onsdag 12 december 2018

WIPLANT julkalendern lucka 12, Ekar

Ek, Quercus, är det ädla träslaget som vinner mer och mer mark också i de Österbottniska slätterna. Sortimentet av ek är dock fortfarande inte så stort men i framtiden med litet temperaturhöjning och mycket sortforskning kan vi säkert räkna med att det ökar markant. Just nu finns 3 olika ekar i sortimentet.
Quercus robur - ek

Skogsek, Quercus robur


Skogseken är den vanligaste och härdigaste i våra trakter. En riktig skogsek kan bli 500-800 år gammal och nå en storlek på upp emot 20 meter och en krondiameter på närapå densamma.

Skogsek förökas allmänt med frö, ekollon, och det har visat sig vara stor skillnad på ekollonens insamlingsplats/moderträd för övervintring och växtlighet i övrigt. Även om träd från sydligare länder växer snabbare under sommaren så fryser de tillbaks så pass mycket att den långsiktiga tillväxten är mindre än hos kloner från trakten.
vanlig ek, blommor i maj


vanlig ek, ekollon i september



Pelarek, Quercus robur fastigiata


Pelareken anses normalt inte vara vinterhärdig längre än till zon I i Finland (enl. Suomen puu ja pensaskasvio) men förökningsmaterialet som vi har här på plantskolan står sig bra ända i Zon IV. Dock är det så att det inte blir alltför många plantor per år så normalt brukar de rätt snabbt bli slutsålda. Fördelen är förstås att vi ofta har en mindre storlek som är tänkt att växa upp och den växer förstås i kundens trädgård också.

Den pelarek vi har som moderträd är ca 10 meter hög, 30 år gammal och ursprunget är egentligen från Nokia redan i 1970 talet.

pelarek, sommarbild, vår "Nokiaklon"
Pelareken i höstfärg


Rödek, Quercus rubra


Rödeken har fått sitt namn av att löven nångång vid lätt nattfrost i september övergår till en vacker röd nyans. Trädet ska bli 10-15 meter högt och nog klara zon V (enl. taimistoviljelijät r.y med tillägg att det gäller specialkloner).


rödek
bladen har vacker rödskiftande färg på hösten

Priset för normalstora ekblantor i Gardencenterstorlek varierar mellan 50-100€. Det är pelarekar av Nokiaklonen på 150 cm som ligger på 100€.

visst kan man få en rätt hyggligt stor pelarek från kontinenten till överkomligt pris, men räkna med att de ska planteras i de allra sydligaste växtzonerna i Finland. Bilden är från en trädplantskola på Irland.

Och ska man sist då säga nåt om ekarna som ser ut att vara på kommande så är det flera nordamerikanska sorter plus nån hybrid. Som bäst provodlas en del av dessa i zon IV-V och det ser alltså lovande ut. Efter ca 5 år vet vi säkert mera.

referenser och källor som använts för denna text:
Suomen puu- ja pensaskasvio, Dendrologiska Sällskapet r.y.
Wikipedia
Wickmans Plantskolas bild- och faktadatabas. 

Taimistoviljelijät r.y

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar