomna in!


Öppet i maj:Vardagar: 10-18, Lördagar: 10-16, Söndagar: 12-15

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar