lördag 19 december 2015

Julkalender lucka 19

Physocarpus opulifolius 'Red Baron'

Rödbladig smällspirea


Rikblommande och upprättväxande halvhög färgstark med höjd om 1,5-2 m. Blommar med rosa-vita blommor i juni, får senare vackra fröställningar i grönt som senare blir mörkt vinröda. Bladfärgen är kastanjebrun till mörk vinröd genom hela växtsäsongen. Bladen hålls friska.

Ursprung: Plantskolekorsning.

Användning: Red Baron har brett användningsområde tack vare det upprätta växtsättet. Färgstarka häckar, grupper, ja t.o.m i stora krukor är den snygg.

Vi planterade sommaren 2014 en något 'Red Baron' i en 20 liters utekruka och klippte till ca 50 cm och den blev hur bra som helst. Samma växt och kruka  återanvände vi sommaren 2015 med ännu bättre resultat. tyvärr har vi tydligen inte foto på denna.

Övrigt: Sorten Red baron har kommit i skuggan av de andra röd- och orangebladiga smällspirea sorter, men tack vare sitt upprätta, täta växtsätt och mörka jämna färg borde den absolut användas betydligt mera.


Sorten 'Red Baron' har mörkt bladverk och upprättväxande stadiga kvistar och passar därför utmärkt till avskärmningar och häckar.
blommorna är ljust rosa-vita och framträder alldeles utmärkt mot bladverket, senare röda fröställningar.
här kan man jämföra några sorter, längst framme med gula blad, sorten 'Nugget', i mitten 'Red Lady' och längst bak med mörka blad har vi 'Red Baron'.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar