lördag 10 augusti 2019

Vatten är guld värt!

I år har vi igen en riktigt torr sommar. Nu senaste dagarna har det kommit några droppar regn men torrt som fnöske är det fortfarande. För att inte växtligheten riktigt ska torka bort kan den behöva lite hjälp på traven. Här kommer några punkter att tänka på när det gäller bevattningen!

Håll kvar fukten i jorden

Först av allt, se till redan från början att du inte behöver vattna så mycket senare. Det här bör man ta i beaktande redan när man anlägger en ny plantering.

När yrkesfolk gör anläggningar försäkrar man sig alltid om två saker - jorddjup och dränering. Dränering behövs när det kommer för mycket vatten och tillräckligt med mullrik jord behövs för att hålla fukt vid torrperioder.

Rekommendationerna om jordtyp och storlekar på planteringsgropar är alltså en mycket viktig sak. Mängden jord eller gropstorleken är då främst frågan om jordens förmåga att lagra fukt vid torr väderlek! Ge alltså växterna  bra jord att växa i, som klarar av att hålla fukt, och en viktig sak - täck jorden med t.ex. bark eller annat täckmaterial så fukten inte avdunstar så snabbt.

Förra hösten gjorde vi ett inlägg med 6 fina tips vid anläggning - läs gärna det före du börjar med jobbet!

Gör grundjobbet ordentligt, för häck minimi 40 cm djup och för rabatter & träd minimi 60 cm
Barktäckning de första 2 åren ger växterna en bra start - fukt hålls i marken och fröogräsen hålls borta.

Vattna ordentligt

När du vattnar - vattna ordentligt! Det är bättre att vattna mer sällan men riktigt ordentligt än att småskvätta lite med en kanna varje dag. Rötterna drar sig mot vattnet, och vattnar man bara lite men varje dag kommer bara ytan att bli fuktig vilket leder till att växterna får väldigt ytliga rötter och torkar lättare den dag vattnet uteblir. Vattnar man istället ordentligt så vattnet tränger ner i marken så söker sig rötterna också neråt, vilket gör att de blir bättre på att hitta vatten på egen hand.

Hur mycket vatten är "ordentligt" då?

Jorden ska bli ordentligt våt, sticker man ner ett finger ska det inte bara vara fuktigt i ytan.

Nyplanteringar behöver mer och oftare vatten än etablerade planteringar eftersom växternas rötter inte hunnit söka sig ner på djupet än. Första två veckorna är de mest kritiska, det är då nybildning av sugrötter  sker och då skall det finnas fukt i jorden hela tiden. Efter detta kan man gärna också kolla fukten regelbundet hela första säsongen, vattna/kolla minst 1 gång/vecka särskilt om det är varmt och torrt.

Är man osäker på om man vattnar tillräckligt får man gräva lite och känna efter. Är det bara fuktigt i ytan när man sticker ner ett finger, och torrt längre ner är det bara att vattna mer!

Vattna vid rätt tidpunkt

Vattna gärna på morgonen, eftersom växterna behöver fukten mest under dagen. Mitt under ljusa sommaren kan man också vattna på kvällen, då avdunstar inte vattnet lika fort som om du vattnar mitt på stekheta dagen. Det är dock på dagen växten förbrukar mest vatten så se till att vattna tillräckligt så fukt finns under de varmaste timmarna.

In i augusti när nätterna blir längre och fuktigare är det inte bra att längre vattna sent på kvällen, eftersom det lätt lämnar fukt på blad, vilket gynnar olika svampsjukdomar. Nu är det absolut morgontimmarna, alternativt eftermiddag som är det bästa.
Under riktigt torra somrar kan man behöva bevattna också äldre planteringar och då ska det vattnas ordentligt. 3 timmar med bra tryck motsvarar många millimeter regn.

Övervattna inte

Torka är inte bra, men det är inte övervattning heller. Vattnar du för ofta blir jorden mättad och då kommer rötterna att drunkna och  växten dör.


Också på hösten kan det behövas vatten

Ett av de största skälen till att man höstplanterar är att dagslängden är betydligt kortare, med dagg och fukt på natten. Naturen hjälper alltså till rätt mycket på hösten, men trots det kan du behöva se över vattenbehovet.

Vintergröna växter, som t.ex. granar, tujor, rhododendron, lagrar fukt i sina gröna delar för kommande torka under vintern. Dessa behöver alltså vattnas ganska långt in på hösten om regnet uteblir, annars får de problem med övervintringen. Ett tips är också att ge höstgödsel (kalium + fosfor) nu i samband med bevattningen, det förstärker också vinterskyddet märkbart.
Vintergröna växter behöver vatten långt in på hösten för att klara vintern. I augusti-september ska man också ge växterna höstgödsel för att blombildningen inför nästa år skall lyckas bra.
Att anlägga gräs i juni är mera riskfyllt än i augusti. Gror fröna så ska de vattnas regelbundet tills rotsystemet själv förmår hitta vatten. Under högsommar betyder kan det betyda bevattning 4-8 veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar