fredag 24 maj 2019

Växter för terrass och rabatt

Nu fokuserar vi på terrass- och rabattväxter inför skolavslutningar och övriga sommarfester. Hit hör t.ex. lågväxande buskar- och barrväxter och vackra stamträd som passar både i krukan och i rabatten, och såklart alla fina perenner.

Skönt terrasshäng i solen hör sommaren till. Foto: Anna Riska

Grönt och skönt

På den gröna, prunkande oasen till terrass samsas tujor, buxbom och
barrväxter på stam i olika höjder. I en stor, mossbevuxen kruka kan man också hitta en vackert, tidigt blommande rhodondendron som ger färg. Kombinera gärna med storbladiga perenner som funkior eller rödbladig alunrot. Beroendes på om terassen ligger i gassande sol eller om det är en uteplats i svalkande skugga finns många olika sorter att välja bland. 

Ätbart 

Ibland är det skönt att inte behöva gå någonstans för att plocka frukt eller bär, utan bara sträcka ut handen där man sitter på terassen. Plantera gärna vin- eller krusbär på stam eller varför inte klätterväxter som vinrankor och minikiwi för att ha skörden nära till hands. I krukor eller amplar passar remonterande jordgubbar som 'Ria' bra och ger skörd om och om igen hela sommaren. Allåkerbären är också både vackra med sina rosa blommor och goda att äta. En gräslökstuva är också utomordentlig att ha nära till hands när det vankas "gräddblöjte" till nypotatisen.

Doftande blommor

Stamrosorna blommar vacker, och visste du att stamsyrener klarar sig bra planterade i kruka? Det finns en uppsjö av olika låga blommande buskar som både är vackra på sommaren och får fin höstfärg. Terassclematisen är en dvärgsort som passar utmärkt att odla i blomlådor eller amplar och är fantastisk fin när den blommar. 
Tåliga perenner och prydnadsgräs passar också bra på både uteplatsen och i blomrabatten.

Färdigt komponerade grupper

Håller du på och anlägger en ny rabatt men vet inte riktigt vad som ska passa i den? Ta en titt på våra färdigt komponerade grupper för tips och inspiration! Det finns många olika slags växtgrupper att välja bland.

Gödsel


Kom ihåg att växterna behöver näring för att växa, blomma och ge frukt. Vi har nu -10% rabatt på all gödsel för vår- och försommarbruk!



Vill du ha ännu fler tips på växter i krukor och andra passliga för terassmiljö kan du också kika in på några av våra inlägg från tidigare vårar, t.ex från våren 2016 eller från våren 2017eller våren 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar