söndag 25 september 2022

Oktober - månaden när allt är möjligt!

Höst - nu är det möjligheternas tid ute i din trädgård, passligt jobbarvarmt, fukt tillräckligt så att man inte ens behöver jäkta. Varför inte fixa till det så att du kan njuta av nästa sommar med en ny prunkande trädgård!

Vår annons i Sydin/Vbl/Österbottningen 27 september 2022
 

Hösten är bästa planteringstiden!

Hösten är bästa planteringstiden - har alltid folket inom grönområdesbranscherna vetat. Det är då man lyckas etablera det mesta utan extra stora bekymmer. Vattnandet sköter sig långt på naturlig väg och jorden håller ännu för både större och mindre maskiner.

Också hanteringen av växtmaterialet är betydligt lättare på hösten än under en torr vår-sommar. Nu kan du utan problem lyfta upp en buske eller träd och lugnt dricka en kaffetår medan du funderar var du ska plantera ner igen. Sånt kan du inte syssla med de torra vår- och sommardagarna utan då är det bråttom, bråttom...

I själva verket säger vi från plantskolehåll väldigt ofta till våra kunder som kommer in till oss i juni-juli och vill anlägga marktäckare, massplanteringsväxter m.m.att de hellre ska satsa på just september-oktober. 

Utbudet är bäst

Aronia häck planterad under noveber månad för ett antal år sedan. Inte en enda planta har behövt förnyas.

Växter att köpa saknas sällan på sommaren men här på plantskolan vill vi också att du som kund skall lyckas med din anläggning.

På våren-försommareni hör vi ofta frasen "vi kan nog vattna". Vårt svar är nästan alltid - Det tror vi inte på. Orsaken är att en nyetablerad plantering på en varm, torr sommardag i juni/juli behöver vattnas ca varannan timme de första 4-5-7 dagarna! Inte så att det behövs stora mängder utan snarare för att blad och markyta behöver högre fuktighet för att inte torka ut. 

Marktäckare

Om man tittar t.ex. på specialgruppen marktäckare i form av perennaväxter så vill vi påstå att flest misslyckanden kommer i de anläggningar som görs i juni-juli. 

Att anlägga på hösten ger knappt en enda icke etablerad planta. T.ex vid en anläggning med marktäckande nävor vi gjorde i oktober en höst hade vi endast ca 10 st icke etablerade följande vår-sommar, alltså 10 st av dryga 1000 plantor! 

Att göra rätt vid anläggandet är förstås bra. Läs gärna vårt How to inlägg om just hur du anlägger marktäckare.

Beställ tid för avhämtning

Under oktober och november och hela hösten överenskommer du om hämtningstid per telefon (0400-233480) av plantor direkt från plantskoleodlingen. Kom inte oanmäld för vi är knappast hemmavid eftersom vi jobbar med planteringar ute hos kunderna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar