En vacker trädgård är mångas dröm, men helst ska den inte få kräva så mycket arbete. Och visst är det möjligt att ha en vacker, prunkande trädgård utan att för den skull behöva spendera varje ledig stund med att rensa, trimma och påta. Mycket ligger i att sätta lite tid redan på planeringsskedet så det blir bra i slutändan. Här kommer lite tips både på anläggning och växtval:
Planering är A och O
En lättskött trädgård skapar man redan i planeringsskedet. Här kommer några enkla tips som gör trädgårdslivet både roligare och lättare:
- Använd bra, ogräsfri jord från början, eller sätt arbete på att få bort ogräset innan du börjar plantera. Det är bortkastade slantar att spara på jordkvalitén.
- Välj växter som inte kräver så mycket underhåll i form av beskärning eller omplantering vart och vartannat år
- Se till att plantera så att det är enkelt att klippa runt omkring. Kantskär gräsmattan runt alla hinder så behöver du inte gå ett extra varv med grästrimmern.
- Undvik "kattgravar", alltså en ensam buske mitt i gräsmattan...
- ...Samla istället planteringarna i rabatter eller grupper, och gör hellre 1 stor rabatt än 10 små.
- Undvik bar jord som hela tiden behöver rensas. Plantera låga marktäckare under buskarna och täck med bark eller flis så hålls ogräset i skick.
Grönt året om
Med vintergröna växter kommer inga löv att kratta, och trädgården ser levande ut året om. Speciellt under den långa mörka hösten är det trevligt med grönt i trädgården. Lättskötta växter i den här gruppen är t.ex.:
Dvärgbergtallar
Pinus mugo 'Pumilio' och syrenhortensia vid torget |
- Pinus mugo 'Pumilio'. Kompakt, låg-krypande dvärgbergtall med korta barr. Ca 1,5 m hög. För massplanteringar, skyddsplanteringar, i stenpartier...
- Pinus mugo 'Mops'. Förädlad, långsamtväxande bollform, som passar bra i stenpartier. Härdig. Ca 1,5 m hög. Finns även på stam. Ej behov att "knipsa" årsväxten.
- Pinus mugo 'Varella'. Tysk korsning, mycket runt växtsätt. Långa täckande gröna barr. Bildar mycket årsskott och blir tät. Utmärkt för soliga stenpartier. 0,5-1 m hög. Ej behov av att "knipsa" årsväxten.
Bolltuja 'Tiny Tim' |
Dvärggranar
- Picea abies pumila nigra. Mörkgrön dvärggran med platt rundväxande form. Fin. 0,5-1 m hög.
- Picea abies nidiformis. Låg med ingröpt mitt. Växer långsamt. Plocka dock alltid bort nedfallna löv från mitten. 0,5-1 m hög.
- Picea abies Ohlendorfii. Bollform, senare bred pyramid, fina tillväxtknoppar och barr. 1-2 m. Finns även på stam.
Bolltujor
- Thuja occidentalis 'Tiny Tim'. Tätvuxen äggform. Växer långsamt. Härdigare än t.ex. Danica men bör skyddas från snötyngd. 0,6-0,8 m hög.
- Thuja occidentalis 'Little Giant' Klotformig. Gröna fina barr. Bör skyddas från snötyngd. 1-2 m hög.
När du anlägger rabatter med vintergröna växter är det till stor fördel att använda täckmaterial som flis eller bark. Detta ytskikt gör att växterna växer snabbare och ogräsen hålls i schack. Markduk eller rotspärr under barken är egentligen inte till nån större nytta annat än om du har svårt att få bort de fleråriga ogräsrötterna (överväg att byta ut jorden). I fall av såna ogräs rekommenderar vi starkt rotmatta, annars tar du dej vatten, eller ska vi säga ogräs, över huvudet.
Om du har tanke på marktäckande barrväxter eller nån perennaväxt under de andra vintergröna växterna så tänk på att dessa växer också ordentligt snabbare om du har barkflis som marktäckning.
Vackra rhododendron blommar på försommaren. |
Rhododendron
För skuggiga, ej för torra, platser passar rhododendron utmärkt. De är både vintergröna och blommar vackert på våren. Rhododendron vill ha lågt pH i jorden, men med en säck rhodojord i gropen vid plantering är det inga problem. Kombinera gärna flera olika sorter med marktäckande perenner som spetsmössa eller revsuga.
Marktäckare
Marktäckande växter är något av det bästa man kan ha för att undvika att en massa ogräs börjar växa bland buskarna i den nya planteringen. Här är några bra alternativ för både soliga och skuggiga lägen:
Kryptujan är en snabbväxande marktäckare |
- Microbiota decussata, kryptuja. Växer snabbt till 1-1,5 m bredd, purpurbrun på vintern. Rekommenderas som marktäckare i barrväxtgrupper.
- Picea abies repens, krypgran. Krypande form av vanlig gran. Vacker grön färg. Utmärkt marktäckare.
- Geranium cantabrigense Biokovo/Cambridge. Rödbladig näva. Mattbildande perenner med vita eller lila blommor. Passar bra även i soliga lägen.
- Tiarella cordifolia, Spetsmössa. Bra som undervegetation i busk- och trädplanteringar även i skuggiga lägen.
- Ajuga reptans, Revsuga. Glänsande blad. Utmärkt marktäckare även i skuggan.
Småträd, bärväxter och färggranna buskar
Det där lilla extra får man av växter som blommar vackert, ger en oväntad färgklick eller bjuder på goda frukter i skördetider. Även här finns lättskötta alternativ. Kombinera gärna med de lättskötta marktäckarna vi nämnde under tidigre rubrik:
Smällspireor finns i många färger, både som buske och på stam |
- Physocarphus 'Amber jubilee', Smällspirea. Vackert bronsfärgat bladverk i nyanser av gult, orange och guld. På hösten övergår färgen till rött och violett. Placeras soligt för mest färg. Finns även sorterna 'Diabolo' och 'Red Baron' på stam som litet träd.
- Aronia på stam. Både snyggt att se på, ger nyttiga bär och får en fantastiskt fin höstfärg.
- Buskkörsbär, t.ex. 'Lettisk låg' eller 'Chokladnaja' finns både i buskform och på stam som litet träd.
- 'Ria' remonterande jordgubbar ger skörd om och om igen hela sommaren och hösten. Plantera i självbevattnande Coverpot-krukor för extra lätt skötsel.
- Vindruvor, t.ex. 'Zilga' eller 'Sommerset Seedless'. Kräver lite beskärning men har man en varm vägg med djup jord är det inte svårt att lyckas
- Olika dvärgberberis är, trots taggarna, riktigt fina i solen. Finns i många olika röda och gula färger.
Kombinera gärna de låga träden med marktäckare för att få möjligast lättskött. Flocknävan på bilden ger närapå 100%-igt täckning. |
Massabuskar för problemområden
På riktigt jobbiga platser där det lätt växer mycket ogräs och det är svårt att slippa till med gräsklipparen rekommenderar vi att man planterar "massabuskar", ju högre ogräs man har desto högre buskar bör man välja. Exempel på bra sorter i olika höjder:
Spirea 'Lilly' ser man här och där i centrum |
- Spiraea betulifolia 'Ameliana', björkspirea. Vita blommor. 0,4-0,7 m hög.
- Spiraea japonica 'Little Princess', Dvärgpraktspirea. Ljusrosa blommor. Bra i halvskugga. 0,6-0,7 m hög.
- Spiraea japonica 'Lilly', Röd praktspirea. Rosa blommor. 0,7-0,8 m.
- Spiraea densiflora, släntspirea. Tät växt, rödaktiga grenar, ovala blad, rosa blommor i början av juli.0,8 m.
- Spiraea cin. 'Grefsheim', brudspirea. Massor av vita blommor längs med grenarna i maj. 1,5 m hög.
Se fler sorter här. Kom ihåg att vi alltid har fasta mängdrabatter på massabuskar från 5,10 och 25 st!
Får du inte bort de fleråriga ogräsrötterna skall du starkt överväga att använda rotmatta eller annat som hindrar gräsen under etableringsfasen. Ekologiska täckmattsalternativ (ökylys-matta) finns också.
Får du inte bort de fleråriga ogräsrötterna skall du starkt överväga att använda rotmatta eller annat som hindrar gräsen under etableringsfasen. Ekologiska täckmattsalternativ (ökylys-matta) finns också.
Lättskött på terassen
På terrassen vill man ibland också ha nåt riktigt fint eller annat spännande. För odling i kruka rekommenderar vi allt som oftast olika underbevattningskrukor just för att slippa ifrån bevattning stup i kvarten. En underbevattningskruka kan man fixa till själv med enkla medel eller så söker man en från handeln.
Coverpots är en fungerande billig underbevattningskruka |
- Coverpot, är ett concept som passar till de 2 och 3 liters krukor vi använder i plantproduktionen. Coverpot har vi prövat under flera säsonger och även vattenslukande sorter som t.ex rödbladig smällspirea lyckas i den här med måttlig bevattning. Andra sorter som kröver mindre har vi vattnat ett par gånger/vecka även under torra perioder. Som vi redan nämnde har vi gjort skilt inlägg om Coverpots.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar