onsdag 28 augusti 2019

Trädkramarvecka

Den sista veckan i augusti ordnar Viherympäristöliitto - Grönmiljöförbundet trädkramarveckan.

De som vill delta ska bege sig ut i skogen, parken eller andra grönområden och antingen ensam eller i grupp fotografera sig själv tillsammans med ett träd. Bilderna kan sedan publiceras på sociala medier under #puunhalausviikko. Tanken är att uppmuntra människor att visa uppskattning för sin närmiljö och uppmärksamma nyttan med träd och grönområden.

Biologisk mångfald


I år är temat Trädens biologiska mångfald, alltså träden och deras livsmiljö, arter, ålder och alla växter och organismer som drar nytta av träd.

Det uppskattas t.ex. att det finns över 60 000 trädslag i världen, vilket är cirka 20% av alla växtarter i världen. I Finland växer cirka 65 arter av träd och buskar och 20 underarter. Dessutom används många arter som ursprungligen kommer från andra länder i parker, grönområden och trädgårdar.

Mer information hittas på Viherympäristöliitto - Grönmiljöförbundets sidor.

Ta en extra titt på din omgivning

Ta gärna en extra titt runt omkring dig denna vecka och se hur många olika sorters träd du kan hitta i din omgivning! Bara här i centrum har vi från Wickmans Plantskola nu under de senaste veckorna planterat bl.a. björkar, lind och ek i parken, och många andra sorter finns det redan från tidigare!

Hur många olika träd hittar du i centrumparken? Kan du namnen på dem alla?
När du en gång är i parken kan du passa på at ta ett schackparti med din vän - nu när rutorna syns tydligt.


Skaffa egna träd att krama!

Under trädkramarveckan, 26-31.8 ger vi -10% rabatt på vårt- och glasbjörk, alm, skogslind, rönn, lönn och ek i plantskolan!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar