fredag 3 maj 2019

Morsdagstips

Kom ihåg Mamma, Mormor och Farmor på Morsdag 12.5. Fira t.ex. med nyttiga och goda bärsorter som går utmärkt att odla i den egna trädgården, eller med ett presentkort så får de själva välja vilken slags växt de vill ha.

Björnbär, Rubus fruticosus 'Sonja'


Härdig sibirisk sort, rankorna växer snabbt. Kraftigt uppåtväxande björnbär. Svarta bär i stora klasar. Vacker vit blom i juni. Välj en varm och solig växtplats. Zon: III (IV).

Björnbärsplantorna i 3L kruka har ett katalogpris på 15€/st och är helt självfertila - Du behöver alltså inte fler än 1 planta för att få bär. MEN köper du två får du just nu en ordentlig rabatt och betalar då 24,90€ för båda

Härdiga vinrankor, Vitis 'Zilga' & 'Somerset Seedless'


Druvorna på välkända Zilga är mycket söta och mognar i slutet på augusti, de har dock mycket kärnor. Zilga tål utan problem -40 C när den väl rotat sig på platsen.
Växt: Höjd: ca 3-4 m. Välbeprövad sort för södervägg eller växthus. Mognar i september. Självfertil.
Bär: Druvorna är blå, saftiga och lagom söta och med en fin arom. Ger riklig skörd, upp till 30 kg/planta. Frisk sort.
AnvändningSaft, marmelader, glögg m.m. För söt som sådan till vin, bör isåfall blandas med andra druvor.
Härkomst: Lettland.
Läge: Soligt och varmt med ett pH mellan 5,5 till 6,5
Zon: III.


'Somerset Seedless' är ett nytt tillskott på den finska marknaden. Somerset Seedless anges också klara ner till -35 C med en lika kort mognadstid som Zilga. Druvan är kärnlös.
Växt: Höjd: ca 2-5 m. Ny tidig kärnlös sort för södervägg eller växthus. Mognar från mitten av augusti. Sorten invintrar bra och har bra motståndskraft mot sjukdomar. Självfertil.
Bär: Rödvioletta söta kärnlösa druvor. Riktigt helmogna är druvorna helröda.
Användning: en utmärkt bordsdruva eller till dekorationer på bakverk, i sallader m.m. Används inte normalt till viner.
Härkomst: USA, Wisconsin, Elmer Swenson, 2002 (1998?)
Läge: Soligt och varmt med ett pH mellan 5,5 till 6,5 (optimalt = 6)
Zon: III. Somerset Seedless klassas i Nordamerika att klara -30 till -35 grader Celsius. 
Övrigt: Rätt bra motståndskraft mot olika sjukdomar, kan dock få litet mjöldagg i växthusklimat.

För bra odlingstips läs gärna vår guide How to: Lyckas med vindruvor

 

Nyttiga Superbären Aronia, Saskatoon, Bärtry


"Forskning visar att de är fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter. De boostar immunförsvaret, får dig att orka mer och du blir snyggare. Här är de bästa superbären du enkelt kan odla själv hemma i trädgården!" 



Jätteblåbär, Vaccinum 'Aino' + 'North Blue'


Stora och goda är de, buskblåbären. För pollineringens skull är det bäst att ha åtminstone två olika sorter, så vi säljer oftast jätteblåbären som paket med två plantor + en rhodojordsäck då de dessutom är surjordsväxter och behöver lågt pH i marken.

'Aino' 
Höjd 0,8-0.9 m. Bredd 0,8-1 m. Stora bärklasar som mognar under 2-3 veckor från början av augusti. Bären är stora,söta och aromrika och passar utmärkt att äta direkt eller från frys.

'North Blue' 
Höjd 0,5-0,7 m. Bredd 0,8-1 m. Stora, goda bär som mognar i aug/sept. Självfertil men gynnas av samplantering med andra sorter. Vid optimala förhållanden kan du få ca 3-6 liter bär per buske. North Blue är dessutom en FinE-sort.
Det finns också flera andra sorter i sortimentet. Obs! Planteras i rhododendronjord (lågt pH).


Fläder, Sambucus nigra 'Alv'


Norskt urval av svartflädern, som klarat sig lång tid i vår provodling. De vita blommorna kan används till läskande fläderblomssaft. Höjd: 1,2-2 m. Zon: III.


Fruktträd med bra mängdrabatt


1 äppelträd 39€, 2 träd 64,90€.
Fruktträd är också ypperliga morsdagspresenter. Förutom familjeäppelträd (med 3 sorter eller med 4-5 sorter) finns familjepäronträd med 3 sorter, olika plommon- och körsbärsträd, äppelträd och träd av bäraronia och saskatoon. Många av sorterna kan behöva pollineringssort och därför får du får  mängdrabatt redan från två träd i samma kategori. Se mera om mängdrabatter i skilt inlägg. (vi har samma priser/rabatter som i inlägget från hösten 2018). Och bäst av allt vi har redan beskurit äppelträden för dig!


Presentkort 

Ett uppskattat alternativ är såklart också ett presentkort! Med ett av plantskolans presentkort har alltid en växtguide följt med på köpet, nu får du välja om du vill ha den eller ett vykort med istället. Plantskolan har nämligen tryckt upp en hel hop med nya trevliga kort med växtmotiv som passar utmärkt till presenter.

 

 

 

 

Förutom våra egna presentkort säljer vi också NFF Närpes r.f:s  Närpes Presentkortet som gäller i 30 affärer runt om i Närpes. Fyll gärna i din summa på förhand via webbadressen nff.fi

 

 

De ovan givna förslagen till morsdagspresent är såklart bara en liten bråkdel av allt som finns i utbudet. Det finns också en massa annat vackert som olika träd, buskar och ätbart. Kom in till oss på plantskolan så fixar vi en present som passar både din plånbok och mottagaren! Vi har öppet nu i maj vardagar 10-18, lördagar 10-16 och söndagar 12-15.

Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar