I Sydin 7.5 finns bilagan Kost och hälsa. Texten om superbären har vi
på Wickmans Plantskola bidragit med. Nu kan du också läsa den här:
Forskning visar att de är
fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter. De boostar
immunförsvaret, får dig att orka mer och du blir snyggare. Här är
de bästa superbären du enkelt kan odla själv hemma i trädgården:
Aronia
Att de glänsande svarta bären är
sprängfyllda med nyttigheter har knappast någon missat - aronian är
nu populärare än någonsin. Själva busken kommer ursprungligen
från Nordamerika och är stor, runt 3 m, men det finns också lägre
varianter. Den är vanlig som häckväxt, och med sina vita blommor
på försommaren, svarta nyttiga bär på sensommaren och en
fantastisk höstfärg så är aronian en både vacker och användbar
bärbuske. Alla aroniasorter har ätliga bär som kan användas till
mycket - allt från uppfriskande hälsoshottar, god blandsaft och
glögg till geléer och marmelader.
Fullproppade med nyttigheter
Kjell
Wickman gör ofta både saft och mycket
annat av aroniabären.
|
Bären är rika på antioxidanter och
vitaminer som stimulerar kroppens ämnesomsättningen, förbättrar
immunförsvaret och motverkar virus och förkylningar. De innehåller
även massor av andra nyttig ämnen, bl.a. järn, magnesium, kalcium
och zink. Järn t.ex. motverkar både orkeslöshet och blek hy och
zink ökar dessutom kvaliteten på både hår och naglar.
Aronia har tack var sitt höga innehåll
av antioxidanter börjat användas i medicin och naturläkemedel.
Bären har nämligen den högsta koncentrationen av antioxidanter som
uppmätts i någon frukt. Kuopio Universitet har gjort en
undersökning som visar att aronia t.ex. har mer än dubbelt högre
antocyanin-mängd (antioxidant) än blåbär och mer än 5 ggr så
mycket som havtorn, vilka ju också brukar klassas som superbär.
Antioxidanter är ämnen som saktar ner
kroppens åldrande, både på in- och utsidan. De motverkar också
oxidativ stress som anses vara medbrottsling vid många
hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes, demens, parkinson,
rheumatit, grå starr och autoimmuna sjukdomar. Forskning i flera
olika länder, bl.a. i England, visar att
polyfenoler i bären både hämmar cancer och skyddar från att
skadade celler blir cancerogena. Traditionellt har aronia
också använts mot urinvägsinfektioner och som allmänt antiseptisk
medel. Förutom alla nyttiga ämnen är bären dessutom rika på både
energi och fibrer.
Användning
Aronia är en populär häckväxt, här som låg klippt häck.
|
Busken är som tidigare nämnt en
populär häckväxt, men den går också utmärkt att plantera som
solitärbuske. Vissa sorter finns också ympade på stam och blir ett
vackert litet träd. Aronia är lättodlade och har inte så mycket
krav på omgivningen.
De ätliga bären är något sträva i
smaken, men kan bra ätas färska t.ex. ovanpå fil eller yoghurt.
Kommer man inte riktigt överens med smaken går bären också
utmärkta att pressa till hälsodrycker, safta eller sylta. Gele på
aronia-bär passar utmärkt till kötträtter och bären går också
bra att torka och äta som sådana, blanda i musli eller bakverk.
Tack vare den mörka färgen används bären som livsmedelsfärg och
passar t.o.m. att växtfärga garn med. Glögg gjord på aroniasaft
är mycket gott och det blir också en god likör av bären.
Vanliga aroniasorter:
- Aronia melanocarpa, Svartaronia. Stor, tät, härdig buske med vackra blanka blad. Svarta nyttiga bär, snygg under vår-sommar-höst. Populär häckväxt. Höjd: 2-3 m. Zon: V (VI).
Aronia mitchurinii 'Viking', Bär-aronia. Något större bär, snygga blad och fantastisk höstfärg. Används till bärodlingar, häckar eller stora grupper. Finns även på stam, då ympad på rönn för bra stabilitet. Snyggt litet träd. Höjd: 2-3 m. Zon: IV (V).
Aronia melanocarpa 'Hugin', Liten svartaronia. Låg sort med smalare rödskiftande blad, små bär men lättplockad med bärplockare. Snygg sort från Sverige. Används till låga massplanteringar, häckar m.m. Höjd: 1-1,5 m. Zon: III-IV (V).
Källor:
Saskatoon
Sorten ’Smoky’
får stora, söta bär.
|
Ett inte lika välkänt alternativ som
aronia är saskatoon-bären eller bärhäggmispeln (Amelanchier
alnifolia). Detta är ytterligare en Nordamerikansk bärsort som man
nu börjar få upp ögonen för även här. Saskatoon är en härdig,
stor buske, ca 2-4 m, med söta blåa blåbärsliknande bär i
juli-augusti. Bären är mycket nyttiga och har högt innehåll av
antioxidanter, vitaminer och spårämnen som järn, kalcium och
magnesium. Den växer naturligt på prärien i norra USA och Canada
där den har varit viktig för ursprungsbefolkningen både som
medicinalväxt och föda.
Användning:
Används
i trädgården som häckar eller solitärbuskar. Saskatoon har
ett stort prydnadsvärde eftersom blomningen i maj är överdådig
och buskarna får mycket fin höstfärg på hösten.
Skörden blir något bättre vid samplantering av olika sorter. Bären
är goda att äta färska eller använda till sylt, saft,
marmelad, bakverk, desserter, smoothies mm. När bären värms upp
frigörs sötmandelolja från kärnorna vilket ger en smak som
påminner om körsbär, färska påminner smaken mer om blåbär.
Bra sorter:
- 'Smoky'
- 'Martin'
Blåbärstry
En växt som snabbt ökat i popularitet
just nu är bärtryet. Bärtry (Lonicera caerulea var. kamtjatka),
eller som många säger blåbärstry, innehåller dubbelt mera
antioxidanter än vanliga blåbär och dessutom en hel del olika
näringsämnen och mineraler.
Användning:
Det finns många olika sorter att välja
bland, men generellt är busken en långlivad rund och tät buske,
som kan leva upp till 35-40 år och växer till en höjd på 1,2-2 m.
Det finns också några riktigt låga bärtrysorter vilka passar som
täta låga häckar eller som marktäckare. Bärtry blommar i
april-maj med vitgula blomomr. Det är en rikgivande bärväxt som
ger skörd mycket tidigt. Den är inte krävande, och den är extremt
vinterhärdig (- 45C), t.o.m. blommorna tål flera minusgrader under
blomningen utan att bärskörden går förlorad. Det är med andra
ord prefekt att odla i nordiska klimatförhållanden. I juli plockas
de blå, avlånga bären som är saftiga och goda. Bärtry kan
användas precis som blåbär, de påminner både i smak och färg
rätt mycket om våra vilda blåbär. Bären kan också användas
till sylt, juice, saft, gelé och vin.
Bra sorter:
- Amfora’
- ’Volhova’
- ’Lebeduska’
- + många andra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar