fredag 3 maj 2019

Superbären du kan odla själv

I Sydin 7.5 finns bilagan Kost och hälsa. Texten om superbären har vi på Wickmans Plantskola bidragit med. Nu kan du också läsa den här:
 
Forskning visar att de är fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter. De boostar immunförsvaret, får dig att orka mer och du blir snyggare. Här är de bästa superbären du enkelt kan odla själv hemma i trädgården:
 

Aronia


Att de glänsande svarta bären är sprängfyllda med nyttigheter har knappast någon missat - aronian är nu populärare än någonsin. Själva busken kommer ursprungligen från Nordamerika och är stor, runt 3 m, men det finns också lägre varianter. Den är vanlig som häckväxt, och med sina vita blommor på försommaren, svarta nyttiga bär på sensommaren och en fantastisk höstfärg så är aronian en både vacker och användbar bärbuske. Alla aroniasorter har ätliga bär som kan användas till mycket - allt från uppfriskande hälsoshottar, god blandsaft och glögg till geléer och marmelader.

Fullproppade med nyttigheter

Kjell Wickman gör ofta både saft och mycket annat av aroniabären.
Bären är rika på antioxidanter och vitaminer som stimulerar kroppens ämnesomsättningen, förbättrar immunförsvaret och motverkar virus och förkylningar. De innehåller även massor av andra nyttig ämnen, bl.a. järn, magnesium, kalcium och zink. Järn t.ex. motverkar både orkeslöshet och blek hy och zink ökar dessutom kvaliteten på både hår och naglar.

Aronia har tack var sitt höga innehåll av antioxidanter börjat användas i medicin och naturläkemedel. Bären har nämligen den högsta koncentrationen av antioxidanter som uppmätts i någon frukt. Kuopio Universitet har gjort en undersökning som visar att aronia t.ex. har mer än dubbelt högre antocyanin-mängd (antioxidant) än blåbär och mer än 5 ggr så mycket som havtorn, vilka ju också brukar klassas som superbär.

Antioxidanter är ämnen som saktar ner kroppens åldrande, både på in- och utsidan. De motverkar också oxidativ stress som anses vara medbrottsling vid många hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes, demens, parkinson, rheumatit, grå starr och autoimmuna sjukdomar. Forskning i flera olika länder, bl.a. i England, visar att polyfenoler i bären både hämmar cancer och skyddar från att skadade celler blir cancerogena. Traditionellt har aronia också använts mot urinvägsinfektioner och som allmänt antiseptisk medel. Förutom alla nyttiga ämnen är bären dessutom rika på både energi och fibrer.

Användning

Aronia är en populär häckväxt, här som låg klippt häck.
Busken är som tidigare nämnt en populär häckväxt, men den går också utmärkt att plantera som solitärbuske. Vissa sorter finns också ympade på stam och blir ett vackert litet träd. Aronia är lättodlade och har inte så mycket krav på omgivningen.

De ätliga bären är något sträva i smaken, men kan bra ätas färska t.ex. ovanpå fil eller yoghurt. Kommer man inte riktigt överens med smaken går bären också utmärkta att pressa till hälsodrycker, safta eller sylta. Gele på aronia-bär passar utmärkt till kötträtter och bären går också bra att torka och äta som sådana, blanda i musli eller bakverk. Tack vare den mörka färgen används bären som livsmedelsfärg och passar t.o.m. att växtfärga garn med. Glögg gjord på aroniasaft är mycket gott och det blir också en god likör av bären.

Vanliga aroniasorter:
  • Aronia melanocarpa, Svartaronia. Stor, tät, härdig buske med vackra blanka blad. Svarta nyttiga bär, snygg under vår-sommar-höst. Populär häckväxt. Höjd: 2-3 m. Zon: V (VI).
  • Aronia mitchurinii 'Viking', Bär-aronia. Något större bär, snygga blad och fantastisk höstfärg. Används till bärodlingar, häckar eller stora grupper. Finns även på stam, då ympad på rönn för bra stabilitet. Snyggt litet träd. Höjd: 2-3 m. Zon: IV (V).

  • Aronia melanocarpa 'Hugin', Liten svartaronia. Låg sort med smalare rödskiftande blad, små bär men lättplockad med bärplockare. Snygg sort från Sverige. Används till låga massplanteringar, häckar m.m. Höjd: 1-1,5 m. Zon: III-IV (V).

Källor:


Saskatoon


Sorten Smoky’ får stora, söta bär.
Ett inte lika välkänt alternativ som aronia är saskatoon-bären eller bärhäggmispeln (Amelanchier alnifolia). Detta är ytterligare en Nordamerikansk bärsort som man nu börjar få upp ögonen för även här. Saskatoon är en härdig, stor buske, ca 2-4 m, med söta blåa blåbärsliknande bär i juli-augusti. Bären är mycket nyttiga och har högt innehåll av antioxidanter, vitaminer och spårämnen som järn, kalcium och magnesium. Den växer naturligt på prärien i norra USA och Canada där den har varit viktig för ursprungsbefolkningen både som medicinalväxt och föda.

Användning:

Används i trädgården som häckar eller solitärbuskar. Saskatoon har ett stort prydnadsvärde eftersom blomningen i maj är överdådig och buskarna får mycket fin höstfärg på hösten. Skörden blir något bättre vid samplantering av olika sorter. Bären är goda att äta färska eller använda till sylt, saft, marmelad, bakverk, desserter, smoothies mm. När bären värms upp frigörs sötmandelolja från kärnorna vilket ger en smak som påminner om körsbär, färska påminner smaken mer om blåbär.

Bra sorter:
  • 'Smoky'
  • 'Martin'


Blåbärstry


En växt som snabbt ökat i popularitet just nu är bärtryet. Bärtry (Lonicera caerulea var. kamtjatka), eller som många säger blåbärstry, innehåller dubbelt mera antioxidanter än vanliga blåbär och dessutom en hel del olika näringsämnen och mineraler.

Användning:

Det finns många olika sorter att välja bland, men generellt är busken en långlivad rund och tät buske, som kan leva upp till 35-40 år och växer till en höjd på 1,2-2 m. Det finns också några riktigt låga bärtrysorter vilka passar som täta låga häckar eller som marktäckare. Bärtry blommar i april-maj med vitgula blomomr. Det är en rikgivande bärväxt som ger skörd mycket tidigt. Den är inte krävande, och den är extremt vinterhärdig (- 45C), t.o.m. blommorna tål flera minusgrader under blomningen utan att bärskörden går förlorad. Det är med andra ord prefekt att odla i nordiska klimatförhållanden. I juli plockas de blå, avlånga bären som är saftiga och goda. Bärtry kan användas precis som blåbär, de påminner både i smak och färg rätt mycket om våra vilda blåbär. Bären kan också användas till sylt, juice, saft, gelé och vin.

Bra sorter:
  • Amfora’
  • Volhova’
  • Lebeduska’
  • + många andra




Med morsdag på inkommande 12.5 tipsar vi HÄR om några riktig fina Gröna Morsdagsgåvor att fira alla mödrar med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar