fredag 24 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 24

Sista luckan för denna kalender innehåller ett nytt rosa-vitblommigt prydnadsäppel med hängande grenar, Malus x arnoldiana 'Anders Kramer'. Kvar finns ännu nära 100 olika växtsorter som också kan räknas som mina favoriter, men dessa 24 är i alla fall de absolut mesta favoriter just nu.
 


Detta träd hade vi som nyhet år 2019 men har de facto haft sorten nästan 10 år före det. 16 juni 2019 har vi gjort en gedignare beskrivning av sorten med massor av bilder (en del kopierade  nertill till detta inlägg). Vi tar de viktigaste därifrån.

Ursprungsmoderträdet finns i Kramerlunden, Risto Ryti parken, Brändö, Helsingfors. Det är frågan om ett avvikande träd såtillvida att detta är en arnoldiana med hängande grenar, inte upprättstående som det normala. När trädet är planterat vet vi inte men rätt länge sen i alla fall. Trädets första beskrivning är i alla fall gjord av Kalliovirta Mika år 2001.

Blomningen på "Kramer 2" börjar med helt röda blomknoppar (se bilder) som senare blir ljusrosa blomster för att mot slutet av blomningen övergå till helt vita blommor. Frukterna är små, ca 8-10 mm, och orangeröda. Vi har konstaterat att trädsorten klarar åtminstone zon IV eventuellt V i Finland, vilket då skulle motsvara ca V-VI ev. VII i Sverige.

Att trädet klivit upp till mina bästa favoriter hör mycket samman med den fina härdigheten samt förstås det faktum att här har man blomfärg från riktigt rött i knoppstadiet till rent vitt när blomningen börjar avta efter sisådär drygt 3 veckor (litet beroende på väder förstås).

Bilder 

träd från odlingen sommar 2018


höst 2018
röda knoppar 01.06.2019

färgen är klart rosa 05.06.2019
mycket vackra knoppar i övergångsskede knopp -rosa

knopp till rosa 05.06.2019

lättrosa blomöppningar övergår mot vitt
som övergår till vitt
och ännu vitare

och vitt som håller länge. bild 16.6.2019

och på hösten kommer det små små orangegula frukter, vilka precis som alla andra äpplen är fullt ätliga

 

************

Den som önskar köpa kalenderväxterna  till julklapp (för plantering våren 2022) antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta.  För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar