onsdag 22 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 23

En marktäckande perenn, Geranium x cantabrigiense 'Biokovo' är verkligen en av mina bästa favoriter. Denna perenn funkar när andra marktäckare för länge sedan gett upp.

Historia

Sorten Biokovo är en spontan korsning av Flocknäva (G macrorrhizum) och Dvärgnäva (G dalmaticum) som upptäcktes vid berget Biokovo i Dalmatia regionen i dagens Kroatien. Enligt vissa uppgifter skall den ha introducerats till europeiska plantmarknaden 1974 av Cambridge University Botanic Garden in Cambridge. Dr. Helen Kiefer skall där ha lyckats upprepa naturens gång och korsat G. macrorrhizum (female parent) and G. dalmaticum (male parent) och som sagt fått samma resultat som i naturen.

Till oss här på plantskolan kom Biokovo nävan nån gång under mitten av 1980-talet då vi sökte bättre marktäckare än de få vi hade i sortimentet den tiden.

Liten flocknäva, som den heter på svenska (ibland också rödbladig näva eller Biokovonäva) och den större flocknävan (G macrorrhizum) är favoritväxter hos anläggare och används ofta i offentliga planteringar just för att de är så tåliga och anspråkslösa. Liten flocknäva tål torka när den är etablerad betydligt bättre än den vanliga flocknävan och båda växer snabbt ihop till en tät matta som ljuset har svårt att tränga igenom, vilket gör att ogräs helt enkelt inte kan gro.

Växten 

Sorten Biokovo blir ca 20 cm hög och blommar i juni-juli med vita blommor. Den sprider sig med utlöpare och täcker snabbt in stora ytor. Extra snabbt växer utlöparna om jordskiktet är luftigt vilket det blir om man t.ex använder ett lager barktäckning. Bladverket får i soliga lägen en vacker rödaktig höstfärg (därav namnet rödbladig näva) och växten är även vintergrön.

Lämpligt planteringsavstånd för flocknäva är ca 35 cm och då går det 8 plantor per kvadratmeter. Använder du barktäckning och något kraftigare plantor så kan man nästan halvera plantåtgången till 4-4,5 plantor per kvadratmeter.

Bästa egenskaper 

Det är inte bara jag här uppe i norr som anser att Biokovonävan är utmärkt. Geranium x cantabrigiense 'Biokovo' blev också vald till årets perenn i Nordamerika år 2015.

Ett extra plus med denna näva är också att de inte är särskilt utsatta för varken hare eller rådjur. Dessutom tål cantabrigiense sorterna oftast tung isbark under vårvintern, möjligen med påföljd att bladverket tar en aning skada men det kommer snabbt nytt ur jordstammarna. Dessa nävor är inte heller utsatta för andra kända sjukdomar.

Under blomning kan man ytterligare finna en hel del fjärilrar på de många blommorna.

Och bilder

blomman är vit med något rosa ståndare

På denna plats bildas det hårdtrampad snö-is från taket under vintern. Biokovo tål detta.
Vi använder både vita och rosa cantabrigiense sorter i murar, lådor mm. Här den rosalila sorten Cambridge i en betonglåda med botten. Foto 1 säsong efter plantering.

Här är rosalila Cambridge i en murplantering vid Centrumparken i Närpes. Det kunde lika gärna varit den vita Biokovo men eftersom Cambrige är några centimeter högre ansåg vi den bättre stå emot "tramp" under växtsäsongen.

************

Den som önskar köpa kalenderväxterna  till julklapp (för plantering våren 2022) antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta.  För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.






 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar