söndag 20 december 2015

Julkalender lucka 20

Rosa 'Loiste', FinE

Finsk buskros


Loiste (översatt till svenska blir det ungefär ”Lysande”) är en rosbuske som växer till ca 1-1,2 meters höjd.

Bladverket är mörkt grönt och friskt. Blommorna enkla men med en starkt lysande karminröd färg. Loiste börjar blomma ett par veckor senare än de flesta övriga rosbuskar och blomningen fortgår i ca 1 månad. Man lägger särskilt märke till blomningen på långt håll.

Ursprung: 'Pikkala' x L83. Ett resultat av Peter Joy's roskorsningsprogram vid Helsingfors Universitet. Rosen namngavs och introducerades 2012.

Användning: Loiste anses härdig i zon I-III och passar som ”blickfång på håll”. Utmärkt också i grupper m.m.Användningen av denna ros förväntas öka i takt med att produktionen av plantor kommer i gång på allvar.

Övrigt: Blommornas kronblad håller sin fina lysande färg länge och en plantering i lätt halvskugga förbättrar ytterligare denna egenskap. 

Mera om Rosa Loiste och andra finska nya rosor finns bl.a på  Rosensällskapets sida, http://puutarha.net/ruususeura/b-svenska/artiklar/rautio/rautio-nyafinskarosor-1.html  och på den finska ruususeura sidan finns ännu fler bilder, http://puutarha.net/ruususeura/a-suomi/a-puistoruusut/loiste.html


Loistes blommor lyser på långt håll

den enskilda blomman är i sig ganska enkel även om den har otroligt bra färg. Kronbladen håller sig också länge.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar