söndag 13 maj 2018

Prydnadskörsbäret Accolade

Det är oftast i april som vi hör och ser prydnadskörsbären i Kungsträdgården i Stockholm blomma. Om man inte förut haft vårkänslor så infaller de senast när man betraktar dessa magnifika blomrika träd. Enligt många är faktiskt det mest underbara när blomningen börjar vara förbi och de ljusrosa kronbladen dalar till marken likt fluffig  aprilsnö.


Kungsträdgården i april  2020. Foto Johan Småros


 
De här träden är det engelska Knap Hill körsbäret Prunus 'Accolade som är en korsning mellan Prunus sargentii (bergkörsbär) och Prunus subhirtella (vinterkörsbär). 

Trädet korsades fram 1952 av den engelska plantskolan Knap Hill Nurseries och har sedan dess vunnit terräng i allt vidare kretsar.

Vill du pröva på att odla ett Accolade prydnadskörsbär i din egen trädgård så skall du plantera i väldränerad jord med medel- till lätt sur jord. Ge busken/trädet utrymme men helst på en vinskyddad plats med full sol. Vill man lyckas med Accolade-trädet eller buskform litet längre norrut rekommenderar vi lätt vintertäckning från zon II (Finland) och norrut. Prunus Accolade är troligen en av de arter som kommer att användas utan bekymmer i allt högre zoner när klimatet blir varmare.


Prunus 'Accolade' finns till salu i begränsad mängd en kort tid varje vår. Först till kvarn...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar