söndag 13 december 2015

Julkalendern lucka 13

Rhodiola rosea
Rosenrot

Nu när det är mörkt och fuktigt med få ljusa timmar per dygn känns det på sin plats att berätta om ”den fantastiska” rosenroten.

”Rosenrot har den underbara förmåga att skärpa koncentrationen samtidigt som det ökar sexlusten och minskar depressioner. Med andra ord är rosenrot perfekt för dig som känner dig lite nere eller helt enkelt bara vill ha en skjuts på vägen. Rosenrot har inte några biverkningar och är ett perfekt naturläkemedel mot depression. ” Det är såhär naturläkemedelsbranschen säger i sin marknadsföring av rosenrot-extrakt och det är sen upp till var och en att avgöra hur mycket man anser relevant. 

Vi inom plantskolebranschen odlar plantor både för större och mindre kunder. Här följer i alla fall det infoblad vi gjort upp om rosenroten.
***

Rosenrot växer i stora tuvor med raka grenar och runda köttiga blad. Höjd ca 30 cm. Rosenrot blommar i juni-juli med ljust gula blommor som sitter i en tät flocklik samling. Förekommer vildväxande i fjälltrakter och andra fuktiga marker.

Användning: En snygg perennaväxt, särskilt från våren i tillväxtskedet. Används förutom till prydnadsändamål också inom naturläkemedelsbranschen och sägs vara uppiggande och koncentrationsökande. Att bota huvudvärk med rosenrot var vanligt i Norden på vikingatiden och i Grekland under antiken. Rosenrot skall också vara bra t.ex för sexlusten, för stresshantering och mot depression.

Övrigt: Planteringsavstånd i rabatter från ca 30-40 cm. Skall man odla rosenrot som nyttoväxt kan man plantera med radmellanrum ca 60-100 cm och plantmellanrum ca 30-40 cm.

Angående rosenrot som nyttoväxt se t.ex http://rosenrot.org/ eller googla för mer info.


Rosenroten har runt och lågt växtsätt. Bladen sitter kompakt runt stjälkarna.

Blommorna i slutet av juni är ljust gulgröna och inte så märkvärdiga
Rosenrot har lågt växtsätt och är en av de mest lättskötta perennaväxterna. Den är därför ypperlig också på gravgårdar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar