fredag 17 maj 2019

Trädgårdsdagar 20-26.5

Rosablommande prydnadskörsbäret Prunus 'Accolade' och mycket annat i butik v.21
Vårens trädgårdsdagar är här! Trädgårdsveckan pågår hela vecka 21, och kulminerar på torsdag och fredag då vi ser till att lagren åter är fyllda. Vi drar då också vinnaren i frågetävlingen vilken du kan delta i hela veckan  (fram t.o.m. fredag) och så bjuder vi i normal ordning på läskande blandningar från våra provodlingar.

Som sig bör finns alltså allt från riktiga pangerbjudanden, till lite dyrare nyheter och  riktigt "special-special" i butiken under trädgårdsveckan. Vi  presentera här en liten del av urvalet, men det är som sagt endast en liten, liten del...

 

Dessa och mycket mer finns i butiken:


Vackra buskar 

 

Snöbollsbuskar, 12,90 €

Den finska snöbollsbusken, 'Pohjan neito', har blivit en klassiker i alla regioner med kallt klimat. Härdighet t.o.m. zon VII. Pohjan neito var också en av de allra första FinE-växterna (Läs gärna mer om FinE på Taimistoviljelijät r.y:s sida). Som extra plus anser många at just FinE versionen får betydligt mindre insektsangrepp än de övriga klonerna.

 

Scherminer, 12,90 €

Philadelphus lew. 'Waterton' (Norrlandsschesmin) och Philadelphus coronarius (Luktschersmin) är två riktigt härligt doftande och vackert blommande buskar. 'Waterton' börjar blomma lite tidigare än luktscherminen. Plantera alltså båda för full njutning!

Höjd: Norrlandsschersmin 2-2,5 m och Luktschersmin ca 2,5-3 meter.

 

Syrener, fr. 19,90 €

Ädelsyren 'Ludwig Späth'
Syringa vulgaris 'Alba', Syringa 'Coral' och Syringa 'Ludwig Späth'

Den vanliga vita bondsyrenen (Syringa vulgaris 'Alba') är en av de första som går i blom ungefär i början av juni, den åtföljs av t.ex ädelsyrenen 'Ludvig Späth' vilken håller sina blommor längre tack vare att det är dubbla blommor. När dessa två blommat klart kommer prestonsyrenen 'Coral' med sina härliga ljuskorallfärgade blommor och den blommar i ett överflöd från år till år.
Syringa 'Coral'
Höjder: 'Alba' ca 2-3 meter, 'Ludvig Späth' ca 1,5-2,5 meter och 'Coral' ca 2-2,5 meter.

Massabuskar som marktäckare 

 

Många kunder vill ha lättskötta planteringar, speciellt vid slänter, problemkvadrater och extra utrymmen. Det vanliga är att det är problematiskt att klippa gräset, eller så är det små områden som kantas av parkeringar, gångar m.m.


Brudspirea (hybridspirea)
För en lättskött plantering på dessa områden finns det som vi kallar för "massabuskar". Planerarnas tips är att ju mera svåra ogräs man har desto högre massabuske ska man välja. Även om vi plantskolefolk helst vill att ogräsfri jord används framom markdukar för att hindra ogräset rekommenderar vi ofta på sådana här platser att använda rotmatta och så klart täcka med trä- eller barkflis. Obs! har man inte de besvärliga ogräsen (kvickrot, tistalr, brännäsla, mjölkört m.m.) kan man med fördel strunta i mattan och bara täcka med flisen. Kom bara ihåg att det krävs ca 7 cm tjockt lager för att hindra fröogräsen att gro.

Några sorter: Spiraea cin. 'Grefsheim' (hybridspirea, höjd ca 1,2 meter), Blåtry Jörgen (1,5 meter), Aronia (höjd 2,5 meter), Spiraea betulifolia 'Renko' (Renko björkspirea - 1 m) och Spiraea densiflora (Amerikansk björkspirea eller släntspirea - 0,8-1 m). Har du skuggigt område är t.ex Ribes alpinum 'kittilä' (Kittilämåbäret - 1 m klippes), Renko björkspirean eller Blåtry Jörgen att föredra. Se alla sorterna i inlägg från september 2018.
Prydnadskörsbäret 'Accolade'

1 st 12 €, 5 st 49,90 €, 10 st 89,90 €, 25 st 199,90 €


Körsbärsblom

Numera finns äntligen ett rosablommande prydnadskörsbär som verkar klara våra (uppvärmda) breddgrader. Det engelska prydnadskörsbäret 'Accolade', framkorsat 1952 men allmänt använt i litet kallare zoner först riktigt mot slutet av 1990-talet. Läs gärna mer om 'Accolade' i ett inlägg vi hade förra våren.

Prunus accolade har vi både som stora träd och stora buskar. Begränsat parti - först till kvarn!


Prydnadsäppel
Förutom körsbärsblommor vill vi också slå ett slag för en annan bedårande, och vanligare blomma, nämligen rosa och röda prydnadsäppel. De här småträden (3-7 m) ger om något en riktig vårkänsla för kropp och själ!

Finska rosor

De senaste 15-20 åren har det bedrivits mycket aktiv rosförädling i Finland. Detta har också gett resultat, populära sorter är t.ex 'Sointu', 'Ilo', 'Sävel' och 'Loiste'. Sorterna Ilo och Sointu kan också användas som klängros och blir då ca 2,5 meter hög.

Sointu, ljusrosa - dubbel ca 1-1,2 meter) som buske, ca 1,8-2,5 m som klätterros  och som härdig stamros, stam på 60-80 cm + krona på ca 0,7-1 m.

Rosa Ilo har dubbla blommor och fin färg
Ilo, starkare rosa, höjder ungefär som Sointu förutom buskvarianten som blir från 1,5-2 meter. Ilo kommer också senare under säsongen som stamros.

Sävel är den nästan vita varianten - dubbel ca 1,5-2 m som buske, ca2-2,5 m som klätterros. Sävel kommer också senare under säsongen som stamros.

Loiste, lysande röd - enkel ca 1 m som buske.


Trendiga nyttohäckar


Petersburgh som häck - vårt experiment
Nyttohäckar är häckar och skyddsplanteringar som kombinerar nytta med praktiskt skydd. Aroniahäckar har funnits länge på marknaden, nu planterar man också friskt saskatoon, bärtry och experimenterar med en hel del andra nyttoväxter. Här på plantskolan har vi själv hoppat på trenden och planterade hösten 2017 en liten häck av körsbärsplommonet Petersburgh.

För mera udda nyttokombinationer kan vi rekommendera körsbärsbuskar, sötrönn, tagglösa krusbär (låg häck), man kan binda sig björnbärshäck (kräver mycket arbete men ack så trevligt att plocka björnbären från egen häck) och så förstås de redan länge använda aronian och saskatoonbär.

 Fina träd 

Träd är alltid träd, låt det sedan heta gårdsträd, vårdträd, fruktträd, skogsträd eller bara vanligt träd att sitta under och lukta på blommorna.

2 m Lindar finns i butik
Kanske det ska vara en gammal hederlig björk? Eller vad sägs t.ex om Saskatoon på stam, ädel- och prestonsyrener på stam och just förutnämnda prydnadsaplar vilka då finns i både rosa, rött och vitt ja t.o.m hängande former i alla tre färger.

En nyhet  som vi lanserat är den rikblommande Petersburg körsbärsplommonet, då inte som fruktträd (även om det förstås också ger en del frukt) men som blommande prydnadsträd och alléträd där det inte behöver vara mera höjd på trädet än ca 5-7 meter. Bedårande blomning och grön tillväxt genom hela sommaren.

I butik finns nu också stora, 2 m träd av:
Petersburghs vackra blomning

Häggmispel
Lind
Alm
Petersburg körsbärsplommon


 Frukt och bär 

Vi har också kvar många av bärerbjudandena som vi haft nu under början av maj. Vad sägs om t.ex:
Tagglösa krusbär 'Tatjana'

- Tagglösa krusbäret Tatjana
- Björnbäret Sonja, vilka vi fått in nya partier av
- Vinrankorna Somerset Seedless (röda kärnfria) och blåa Zilga
- Superbären Aronia, Saskatoon och Bärtry
- Äppel, päron, plommon, körsbär vilka vi alltid har rabattpris på vid köp av två stycken (som också är bra för pollineringen).

 Nyheter 

  • De gula krikonsorterna Vilma och Voitto, Ovanliga gulorange krikon som härstammar från Åbotrakten, goda, aromatiska frukter i slutet av augusti. Syskonsorter. På egen rot. 
  • Gamla beprövade plommonsorten Viktoria, men nu på egen rot
  • Krusbär 'gammal hårig'
  •  Krusbär "gamla håriga" är en krusbärssort med söta, stora, gröna, goda bär. Sorten påminner om 'Invicta' men har rundare och grönare bär och också mycket mera "hår" på bären. Moderplantan till denna sort har funnits på gården i mer än 70 år och vi har ännu inte lyckats sortbestämma den. Våra äldre kunder minns denna från sina barndomsår och har därför bett oss uppföröka den.
    Forsythia
  • Forsythia, gullbuske, har blommat något alldeles extra i vår tack vare den milda vintern. Denna växt blommar på bar kvist och kvistarna kan också användas som snitt under vårvintern, bara att knipsa av en kvist och ta in i vas. Nu under trädgårdsveckan har vi förutom den vanliga forsythian också två nya färgnyanser, Forsythia 'Flöjer' och Forsythia 'Courtalyn', pröva dem!
  • Dvärggranen Ohlendorfi  på stam ochså att man kan klippa kronan till önskad storlek. Höjd: ca 2-3 m.
  • Dvärgbergtallen Mops (Pinus mugo 'Mops') på stam. Klipp toppen när önskad höjd uppnåtts så sväller kronan ut till sin naturliga bredd på ca 70-100 cm.

Och litet annat bland nyheterna

Våra vykort med blommotiv var mycket omtyckta förra säsongen, därför tryckte vi upp ännu fler detta år. Passa på att fylla Grattiskort-förrådet med några kort när du ändå är på plats. Pris 1 st 1,50€ 5 st 5€.




Grenböjare för frukt- och andra träd har vi köpt in från vår tyska materialleverantör. Dessa använder vi själva nu också i vår nya trädodling. Ifall du har behov av sådant så finns den hos oss. 1 st 2€ och 5 st 7,50€.

Den populära jordgubbsduk på rulle, 1,05 m, slutade importören med men den finns kvar i vårt sortiment eftersom vi också köpte in den från Tyskland. 1,05 m är det rätta måttet för 80 cm pallkragsodling.




 

 Givetvis finns "vanliga" växter också

häckblåtry finns
Som t.ex häckar i ett utbud på ca 15-20 sorter plus en del ovanligare då, alla i 9 cm eller 11 cm-2L krukor. Priser från 308 €/100 st.


Varmt välkomna och torsdag - fredag bjuder vi på törstsläckande saftblandningar!

Försäljningsteamet på
Wickmans Plantskola


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar