torsdag 22 augusti 2019

Pirja-äppelrutor och Parikkala-blandsaft

Ibland bjuder vi till sådär riktigt, riktigt här på plantskolan. Nu inför höstens trädgårdsdagar  har vi bakat några långpannor med äppelkaka, givetvis med säsongens godaste mogna äpple, sommarsorten Pirja.

Flera av besökarna ville gärna ha med receptet hem och självklart fick de det. Till Er andra som kanske också vill ha receptet så kommer det här, både på bakverk och saftblandning:

Pirja äppelrutor

Ingredienser:
3 ägg
3 kaffekopp socker
4 kaffekopp vetemjöl
1½ kaffekopp mjölk
225 g smält smör
3 tesked bakpulver
3 tesked vaniljsocker
5 Pirja äpplen (eller annan vald sort)

Gör såhär:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda sen ihop övriga ingredienser. Häll i långpanna och toppa sedan med tärnade eller skivade äpplen.

Grädda i 175 grader ca 40-45 min.


Blandsaften


1 del Parikkala plommonsaft
1 del Aronia-äppel saft (ca 70% aronia och 30% Kanel gul äppel)
½ del Zilga vindruvssaft
7,5 delar vatten

Parikkala saften är sockrad med 300 g socker per 1 kg saft. Aronia-äppelsaften och Zilgasaften är osockrade.






Lite mera info om växterna vi använt frukter/bären från:

Sommaräpple 'Pirja'

Pirja är den äppelsort som mognar allra tidigast hos oss. Det är en inhemsk sort som kom till försäljning nångång 70-80-talet. De är söta och goda i smaken. Äpplena blir normalt inte så stora, även om det med bra kartgallring och tillräckligt med vatten och värme faktiskt kan bli riktiga halvbjässar. Färgen är lätt rödstrimlig.

Pirja som träd växer inte så enormt stort varför det passar bra på mindre tomter. Det är dock bra om man har en annan äppelsort som pollinerare, vi rekommenderar då gärna en höstsort (som alltså mognar litet senare så man får äta äpplen under en längre period) t.ex Sandra.
Även om det är en mycket bra sommarsort kan frukten under riktigt fuktiga somrar angripas av fruktmögel, monilia. Eftersom det är en sommarsort står sig inte frukten heller nån längre tid när den är mogen, så här är det absolut frågan om ett ätäpple. Särskilt barn brukar uppskatta Pirja p.g.a. den söta smaken.

Pirja är ett rödstrimmigt sommaräpple

16.8. har frukterna redan mognat.

22.8 föll de mogna äpplena av när det kom några kraftiga regn och vindbyar


En kartgallring kunde ha varit på plats...


Saftens frukt och bär:

'Parikkala' är ett senare rödplommon som mognar från mitten av september. Det har en lätt sötsyrlig smak. Till plommonsaft och marmelad är det ett av de bästa plommenen så det är ett träd som vi absolut inte vill bli av med.

'Zilga' vindruvan är väl omtalad vid det här laget. Rikbärande, tidig, köldhärdig. Druvorna är goda men har många kärnor,  nåt som man dock inte besväras av om man kokar ur saften!

Aronia 'Viking' tillhör det som brukar benämnas superbär. Något sträv smak om man inte blandar med andra safter, t.ex just Parikkala plommon eller Zilga druva.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar