Skogsträdgård och permakultur är två begrepp som det börjar höras mer om hela tiden nu när folk gärna vill odla ekologiskt och så naturligt och hållbart som möjligt, men vad är det egentligen?
En skogsträdgård är ett odlingssystem där man har naturliga ekosystem, som lundar eller skogsbryn, som förebild. Man odlar i flera skikt, och genom att ha träd, buskar, klätterväxter, örtartade växter och marktäckare på samma område kan man odla mycket på liten yta. En skogsträdgård designas efter växtplatsen och målet är att skapa ett så naturligt odlingsområde som möjligt, med så hög avkastning som möjligt, innehållandes både direkta nyttoväxter som frukt- och bärväxter, örter och grönsaker och växter som gynnar ekosystemet som t.ex. "insektsväxter", utan att den kräver varken mycket skötsel eller resurser utifrån.
Permakultur är en hopdragning av permanent agrikultur och syftar till hållbar odling. (Inom permakultur fokuserar man ofta inte enbart på odlingar utan på ett hållbart samhälle och bättre miljö i stort, men i den här texten håller vi oss till odlandet.)
"Permakultur är den medvetna designen och underhållet av jordbruksmässigt produktiva ekosystem som har samma mångfald, stabilitet och motståndskraft som naturliga ekosystem."
-Bill Mollisson, permakulturens grundare
På ett odlingsområden med inspiration av naturen kan man odla mycket och hållbart med liten arbetsbörda. I naturen syns t.ex. aldrig bar jord, allt avfall bryts ner och ingår i kretsloppet och växterna finns i olika skikt, med träd, buskar och marktäckare på samma område. Genom att designa trädgården på samma sätt, odla i skikt och använda sig av täckodling mister odlaren mycket av det tunga jobb som annars måste göras, som kontinuerligt rensande, vattnande och gödande. Jorden blir också naturligt lucker vilket gör att man inte behöver gräva på samma sätt som i en traditionell trädgård.
Skogsträdgårdens mål
- Hög och varierad skörd
- Självskötande system
- Friskt ekosystem
Hur anlägger man en skogsträdgård?
En skogsträdgård anläggs, namnet till trots, inte i skogen. Oftast är det på en bit åker man börjar, eller i trädgården. Man kan nog anlägga i existerande skog också, men då får man börja med att gallra så växterna får tillräckligt med solljus och själva planteringsarbetet blir svårare när det finns en massa trädrötter i jorden.- Börja med att analysera platsen. Gör en karta med befintliga träd, växter och stenar. Var finns mest solljus? Varifrån blåser det?
- Planera vad du vill odla på området och ta i beaktande om växterna vill ha sol eller skugga, vilket pH de vill ha i jorden, och hur höga och breda de blir. Planera trädgården i skikt och tänk på att de fortfarande ska passa på växtplatsen när de är fullstora. Skapa skyddade platser genom att plantera buskage eller häckar som vindskydd för känsligare växter senare. Plantera perenner och marktäckare under träd och buskar för att hålla ogräset i schack.
- Täckodla. Du kan använda bark eller t.ex. gräsklipp eller halm. Det hindrar ytterligare ogräs och håller kvar fukt i jorden så du inte behöver vattna så mycket.
- Börja med ett litet område och utöka vartefter. I början är det mycket jobb men vartefter växterna etablerar sig är målet att få en i det närmaste självskötande trädgård.
Vad kan man odla?
I en traditionell skogsträdgård odlas nyttoväxter som t.ex. frukt, bär och olika örter.
Fruktträd som äpplen, päron, körsbär och plommon
Fruktträd som äpplen, päron, körsbär och plommon
Bär- och nötbuskar som t.ex. vinbär, hallon, blåbär, blåbärstry, sötrönn, aronia, saskatoon, jordgubbar, smultron och hassel m.m.
Klätterväxter t.ex. som vinrankor, humle, minikiwi m.fl.
Perenner, ätbara krydd- och medicinalväxter eller sådana som lockar till sig humlor och bin.
Ettåriga grönsaker på mer öppna och ljusa ytor
Här kan du läsa mer om vilka växter du ska satsa på för att locka nyttiga pollinatörer till din trädgård: Oas för fjärilar och andra pollinatörer
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar