fredag 14 december 2018

WIPLANT julkalender lucka 14, Almar

Alm, Ulmus, är ett litet trädsläkte hos oss i Österbotten. Almar växer bättre i en aning varmare trakter men så fort det är milda vintrar finns det ganska ofta problem med den beryktade almsjukan så inte ens söderöver finns alltför mycket alm.

Skogsalm har sträva blad

I vår egen prislista finns endast två almar, men vi brukar ibland sporadiskt också ha en tredje. I boken Suomen puu- ja pensaskasvio finns 9 olika uppräknade, men också här är det bara 2 olika som anges klara sig i zon III eller kallare.


Ulmus glabra, skogsalm


Skogsalmen är den mest vanliga hos oss. Den växer utan rotskott till ca 15-25 meter högt träd. Bredden är betydande, särskilt om stammen förgrenat sig till flera starka kvistar, vilket också är vanligt. Vanlig skogsalm skall vara härdig till zon V i Finland. Skogsalmens blad känns mycket sträva.

Skogsalmen upplevs ibland som en aning "skräpig" och då är det fräst fröställningarna som blåser iväg redan i juni-början av juli. De bildar små drivor längs gäskanter, rabatter m.m. Vissa år kan almen också ha betydande lusangrepp under kortare tider. I övrigt är trädet snabbväxande och växer på de flesta jordar utan problem.
Skogsalm yngre exemplar i höstfärg

snart mogna frökapslar


Ulmus laevis, blyertsalm


Blyertsalmen är den andra almen i sortimentet. Den efterfrågas dock mera sällan så i långa perioder kan den vara slutsåld för att sedan igen dyka upp. Vill man ha en blyertsalm kan det alltså vara skäl att beställa lång tid i förväg.

Blyertsalmen växer ungefär som skogsalmen, höjd ca 10-20 meter med kvistar som växer nästan rakt ut. Blyertsalmen bildar rätt ofta betydande mängd rotskott  och bladen är ovanifrån någorlunda släta men undersidan är sträv. Vinterhärdighet ungefär som skogsalm eller zon V i Finland.



Vi saknar egen bild på Ulmus laevis, vänligen se t.ex wikipedia.


Ulmus glabra 'Camperdowii', paraplyalm


Paraplyalm är som namnet säger en utåt-nedåt hängande variant. Denna påympas på passlig höjd och växer sedan med hängande grenar. Problemet är härdigheten eftersom den anses härdig i Zon I-II i Finland och faktum är att många som prövat i zon III fått ge upp. Det oaktat vet vi exemplar som växer och frodas i zon IV varför man kanske här borde se om dessa träd under lång tid har anpassat sig till klimatet.

Hängalm, Ulmus glabra 'Pendula', är förvillande lik paraplyalm men i  det fallet kan stammen växa uppät medan grenarna hänger nedåt.
 
paraplyalm växer med kvistar och topp nedåt.

Paraplyalm har vi inte normalt på lager utan den ska vi alltid beställa från kollega i zon I.
pelaralm växer i zon I (Finland)


ett sånt konstverk av paraplyalm ev hängalm har vi bongat

De vanliga almarna betingar ett pris på 42-50€ för Gardencenterstorlekar (150 cm) och skogsalmen  finns också  i större storlek till ett litete högre pris.

referenser och källor som använts för denna text:
Suomen puu- ja pensaskasvio, Dendrologiska Sällskapet r.y.
Wikipedia
Wickmans Plantskolas bild- och faktadatabas. 
Taimistoviljelijät r.y

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar