onsdag 28 september 2022

Malus 'Red Jade'

 


Det hängformade prydnadsäpplet 'Red Jade' har vi nu haft några år hos oss i Österbotten. Den har klarat sig bra från sjukdomar och likaså övervintrat bra. Enligt många ska härdighetszonen i Finland vara I-III (motsvarar ca zon V i Sverige).

Att den klarar vintern är egentligen ingen överraskning eftersom dess ursprung är ganska så härdigt. Red Jade härstammar nämligen från en fröplanta av en härdig Malus floribunda sort kallad M. floribunda 'Exzellenz Thiel' (USA 1935).

Red Jade anses fått sitt sortnamn dels från det vackra glänsande gröna lövverket och dels från de likaså glänsande röda små frukterna på hösten (se under rubriken historia)

Red Jade erbjuder vi som spöplanta fr. o. m. sommaren 2022.

Historia

Historien om "Red Jade" börjar i början till mitten av 1800-talet i nordöstra Asien med upptäckten och introduktionen av Malus prunifolia, sorten som var känd för att ha många former, och som tur var upptäcktes en hängform som fick sortnamn 'Pendula'.

Senare korsades M. prunifolia ’Pendula’ med M. floribunda (japansk prydnadsäpple) med resultatet att ett litet, hängande träd så småningom kallades M. floribunda ’exzellenz Thiel’, utvald av Späth Nursery i Tyskland och introducerad till Nordamerika av Arnold Arboretum 1912.

Denna lilla, sjukdomsbenägna crabapple var ett av de första hängande prydnadsträden som användes i USA. 1935 blev ett lyckoår när Dr. George M. Reed från Brooklyn Botanic Garden antingen upptäckte eller avsiktligt korsade och odlade öppna pollinerade plantor från M. floribunda 'exzellenz Thiel'.

Vad som från början fångade hans uppmärksamhet är inte klart, men en av dessa plantor utvecklades till ett vackert hängande träd. 1953 fick den sortens namn 'Red Jade'; namnet förblir lite av ett mysterium men hänvisar förmodligen till den klarröda frukten på ½ tum i diameter och det glansiga "jade" gröna bladverket, två anmärkningsvärda och igenkännliga egenskaper hos sorten.

(ovan översatt från artikel av Jeff Iles, 2009,  Crabaples...with no apoligies. Arnoldia 67/2 2009, Jeff Iles is Professor and chair of the Department of Horticulture at Iowa state University, Ames, Iowa.)

Bilder

 
Red Jade har kraftigt hängande form med röda små glänsande frukter på hösten

Red Jade har vackra vitröda knoppar med en helvit fullt utslagen blomning

Red Jade har vackert lövverk


Bl.a. de små röda frukterna har gett namn till sorten.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar