fredag 4 september 2020

Wickmans Plantskola 70 år 2020, firas med STORA planteringsveckan och Syystaimiviikko

 


Stora planteringsveckan börjar hos oss lördagen den 5 september och pågår en vecka fram. Vi deltar samtidigt i finska trädgårdshandelns kampanj ”Syystaimiviikko”. Den finska versionen pågår från 3.-8.9, och vi deltar  från lördagen den 5 september och på supertisdagen den 8 september när finska kalendern har namnsdagsnamnet Taimi, ja då firar vi plantskolans 70 år.


Wickmans Plantskola 70 år, 1950-2020


Eftersom plantskolan nu år 2020 har jämna 70 år på nacken så passar vi  på att fira detta samtidigt med planteringsveckan och detta gör vi då tisdagen den 8 september då vi tar fasta på Trädgårdsförbundets uppmaning att hålla långöppet en bit in på kvällskvisten.


I dessa coronatider har vi också haft  problem att hitta på lämplig förplägnad som passar in i ett 70-års firande men vi har efter moget övervägande bestämt att en sån enkel sak som tårta i form av lätt bakelse + portionerad saft/kaffe borde vara riktigt corona-säkert. 

Distans är i allmänhet inga problem i en plantskola så där borde vi  klara oss med bravur.


Under tisdagen reserverar vi klockslagen 15.30-17 för eventuella uppvaktningar. Mottagandet sker också detta i plantskolans butik där det är möjligt att hålla tillställningen delvis utomhus om så krävs.

Före kl 15.30 och efter kl 17 och framåt på kvällskvisten håller vi butiken öppen för dig som vill inhandla växter. Klockan 19 tackar vi för dagen genom att dra två vinnare i vår födelsedagsfrågetävling.

 

Fyra riktigt genuina Wiplant-kloner - Häckblåtry Jörgen (nere t.v.), Röd dvärgpraktspirea Lilly (uppe t.v.), Ek Närpes (uppe höger) och Norrlandssyren Julia (nere höger). Under födelsedagstisdagen köper du dem med 70% rabatt (begr. antal 3 st/kund)


Stora Planteringsveckan, 5-13 september 2020

STORA planteringsveckan   som startar första lördagen i september och precis som namnet säger pågår en vecka. Det är Sveriges trädgårdsbutikers evenemang men också vi här på Finlands svenskspråkiga västkust deltar givetvis.


Att plantera ett träd eller två eller nåt annat i växtväg är ypperligt just nu på höstkanten. Här är det Nordenföreningen i Närpes som ingen som inför sitt jubileum härom året lät plantera en Lind i det som skulle bli den nya centrumparken.


Stora planteringsveckan startar alltid första lördagen i september

"Med Stora Planteringsveckan vill vi inspirera och sprida kunskap om allt som har med växter, trädgård och trädgårdsliv att göra. Värdar är trädgårdsbutiker över hela landet. Varje arrangör sätter sin egen prägel men överallt kan du se fram emot äkta trädgårdsglädje, gediget trädgårdskunnande och en massa härliga växter.

Hälsningar från oss i trädgårdsbutikerna"

 
Inför stora planteringsveckan har vi här på Wickmans Plantskola samlat en massa fina trevliga växter till butiken. Dessa finns nu listade, givetvis till extrapriser,  på ett skilt inlägg. Bläddra gärna igenom den långa listan och se vad som passar just dig!

Tack vare vår plantskolas kontakter finns  svartfläder 'Alv'som klarar både zon 3-4 och ställvis zon 5. Svartfläder Alv är en av planteringsveckans många extraprisväxter. Se fler på inlägget.

 
Wickmans Plantskola är nuförtiden känd långt utanför Finlands gränser för sina egna växtkloner och för gediget härdiga finska och nordliga  växter.
 
Inför 70-års firandet presenterar vi också en del av det egna sortimentet, och som extra 70-års erbjudande finns fyra av sorterna med, och just det, med 70% rabatt under tisdagen den 8 september.

Vi firar 70 år den 8 september. 
 
Vi firar 8 september och vill du uppvakta oss passar det bra t.ex. från kl 15.30-17
 

Nedan följer ett litet bildcollage från plantskolans arkiv:

 Först ut de som stått för plantskolan:
Jörgen Wickman, 1927-2018 grundade och drev plantskolan första 34 åren.

 

Kjell Wickman övertog 1984, alltså redan veteran med 36 år som plantskolist.

Plantskolans logga har förnyats men våra litet slingriga bokstäver sen 60-talet finns fortfarande kvar.



Plantskolan ligger också i framkant med nya växter och ideér. Här bärtryhäck, Atut, planterad i mur hos Linds kök år 2015.

Jörgen häckblåtry är den växt som är mest förknippad med vår plantskola. Här på begravningsplatsen i Närpes. Torde vara planterad år 2005


Nyheter har vi alla år.Här aronia som flätad, nyhet 2020

Distansförsäljning i passliga lådor t.ex 50 st häckplantor

Inlägg och tips om våra växter finns på denna blogg, t.ex olika dvärgbergtallar.

Växtzoner är viktiga, såna finns enligt finsk karta

Plantskolan gör egna sortförsök och utvärderingar. Här blåbärstry

...och det finns också en del papperslektyr

Bärväxter för storodlare produceras/säljs.

Stora träd. Här Ek klon Närpes. Nummer 12 hänvisar till julkalendern 2018 där vi presenterat ekar

Vi håller också kontakt med våra kunder vintertid, t.ex genom att ha Black-Friday erbjudande vilka man senare avhämtar under våren.

Plantskolan gör en del anläggningar i närområdet. Här Folkhälsanhuset i centrum av Närpes.

Också mindre anläggningar i närområdet. Här grävning för häckplantering på gammal infart

Päron Moskovskaja var nytt i början av 2000-talet men tack vare vår provodling är sorten numera populär i både Finland och norra Sverige

Testning av nyheter. Hallon Clen Coe är lila.

Plantskolan är medlem i företagarföreningen NFF Närpes r.f. och säljer/tar emot Närpespresentkort vid sidan av egna presentkort.

Norska svartflädern Alv är härdig till zon 4 och tack vare oss har den blivit känd.

Mängdrabatt för två ges för nästan alla som behöver pollineringssort.

Ibland är det specialjobb. Här balansbana vid f.d. Efraim. Denna fick tyvärr stryka på foten när nya servicecentret byggdes.

Liten privat anläggning

Vi uppmanar våra kunder att sköta sina växter, bland annat att gödsla.

Spireasorten Lilly är uppkallad efter Lilly Wickman, frun till grundaren Jörgen Wickman

FinE-växter som här snöbollsbusken Pohjanneito är nåt som vi varmt arbetar för.

Detta bildkollage har hämtats direkt från vår blogg Sol och Grönt och förevisar givetvis bara en bråkdel av vad vi på Wickmans Plantskola sysslar med.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar